Ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη ενός φερέτρου σε μια κρύπτη εκκλησίας στο κέντρο της Μαδρίτης, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν επισήμως ότι τα οστά που βρέθηκαν σε αυτό ανήκουν στον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ δε Θερβάντες.
«Έπειτα από την ανάλυση κάθε πληροφορίας, είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι ανάμεσα στα θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της κρύπτης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας υπάρχουν ορισμένα που ανήκουν στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανθίσκο Ετξεμπερία, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας αρμόδιας για τις έρευνες. Μέσα στην κρύπτη βρέθηκαν και οστά της συζύγου του, αλλά είναι δύσκολο να διαχωριστούν, αφού βρέθηκαν σχεδόν θρυμματισμένα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αναλύοντας ένα σύνολο ανθρωπολογικών και αρχαιολογικών δεδομένων για τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, δεδομένων που συνέκριναν στις ανθρωπολογικές και αρχαιολογικές τους έρευνες, αν και δεν έχει γίνει ακόμη σε αυτό το στάδιο «γενετική» ανάλυση των οστών.
«Δεν υπάρχει ταυτοποίηση γενετικά επιβεβαιωμένη» σε αυτό το στάδιο, δήλωσε από την πλευρά της η οστεοαρχαιολόγος Αλμουδένα Γκαρθία-Ρούμπιο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ανάμεσα στα θραύσματα αυτά κάτι από τον Θερβάντες», δήλωσε ο Ετξεμπερία.
Η κρύπτη της Αγίας Τριάδας θεωρείται πλέον επίσημα ότι είναι ο τάφος του διάσημου Ισπανού συγγραφέα. Κατά τις ανασκαφες πριν ένα χρόνο είχαν βρεθεί και κομμάτια ξύλου από ένα διαλυμένο φέρετρο όπου διακρινόταν τα αρχικά γράμματα «M» και «C», γεγονός που έκανε τους ερευνητές να είναι σχεδόν σίγουροι για την σημερινή επίσημη ανακοίνωση.
Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα γεννήθηκε το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε μια γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας που σήμερα ονομάζεται Μπάριο δε λας Λέτρας (Συνοικία των Γραμμάτων). Ο Θερβάντες ενταφιάστηκε στη συνοικία αυτή, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον Απρίλιο του 1616, αλλά ο τάφος του «χάθηκε» στο πέρασμα των χρόνων, λόγω των εργασιών επέκτασης και συντήρησης της εκκλησίας και του γειτονικού μοναστηριού.
Επί πολλά χρόνια, ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν έρευνες στα τυφλά στον χώρο αυτό, ο οποίος κατοικείται ακόμη από μοναχές. Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921.
(Πηγή: toratora.gr)