Στις 21 Μαΐου 1964, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από την αδερφή του και διάδοχο του θρόνου, Ειρήνη, μετέβη στην Κέρκυρα για να παραστεί στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας της Ενώσεως των Ιονίων Νήσων.
Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα εντάχθηκαν επισήμως στην Ελλάδα και η γαλανόλευκη σημαία υψωνόταν στο φρούριο της Κέρκυρας. Ο 39χρονος τότε Θρασύβουλος Ζαΐμης παραλάμβανε επίσημα τα Επτάνησα από τον Άγγλο αρμοστή Ερρίκο Στορκς. Οι Άγγλοι παρέμειναν στα Επτάνησα, τα οποία είχαν υπό την «προστασία» τους, 54 χρόνια, 8 μήνες και μία ημέρα.
Οι Βρετανοί παραχωρούσαν τα νησιά προίκα στο νέο βασιλιά της Ελλάδας σε ανταπόδοση του όρου που είχαν θέσει: Ο νέος μονάρχης δεν θα επιβουλευόταν τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και ο νέος μονάρχης ήταν ο Γεώργιος Α΄επί της βασιλείας του οποίου η Ελλάδα πήρε με το σπαθί του πολέμου, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Κρήτη και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.
Ο δισέγγονος του, βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, μετά από εκατό χρόνια, θα πανηγύριζε μαζί με τον Κερκυραϊκό λαό αυτό το τόσο σπουδαίο εθνικό γεγονός.
Η εφημερίδες έγραφαν: «Εις ατμόσφαιραν εθνικής συγκινήσεως εγένετο σήμερον ο επίσημος εορτασμός της εκατονταετηρίδος της Ενώσεως της Επτανήσου μετά της Ελλάδος, με το οποίον συνέπεσεν η ονομαστική επέτειος του Βασιλέως. Κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η μεγαλοπρέπεια των τελετών, η πρωτοφανής λαϊκή συμμετοχή και αι αποθεωτικαί εκδηλώσεις υπέρ του Βασιλέως, της Διαδόχου και του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Γ. Παπανδρέου. Η Κέρκυρα όπου είχον προσέλθη εκ της υπαίθρου πλέον των 15.000 λαού, έζησε μία πράγματι αλησμόνητον ημέρα. Η ανατολή του ηλίου εχαιρετίσθη με 21 βολάς από του παλαιού φρουρίου ενώ αι φιλαρμονικαί εις τας οδούς επαιάνιζον τον εωθινόν.
Σχεδόν από της ώρας αυτής οι σημαιοστόλιστοι οδοί περί του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου, όπου την 11 π. μ. εψάλη δοξολογίαν, κατεκλύσθησαν από χειμάρρους λαού παλλομένου υπό πατριωτικήν έξαρσιν. Η δοξολογία υπήρξε ιδιαιτέρως επιβλητική με την παρουσία όλων των εκπροσώπων του κράτους. Ο Βασιλεύς έφερε μεγαλην στολήν στρατάρχου. Μετά την δοξολογίαν ο Βασιλεύς εδέχθη εις την αίθουσαν του θρόνου των Ανακτόρων του Μον Ρεπό τας ευχάς του προέδρου και των μελών της κυβέρνησης , της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του διπλωματικού σώματος. Στη 1μ.μ. στην παραλιακήν λεωφόρον ″Βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄″, έγινε στρατιωτική παρέλαση. Την παρακολούθησε ο Βασιλεύς με την Διάδοχο, του Πρίγκιπος Πέτρου και λοιπών επισήμων. Το βράδυ στο ξενοδοχείον «Κορφού Παλλάς » εδώθη δεξίωση στην οποίαν παρέστησαν τριακόσια άτομα».
επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.