Ο βασιλιάς Μιχαήλ Α’ της Ρουμανίας (ρουμανικά: Mihai Ι) γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1921. Βασίλεψε από τις 20 Ιουλίου 1927 έως τις 8 Ιουνίου 1930 και ξανά από την 6η Σεπτεμβρίου του 1940 μέχρι την 30η Δεκεμβρίου του 1947. Το 1947 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση που ελεγχόταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρουμανίας. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία επιζών αρχηγός κράτους από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι επίσης το 2ο μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος βασιλικής οικογενείας που έχει σχέση με την Ελλάδα, καθώς η μητέρα του, βασίλισσα Ελένη της Ρουμανίας, ήταν Ελληνίδα πριγκίπισσα, κόρη του στρατηλάτη βασιλιά Κωνσταντίνου. Μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου.
Η Ελένη στις 10 Μαρτίου 1921, έγινε η πρώτη πριγκίπισσα της Ελλάδας που παντρεύτηκε στην Αθήνα. Η τελετή έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, όπου παντρεύτηκε τον δεύτερο ξαδερφό της, διάδοχο του ρουμανικού θρόνου τότε πρίγκιπα Κάρολο. Ο γάμος αυτός στην αρχή ήταν ευτυχισμένος αλλά σύντομα η κατάσταση άλλαξε και έτσι στις 21 Ιουνίου 1928, ο γάμος διαλύθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας για λόγους ασυμβατότητας.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αφοσιώθηκε στη φροντίδα των τραυματιών. Για τις προσπάθειές της στη διάσωση Εβραίων της Ρουμανίας από τους Γερμανούς Ναζί, τιμήθηκε με τον τιμητικό τίτλο του Δίκαιου των Εθνών.
Η Ελένη απεβίωσε στην Λωζάννη, στις 28 Νοεμβρίου 1982.
Ο Μιχαήλ μετά την εκθρόνιση του έζησε στη Βρετανία και στην Ελβετία. Στις 10 Ιουνίου 1948 παντρεύτηκε στα Ανάκτορα Αθηνών την πριγκίπισσα Άννα των Βουτβώνων-Πάρμας με την οποία απέκτησε 5 κόρες, την διάδοχο Μαργαρίτα, την Έλενα, την Ιρίνα, τη Σοφία και την Μαρία.
Ένα χρόνο μετά την πτώση του Τσαουσέσκου, στις 25 Δεκεμβρίου 1990, ο Μιχαήλ με την οικογένεια του έφτασε στη Ρουμανία για πρώτη φορά από την εκθρόνιση του, αλλά το καθεστώς του Ίον Ιλιέσκου τον ανάγκασε να φύγει πάλι. Επισκέφτηκε ξανά τη χώρα το Πάσχα του 1992, και πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμου τον υποδέχθηκε στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Το 1997, ο Μιχαήλ επέστρεψε οριστικά στη Ρουμανία, του αποδόθηκε και πάλι η Ρουμανική υπηκοότητα και του παραχωρήθηκε το Παλάτι Ελιζαμπέτα. Από τότε έχει το ρόλο πρώην αρχηγού του κράτους, ενώ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Το 2011 ο Μιχαήλ Α επέστρεψε και μίλησε στη Βουλή. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 90α γενέθλια του, παρουσία αρκετών μελών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.
Στην τελετή δεν παρέστη ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος τηρεί κριτική στάση απέναντι στον πρώην βασιλιά, επειδή εγκατέλειψε το θρόνο, μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
«Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε όλους εκείνους που πέθαναν για την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες μας, σε όλους τους πολέμους που είχαμε να διεξάγουμε και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1989 που οδήγησαν στην ανατροπή του κομμουνιστικού συστήματος. Δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον χωρίς σεβασμό στο παρελθόν μας», υπογράμμισε ο πρώην μονάρχης.
«Υπηρέτησα το ρουμανικό έθνος σε όλη μου τη ζωή που ήταν πλούσια από γεγονότα ευχάριστα και πολλά περισσότερα δυσάρεστα. Μετά από 84 χρόνια από τότε που έγινα βασιλιάς μπορώ να πω στο ρουμανικό έθνος χωρίς δισταγμό: τα σημαντικότερα πράγματα που αποκτάς μετά την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια. Και εδώ η ρουμανική ηγεσία έχει μεγάλη ευθύνη», είπε ο πρώην μονάρχης.
Ο πρώην μονάρχης μετά την ομιλία του στη Βουλή τέλεσε τα αποκαλυπτήρια προτομής του Βασιλιά Κάρολου του Α΄(1866-1914), δωρεά του βασιλικού οίκου που τοποθετήθηκε στην είσοδο της αίθουσας της Βουλής των Αντιπροσώπων.