Για τους περισσότερους αναγνώστες, το Ιράν φέρνει στο νου Αγιατολάχ Χομεϊνί, σκοταδισμό, τριτοκοσμικές καταστάσεις, θεοκρατία. Για τους παλιότερους, Ιράν σημαίνει Περσία. Σημαίνει Σάχης, Σοράγια, Φαράχ. Το κοσμικό κράτος του Ιράν, έπαψε να υπάρχει το 1979 με την επικράτηση των μουλάδων του Χομεϊνί. Κι όμως, ποιος το περίμενε άραγε ότι τα παλάτια των βασιλέων του, τόσο των παλαιότερων όσο και της τελευταίας δυναστείας των Παχλαβί, θα διατηρούνταν ακόμη και σήμερα και μάλιστα, σε εκπληκτική κατάσταση, σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1979;
Χάρη στον φίλο Νικόλα Νταμόν Παπαδημητρίου και το προσωπικό του blog authoringtools2011.blogspot.gr σας παρουσιάζουμε εικόνες που ούτε έχετε φανταστεί για το Ιράν. Εικόνες από τα παλάτια της χώρας, σε άριστη κατάσταση, και μάλιστα, γεμάτα από την οικογένεια Παχλαβί. Φωτογραφίες του τελευταίου Σάχη, το μπουρνούζι του, τα παιχνίδια του διαδόχου, τα πάντα σαν να μην προηγήθηκε ποτέ η βίαιη κατάλυση της μοναρχίας στη χώρα. Η σύγκριση των παλατιών του «τριτοκοσμικού» Ιράν με το Τατόι της «Ευρωπαϊκής» Ελλάδας είναι φυσικά τραγικά δυσανάλογη και προκαλεί όχι απλά θλίψη, αλλά και θυμό.
Ανάκτορα Νιαβαράν
«Η πρώτη εντύπωση σε ξαφνιάζει διότι από απόψεως μεγαλείου ή μεγέθους δεν έχει καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά ανάκτορα. Δεν διαθέτει ούτε τη μυθική μεγαλοπρέπεια του Ουίνδσορ, ούτε το μέγεθος και τη μελετημένη τελειότητα των Βερσαλλιών, ούτε τη ρομαντική αύρα του ανακτόρου του Λουδοβίκου Β’ της Βαυαρίας. Είναι ενδιαφέρον, διότι υποτίθεται πως αποτελεί μια απλοποιημένη και σύγχρονη αντίληψη του βασιλικού τρόπου ζωής. Ο εκτενής αυτός κύβος, του οποίου η πλευρά που βλέπει προς την κύρια είσοδο δεν διαθέτει όλως περιέργως κανένα παράθυρο, είναι εξαιρετικά ταπεινός για να αποτελεί το πλαίσιο της καθημερινής ζωής ενός μονάρχη τόσο ισχυρού όσο ο Σαχανσάχ (Βασιλιάς των Βασιλέων) και η πύλη εισόδου δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Αντιθέτως, αν το εξωτερικό δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα το εξαιρετικό, το εσωτερικό είναι ευχάριστα προσωπικό και φιλόξενο. Ψηλά, γύρω από τις τέσσερις γωνίες της τετράγωνης αίθουσας που σχηματίζει το χωλ εισόδου, εκτείνεται περιμετρικά ένας εξώστης που οδηγεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματα. Οι αίθουσες υποδοχής βρίσκονται στο ισόγειο της κατοικίας».
Λέσλι Μπλανς, Farah Shahbanou of Iran
Το ανακτορικό σύμπλεγμα του Νιαβαράν βρίσκεται στα βόρεια της Τεχεράνης και αποτελείται από τρία παλάτια.
Το Σαχεμπγκαρανιέ της εποχής του Σάχη Νασρελντίν (1831-1896) των Κατζάρ τοπερίπτερο του Σάχη Αχμάντ (1898-1930) των Κατζάρ και το Κεντρικό παλάτι της τελευταίας βασιλικής οικογένειας των Παχλαβί.
Σαχεμπγκαρανιέ
(Φωτογραφίες: Νταμόν Νικόλας Παπαδημητρίου)
Διαβάστε τη συνέχεια στο authoringtools2011.blogspot.gr