Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Στην μνήμη του πρίγκιπα Ριχάρδου,
γαμπρού της Bασίλισσας Άννας- Μαρίας,
σύγαμπρου του Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Η δεύτερη κόρη, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, ήταν κι αυτή ερωτευμένη με τον πρίγκιπα Ριχάρδο του Σάυν- Βιττγκενστάιν-Μπέρλεμπουργκ. Οι αρραβώνες τους ανακοινώθηκαν επίσημα τον Μάρτιο του 1967.
Η τρίτη κόρη, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία ζούσε το όνειρό της στην Ελλάδα, την ηλιόλουστη χώρα που αγάπησε, με τον Βασιλιά της, με την μικρή Αλεξία, περιμένοντας ένα δεύτερο παιδί τον Μάιο.
Point de Vue-Images du Monde, 28 Απριλιου 1967, Σ’ ένα μήνα: Ο πιο μεγάλος πριγκιπικός γάμος της χρονιάς, πρώτες ετοιμασίες.
Point de Vue-Images du Monde, 24 Μαρτίου 1967, Οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Βενεδίκτης της Δανίας.
Point de Vue-Images du Monde, 7 Απριλίου 1967, Η Ελλάδα περιμένει έναν πρίγκιπα διάδοχο.
Το πραξικόπημα την φοβερή νύχτα της 21ης Απριλίου ανέτρεψε την Δημοκρατία στην Ελλάδα και την ευτυχία του βασιλικού ζεύγους. Ο Βασιλιάς, απομονωμένος απ’ όλους, αιχμάλωτος στο Πεντάγωνο των εξτρεμιστών νεαρών αξιωματικών που ευχαρίστως θα τον έβλεπαν και νεκρό, θέλησε να κερδίσει χρόνο μέχρι να επανακτήσει την ελευθερία των κινήσεών του. Απομονωμένος στην Ηρώδου Αττικού, με κομμένα τα τηλεφώνα για να μην μπορεί να επικοινωνεί με κανένα, αναγκάστηκε να ορκίσει την πρώτη κυβέρνηση των πραξικοπηματιών. Όταν μετά την ορκωμοσία αποκαταστάθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία με τον έξω κόσμο και το τηλέφωνο στα Ανάκτορα κουδούνισε για πρώτη φορά, έσπευσε να το σηκώσει ο ίδιος, διψώντας για πληροφορίες και νέα!
Η συνάντηση έγινε στις αρχές Ιουλίου, λίγο μετά την βάπτιση του Παύλου. Η πρόσκληση ήταν από τον μνηστήρα της πριγκίπισσας Βενεδίκτης, τον πρίγκιπα Ριχάρδο του Σάυν-Βιττγκενστάιν-Μπέρλεμπουργκ. Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, διοργανωνόταν ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στην κωμόπολη του Μπέρλεμπουργκ και στο κάστρο της πριγκιπικής οικογένειας, ένα πανηγύρι με μουσικές, χορούς, πολλές άλλες διασκεδάσεις και …άφθονη μπύρα! Στην γιορτή του 1967 θα συμμετείχε για πρώτη φορά και η μνηστή του πρίγκιπα, η μέλλουσα πυργοδέσποινα του Μπέρλεμπουργκ. Γιατί να μην την συνοδεύουν η μητέρα της η Βασίλισσα Ίνγκριντ και η αδερφή της η Βασίλισσα Άννα-Μαρία; Μοναδική ευκαιρία να συναντηθούν μητέρα και κόρη!
Το υπέροχο κάστρο του, ανήκει εδώ και πάνω από 700 χρόνια στην ίδια πριγκιπική οικογένεια, την οικογένεια που το έκτισε, πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο!
Οι γιορτές κράτησαν μέρες, υπήρχε τόσο χαρούμενη ατμόσφαιρα και τόση ξεγνοιασιά! Το ζευγάρι των μνηστευμένων χόρευε συνέχεια, και η Βενεδίκτη γνώρισε όλους τους καινούργιους γείτονές της. Και οι δυο Βασίλισσες διασκέδασαν και έδειχναν να το απολαμβάνουν. Όταν όμως έμενε μόνη η οικογένεια, στην τραπεζαρία, στα σαλόνια, ακόμη και στα υπνοδωμάτια του κάστρου, η ατμόσφαιρα άλλαζε. Φόβοι για αγαπημένα πρόσωπα, αγωνία για το μέλλον, σχέδια, συμβουλές, ερωτήσεις, παράπονα, ίσως και κάποια δάκρυα!
