Στις 25 Μαΐου 1998, μια άλλη μέρα ξημέρωνε για την Αθήνα. Μια μέρα που θα την θυμούνται για πάντα όσοι αγάπησαν και αγαπούν την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια. Ήταν Δευτέρα, 25 Μαΐου, και η επίσκεψη στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, του Ισπανικού βασιλικού ζεύγους, προκαλούσε ήδη ένα «μούδιασμα» στους λεγόμενους «εχθρούς» της Μοναρχίας, και μια ανυπομονησία, ένα καρδιοχτύπι, στους αφοσιωμένους οπαδούς της.
Από τον Μάρκο Τσάκα
Ο λόγος, σημαντικός: Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, επέστρεφε για πρώτη φορά, από το 1967, στην πατρίδα της. Η πριγκίπισσα της Ελλάδος που είχε μια απροσδόκητα καλή μοίρα, είχε γίνει ήδη βασίλισσα της Ισπανίας, μιας άλλης χώρας, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο που γεννήθηκε.
Τώρα, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία της πρώτης της βιογραφίας «Η Βασίλισσα» από την Ισπανίδα δημοσιογράφο Πιλάρ Ουρμπάνο, η οποία είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους «δημοκρατικούς» κύκλους για τις αναφορές της στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Σοφία επέστρεφε. Και θα ήταν αυτή της η επιστροφή, ένα γεγονός που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη της, όπως και στη δική μου, καθώς την παρακολούθησα ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος, και ήταν πράγματι κάτι ξεχωριστό.
Τα δύο βίντεο που παραθέτω έχουν μεν και τη χιουμοριστική τους πλευρά, με αποσπάσματα από την εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη, αλλά είναι τα μόνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα υπό τα οποία έγινε η επίσκεψη.
Το πρόγραμμα
Τους Ισπανούς βασιλείς υποδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας 25ης Μαΐου στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, καθώς και αρκετός κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στη γωνία των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας. Μετά την υποδοχή και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον κ. Στεφανόπουλο, ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία μετέβησαν στο Τατόι, όπου κατέθεσαν στεφάνι στους τάφους των γονέων της βασίλισσας, αειμνήστων βασιλέων Παύλου & Φρειδερίκης.
Ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση, ενώ κατά τη διάρκεια της μετάβασης τους στο Τατόι, πλήθη κόσμου είχαν κατακλύσει την περιοχή για να πουν το «Καλώς όρισες» στην Ελληνίδα πριγκίπισσα. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους, στο οποίο έχουν προσκληθεί η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος, το διπλωματικό σώμα και εκπρόσωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Νωρίς το πρωί της Τρίτης επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, ενώ ο Χουάν Κάρλος εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατόπιν μαζί με τη βασίλισσα Σοφία μετέβησαν στη Βουλή, όπου έγινε επίσημη υποδοχή στο βασιλικό ζεύγος, ξεναγήθηκαν στο κτήριο και αντιλλάγησαν δώρα και προσφωνήσεις. Στις 12.30 ο ισπανός βασιλιάς και η βασίλισσα μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, μετά την κατ’ ιδίαν συνομιλία, παρέθεσε γεύμα. Το απόγευμα ο Χουάν Κάρλος δέχθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου, τους πολιτικούς αρχηγούς, νώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η συνάντηση που κράτησε περισσότερη ώρα, ήταν αυτή με την Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα. Η βασίλισσα Σοφία θα επισκέφτηκε το Ίδρυμα «Μητέρα», στο οποίο εργάστηκε όταν ήταν πριγκίπισσα στην Αθήνα, κι έζησε κι εκεί συγκινητικές στιγμές συναντώντας παλιές της συμφοιτήτριες που δεν είχε δει για 40 χρόνια. Αργότερα το βασιλικό ζεύγος επισκέφτηκε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στις 8 μ.μ. παρέθεσε δεξίωση στο Ζάππειο.
Την Τετάρτη οι Ισπανοί βασιλείς εγκαινίασαν την έκθεση «Κλασική Ελλάδα στην Ισπανία», στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ παρέστησαν σε μεγαλοπρεπή εκδήλωση στο Δημαρχείο όπου θα γίνει απονομή του Χρυσού Μεταλλίου και του Κλειδιού της Πόλεως από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και σε αυτή την εκδήλωση η παρουσία του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, καθώς κατέκλυσε τα πεζοδρόμια της οδού Αθηνάς για να υποδεχθεί «την πριγκίπισσα μας», όπως έλεγαν. Ακολούθως οι βασιλείς αναχώρησαν με ελικόπτερο στην Ολυμπία. Την Πέμπτη, στις 11.45 π.μ. έγινε η τελετή της προπομπής τους στο Προεδρικό Μέγαρο και θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο και παρακάθισαν σε γεύμα προς τιμήν τους στο Κυβερνείο, το άλλοτε Παλατάκι που υπήρξε η κατοικία της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή επισκέφτηκαν τη Βεργίνα προτού αναχωρήσουν επιστρέφοντες στην Ισπανία νωρίς το απόγευμα.
Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας έγινε σε ανταπόδοση της επισκέψεως, τον Οκτώβριο 1984, του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή. Η κατά σχεδόν 15 χρόνια καθυστέρηση στην ανταπόδοση, η οποία επισημάνθηκε επανειλημμένα και με πολλούς τρόπους στην Αθήνα από την ισπανική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, οφείλεται κυρίως στην ψυχρότητα με την οποία αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή η κυβέρνηση Παπανδρέου την παρουσία στην Ελλάδα ενός μέλους της πρώην βασιλικής οικογένειας. Αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησε την ίδια τακτική, από φόβο μήπως σημειωθούν φιλομοναρχικές εκδηλώσεις.
Η επίσκεψη αυτή άνοιξε το δρόμο και για άλλες επισκέψεις στο μέλλον της βασίλισσας Σοφίας στην Ελλάδα, οι οποίες έγιναν συχνότερες ειδικά μετά το 2003 καθώς και του πρίγκιπα Φελίπε, ο οποίος επισκέφτηκε λίγους μήνες μετά για ιστιοπλοϊκούς αγώνες την χώρα μας και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Στεφανόπουλο.