Τα 77 του χρόνια κλείνει σήμερα ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της μετάβασης της Ιβηρικής χώρας από τη δικτατορία στη Δημοκρατία. Ο Χουάν Κάρλος υπήρξε ίσως ο πιο επιτυχημένος και ουσιαστικός μονάρχης της Ευρώπης τα τελευταία 40 χρόνια.
Το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias (ελληνικά: Ιωάννης Κάρολος Αλφόνσος Βίκτωρας Μαρία του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών). Φέρει μεταξύ άλλων επίσης τον τίτλο «Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ» και «Αυτοκράτορας του Βυζαντίου».
Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938, και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, επίσης απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.
Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Απέκτησαν τρία παιδιά:
- την Πριγκίπισσα Ελένα (Ελένη Μαρία Ελισαβέτ Δομινίκη του Σίλος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1963 (52 ετών) στη Μαδρίτη), Δούκισσα του Λούγο, παντρεύτηκε τον Χάιμε ντε Μαριτσαλάρ στις 18 Μαρτίου 1995 στη Σεβίλλη, απέκτησαν:
-τον δον Φελίπε Χουάν (Φίλιππο Ιωάννη), γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1998
-την δόνια Βικτόρια Φεδερίκα (Βικτωρία Φρειδερίκη), γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2000
- την Πριγκίπισσα Κριστίνα (Χριστίνα Φρειδερίκη Βικτωρία Αντωνία της Παναγίας Τριάδος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1965 (50 ετών) στην Μαδρίτη), Δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, παντρεύτηκε τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν στις 4 Οκτωβρίου 1997 στη Βαρκελώνη, απέκτησαν:-τον δον Χουάν Βαλεντίν (Ιωάννη Βαλεντίνο, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1999 (16 ετών))-τον δον Πάβλο Νικολάς (Παύλο Νικόλαο, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2000 (15 ετών))-τον δον Μιγκέλ (Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 2002 (13 ετών))-την δόνια Ιρένε (Ειρήνη, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 2005 (10 ετών)
- τον Πρίγκιπα Φελίπε (Φίλιππο Ιωάννη Παύλο Αλφόνσο Όλων των Αγίων, των Βουρβώνων και της Ελλάδος), Πρίγκιπα των Αστουριών (γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1968 (47 ετών) στην Μαδρίτη), παντρεύτηκε στις 22 Μαΐου 2004 στη Μαδρίτη, τη Λετίθια Ορτίθ, απέκτησαν: την Πριγκίπισσα Λεονόρα της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2005), την Πριγκίπισσα Σοφία της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 2007 )
Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στη Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν Βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη Αρχηγού Κράτους εκτελούσε ο Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε ο Χουάν Κάρλος να εγκατασταθεί στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί. Στα 1957 έκανε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σαραγόσα. Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ινφάντης Αλφόνσο, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, καθώς τα δύο αδέρφια έπαιζαν με ένα όπλο, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσο ή ο Χουάν Κάρλος. Το 1961 ο Χουάν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε και εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα.
Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν ντε Μπορμπόν, νόμιμος διάδοχος του θρόνου, ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος. Υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για κατάργηση της Μοναρχίας, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στη Πορτογαλία. Τελικώς, ο Φράνκο επέλεξε για Διάδοχο τον Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον Χουάν ντε Μπορμπόν. Τού δόθηκε όμως ο τίτλος «Πρίγκιπας της Ισπανίας» και όχι «Πρίγκιπας της Αστούριας» που έχουν πάντα οι Διάδοχοι του Ισπανικού Θρόνου.
Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό Αρχηγό Κράτους (ήδη τον είχε χρίσει διάδοχό του, το 1969). Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής, που είχε συντάξει ο Φράνκο.
Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε Πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.
Το 1977 ο πατέρας του, τυπικά και δυναστικά ο νόμιμος διάδοχος του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄, παραιτήθηκε επίσημα των δικαιωμάτων του στο θρόνο υπέρ του γιου του, και ο Χουάν Κάρλος του απένειμε τον τίτλο του Κόμη της Βαρκελώνης.
Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από το Συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο.
Βάσει του Συντάγματος, ο Χουάν Κάρλος δεν έχει απόλυτες εξουσίες αλλά είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1987, έγινε ο πρώτος Βασιλιάς της Ισπανίας που επισκέφθηκε το Πουέρτο Ρίκο.
Το 1972, ο δεινός ιστιοπλόος Χουάν Κάρλος, έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, στην κατηγορία σκαφών «Ντράγκον».
Η σύγκρουση με τον Τσάβες
Μία από τις πιο… γνωστές στιγμές του Χουάν Κάρλος ήταν η σύγκρουση που είχε με τον Ούγκο Τσάβες το Νοέμβριο του 2007.
«Γιατί δεν το βουλώνεις;», είχε πει κατά τη διάρκεια της Ιβηρο-Αμερικανικής Διάσκεψης στη Χιλή, ο Ισπανός βασιλιάς, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος αποκαλούσε τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ «φασίστα» και «απάνθρωπο φίδι».
Ωστόσο οι σχέσεις με τον Τσάβες δεν διαταράχθηκαν και ακολούθησε επίσημη επίσκεψη του Χουάν Κάρλος στη Βενεζουέλα.
Απόπειρα δολοφονίας
Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη το Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον (Juan María Fernández y Krohn), ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο.
Τα προβλήματα
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα της βασιλικής οικογένειας «θόλωσε» στα μάτια της κοινής γνώμης: σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες από τον γαμπρό του, αλλά και ατυχείς επιλογές από τον ίδιο τον Χουάν Κάρλος.
Η πλέον κορυφαία, το σαφάρι στην Αφρική και η φωτογράφιση με τον νεκρό ελέφαντα. Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα ζούσε σε ρυθμούς λιτότητας.
Από κοντά και τα προβλήματα υγείας, τα χειρουργεία και η αίσθηση ότι ο βασιλιάς δεν έχει πλέον την αντοχή που χρειάζεται.
Παραίτηση
Στις 2 Ιουνίου 2014 ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε (μέσω του πρωθυπουργού) ότι παραιτείται από το θρόνο υπέρ του γιου του, Φίλιππου και ότι θα ζητηθεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από το θρόνο. Ο Χουάν Κάρλος είναι ο τρίτος ηλικιωμένος βασιλιάς της Ευρώπης που αποχώρησε υπέρ ενός σαφώς νεότερου διαδόχου. Είχε προηγηθεί η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη και ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β’.
Ο Φίλιππος μετά την παραίτηση του πατέρα του και την ομόφωνη έγκριση της Ισπανικής Βουλής και Γερουσίας έγινε βασιλιάς της Ισπανίας μετά την υπογραφή του νόμου που ενέκρινε την παραίτηση του πατέρα του, Χουάν Κάρλος, στις 18 Ιουνίου 2014. Η στέψη του έγινε στις 19 Ιουνίου 2014.
Πληροφορίες: Wikipedia