Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποδέχτηκε χθες να εξετάσει το αίτημα που είχε υποβάλει μια Βελγίδα η οποία ζητούσε να ερευνηθεί εάν είναι πατέρας της ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 υπέρ του γιου του, του νυν βασιλιά Φίλιππου Στ’, χάνοντας με τον τρόπο αυτόν την ασυλία του.
Είναι η πρώτη φορά που ο 77χρονος Χουάν Κάρλος Α’ μπαίνει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, μολονότι τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του αμαυρώθηκαν από διάφορα σκάνδαλα.
Το πολιτικό τμήμα του δικαστηρίου δέχτηκε να εξετάσει ένα από τα αιτήματα αναγνώρισης της πατρότητας σε βάρος του Δον Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων. Πρόκειται για το αίτημα της Ίνγκριντ Σαρτιό, ανέφερε μια εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η Σαρτιό δήλωσε ότι η μητέρα της είχε σχέση με τον Χουάν Κάρλος τη δεκαετία του ’60, όταν εκείνος ήταν ήδη παντρεμένος.
Ένα παρόμοιο αίτημα που είχε κατατεθεί από τον Αλμπέρτο Σόλα Χιμένεθ, ο οποίος γεννήθηκε το 1956, απορρίφθηκε. Ωστόσο το αίτημα της Σαρτιό, η οποία έχει γεννηθεί το 1966, μπορεί να εξεταστεί, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές.
Η Ίγκριντ Σαρτιό και ο Αλμπέρτο Χιμένεθ, το 2012
«Δεν σχολιάζουμε το θέμα», είπε από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Ανακτόρων.
Το 2012 δύο πολιτικά δικαστήρια είχαν απορρίψει τα αιτήματα επικαλούμενα το άρθρο 56 του Συντάγματος που ορίζει ότι «το πρόσωπο του βασιλιά είναι απαραβίαστο και δεν μπορεί να θεωρείται υπόλογος» απέναντι στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, η ασυλία που απολάμβανε ο Χουάν Κάρλος δεν ισχύει πλέον, αφού παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Το κοινοβούλιο πάντως έχει εγκρίνει έναν νόμο που προβλέπει ότι οι υποθέσεις που τον αφορούν μπορούν να εκδικάζονται μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο και όχι από τα κοινά δικαστήρια.
Τώρα ο Χουάν Κάρλος έχει 20 μέρες προθεσμία για να απαντήσει, ενώ μπορεί να του ζητηθεί ακόμη να υποβληθεί και σε τεστ DNA.
Αποδυναμωμένος από τα σκάνδαλα και λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2014, αφήνοντας τον θρόνο στον 46χρονο γιο του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