Η Άννα-Μαρία έφυγε ανακουφισμένη μετά τις τέσσερες μέρες που πέρασε με την μητέρα της και την αδερφή της και χαρούμενη γιατί έμαθε ότι η Βενεδίκτη εξασφάλισε την απαραίτητη άδεια από την κυβέρνηση της Δανίας να περάσει μερικές μέρες διακοπών στην Ελλάδα. Προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να επισκεφτούν την Ελλάδα ούτε ο Βασιλιάς, ούτε η Βασίλισσα, ούτε η διάδοχος, θα έκανε όμως τα «στραβά μάτια» και θα επέτρεπε στην Βενεδίκτη να επισκεφτεί την αδερφή της.
Η Βενεδίκτη και ο Ριχάρδος έφτασαν στην Αθήνα και παρέμειναν δέκα μέρες. Ο Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να τους περιποιηθούν και να τους ευχαριστήσουν. Όλα ήταν τόσο όμορφα στο ελληνικό καλοκαίρι του ’67, τα προβλήματα έδειχναν να μην υπάρχουν! Ιστιοπλοϊκοί αγώνες στο Αιγαίο, μικρές κρουαζιέρες στα νησιά, πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ηρώδειο. Πάνω απ’ όλα η χαρά να είναι οι δύο αγαπημένες αδερφές πάλι μαζί.
Η πάνω φωτογραφία είναι στην Άνδρο, μπρος στον ανδριάντα του Αφανούς Ναύτη του Μιχάλη Τόμπρου. Τα αποκαλυπτήρια του αντριάντα αυτού είχε κάνει ο Βασιλιάς Παύλος τον Νοέμβριο του 1959. Η Βενεδίκτη με τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία.
Η δεύτερη φωτογραφία τους δείχνει να χειροκροτούν ευχαριστημένοι μετά από παράσταση στο Ηρώδειο. Χειροκροτούν τον μεγάλο διεθνή πιανίστα Van Cliburn που έδωσε ρεσιτάλ πιάνου. Από αριστερά το νιόπαντρο ζευγάρι Κάρολος και Υβόννη της Έσσης (εκείνος γιος της πριγκίπισσας Σοφίας του Ανδρέα από τον πρώτο γάμο της, παλιός μαθητής στα Ανάβρυτα) μετά το ζευγάρι των αρραβωνιασμένων Βενεδίκτη και Ριχάρδος, Άννα-Μαρία και Κωνσταντίνος, Βασίλισσα Φρειδερίκη, Χουάν-Κάρλος.
Οι άνδρες φορούν όλοι το καλοκαιρινό σμόκιν αλά ελληνικά, επινόησης του Βασιλέως Παύλου: παντελόνι του σμόκιν με το συρίτι του, μαύρο μεταξωτό ζωνάρι, λευκό πουκάμισο, όχι σακκάκι, όχι παπιγιόν. Ήταν η συνηθισμένη επίσημη ανδρική αμφίεση τα καλοκαίρια, τα τελευταία 25 χρόνια, στο Ηρώδειο, στην Κέρκυρα και όπου αλλού. Ίσως ήταν η τελευταία φορά που φορέθηκε το καλοκαιρινό σμόκιν αλά ελληνικά! Ήταν το τελευταίο ελληνικό καλοκαίρι του Βασιλιά και της Βασίλισσας.
Στο ωραίο κάστρο του Μπέρλεμπουργκ, εκεί όπου έγινε τότε το κεφάτο πανηγύρι, τώρα έχουν πένθος και η σημαία με το οικόσημο της πριγκιπικής οικογένειας κυματίζει μεσίστια. Την Δευτέρα 13 Μαρτίου πέθανε εκεί ο πρίγκιπας Ριχάρδος. Η κηδεία του θα γίνει στο Μπέρλεμπουργκ την Τρίτη 21 Μαρτίου. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Παπακωνσταντίνου για την συνεργασία. Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του κυρίου Παπακωνσταντίνου.