Το 1957, ο πρίγκιπας Διάδοχος της Ιαπωνίας, Ακιχίτο, γνώρισε σε ένα γήπεδο του τένις ένα νεαρό κορίτσι. Το όνομα της ήταν Μιτσίκο Σόντα, και αν και προέρχονταν από μια καλλιεργημένη οικογένεια, δεν έπαυε να είναι μια «κοινή θνητή». Έτσι ήταν μάλλον αδύνατον να ήταν ποτέ υποψήφια νύφη για τον Διάδοχο.
Δεν υπήρχε άλλωστε ποτέ άλλο προηγούμενο, να παντρευτεί κάποιο μέλος της Αυτοκρατορικής οικογένειας μια «κοινή θνητή». Αλλά ο πρίγκιπας Ακιχίτο ήξερε τι ζητούσε, και για ένα χρόνο προσπαθούσε να πείσει τους γονείς του να δώσουν την άδεια τους για το γάμο του με τη Μιτσίκο.
Επιμέλεια: Μάρκος Τσάκας
Τελικά αυτό έγινε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά, και μια μέρα σαν και σήμερα, στις 10 Απριλίου 1959, ο Ακιχίτο παντρεύτηκε την Μιτσίκο Σόντα, που έγινε έτσι πριγκίπισσα, και αργότερα η πρώτη Αυτοκράτειρα της χώρας που προέρχονταν από τον λαό.
Ήταν ένας γάμος-σταθμός για την ιστορία της Ιαπωνίας και της Αυτοκρατορικής οικογένειας. Το ζευγάρι απέκτησε σύντομα τρομερή δημοτικότητα ανάμεσα στο λαό της Ιαπωνίας, καθώς έγιναν σύμβολα μιας νέας, πιο «κοντά στο λαό» Αυτοκρατορικής οικογένειας.
Σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times το 1971, ο Ακιχίτο θεωρούσε ότι η αυτοκρατορική οικογένεια λειτουργούσε περισσότερο ως… ρομπότ, και εξέφραζε την επιθυμία του να την φέρει πιο κοντά με τον Ιαπωνικό λαό.
Και το έκαναν δια του παραδείγματος. Ο Ακιχίτο και η Μιτσίκο έσπασαν την παράδοση προτιμώντας να μεγαλώσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, αντί να τα αφήσουν σε αυλικούς, όπως ίσχυε ως τότε. Παράλληλα, άρχισαν να επισκέπτονται τις διάφορες επαρχίες της Ιαπωνίας.
Αλλά παρά την μακρά και μερικές φορές σκληρή μάχη, η ένωση του πρίγκιπα και της απλής αυτής κοπέλας που ξεκίνησε από ένα γήπεδο του τένις, έγινε η αρχή για μια νέα εποχή στην Αυτοκρατορική παράδοση της Ιαπωνίας. Αν κι η Μοναρχία παραμένει μια ισχυρή παράδοση, ο γάμος του Ακιχίτο με την Μιτσίκο ήρθε να σηματοδοτήσει μια νέα, μοντέρνα εποχή του θεσμού, πιο κοντά στο λαό.
(Πηγή: royalista.com)