Οι θησαυροί έχουν ταυτιστεί με τα τιμαλφή αν και θησαυρός μπορεί να είναι κάτι πιο ταπεινό αλλά συγχρόνως μεγαλόπρεπο, όπως τέσσερις στίχοι του ποιητή Ομάρ Καγιάμ. Έχουν αέναη αξία και ας μην είναι πολύτιμα πετράδια.
του Νικόλα Νταμόν Παπαδημητρίου
Πίνω. Κι όλοι μου λεν παντού μα ψέματα πως κρίνω.
Πως η θρησκεία εμπόδισες ολότελα τον οίνο.
Πως; Η θρησκεία το κρασί εχώρισε απ’ τη πίστη;
Δεν είναι το αίμα του Αλλάχ; Μ’ ευλάβεια το πίνω.
Θησαυρός μπορεί να είναι και ένα περσικό χαλί. Έχει υφανθεί με τόσο μεράκι και κόπο από τα δάχτυλα γυναικών ή κοριτσιών. Θαυματουργά και επιδέξια δάχτυλα όσο ενός κοσμηματοποιού.
Η Τεχεράνη είναι μια άχρωμη πρωτεύουσα δώδεκα εκατομμυρίων κατοίκων. Τα μικρά στολίδια της είναι το δαιδαλώδες παζάρι της, ορισμένα τεμένη, τα λαμπρά και υπερπολυτελή ανάκτορά της και φυσικά τα μουσεία της. Ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία είναι το κρατικό θησαυροφυλάκιο στα υπόγεια της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, στη Λεωφόρο Φερντουσί.
Η κυβέρνηση Ραφσαντζανί (1989 – 1997) αποφάσισε να επαναλειτουργήσει η έκθεση των θησαυρών εφόσον ο πόλεμος Ιράκ – Ιράν (1980- 1988) είχε λήξει.
Τα εκθέματα ανήκουν στην κρατική περιουσία του Ιράν και απαγορεύεται να βγουν από τη χώρα. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από τον Θρόνο του Παγωνιού μέχρι τιάρες, στέμματα, κοσμήματα και ακατέργαστους πολύτιμους λίθους. Πολλά από τα κοσμήματα και τα στέμματα φορέθηκαν από τα μέλη της τελευταίας βασιλικής οικογένειας των Παχλαβί και παρέμειναν στο Ιράν την επαύριο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.
Το εσωτερικό του μουσείου από την ταινία The Invincible Six.
Στέμμα Κιανί
Το επίσημο στέμμα της δυναστείας Κατζάρ που κυβέρνησε το Ιράν από 1796 μέχρι το 1925. Το ύψος του υπολογίζεται στα 32 εκατοστά. Επενδυμένο με κόκκινο βελούδινο ύφασμα, 1.800 μαργαριτάρια με διάμετρο 7 χιλιοστόμετρα το καθένα, 300 σμαράγδια το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι 80 καρατίων και 1.800 ρουμπίνια και διαμάντια. Το μεγαλύτερο ρουμπίνι είναι 120 καρατίων ενώ το μεγαλύτερο διαμάντι 23 καρατίων.
Ο μονάρχης Φατχ Αλί Σαχ (1772 – 1834) με το στέμμα Κιανί.
Οι μονάρχες Μοζαφάρ (1853 – 1907) (αριστερά) και Μοχάμμαντ Αλί (1872 – 1925) με το στέμμα Κιανί.
Στέμμα Παχλαβί
Ο ιδρυτής της δυναστείας Παχλαβί, Ρεζά Σαχ παρήγγειλε σε Ιρανούς κοσμηματοποιούς τη δημιουργία ενός νέου στέμματος στα πρότυπα των παλαιών περσικών στεμμάτων της σασσανιδικής εποχής.
Μέσω γκραβούρων, γλυπτών και λοιπών ιστορικών αρχείων που απεικόνιζαν τους μονάρχες των Σασσανιδών (224 – 651 μ.Χ) κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το στέμμα που είναι επενδυμένο με κόκκινο βελούδο, ύψος 29,8 εκ. και βάρους 2 κιλών. Έχει 3.380 διαμάντια, με το μεγαλύτερο σε κίτρινο χρώμα και τοποθετημένο στο κέντρο του στέμματος, 60 καρατίων. Οι υπόλοιποι πολύτιμοι λίθοι είναι 369 μαργαριτάρια, 5 σμαράγδια συνολικώς 200 καρατίων και ένα ζαφείρι 20 καρατίων. Το στέμμα φορέθηκε για τελευταία φορά από τον σάχη Ρεζά Παχλαβί στη στέψη του αυτοκρατορικού ζεύγους, το 1967.
Διαβάστε τη συνέχεια στο lifo.gr