Τα 54α γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο Πρίγκιπας Παύλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Μαΐου 1967, ημέρα Σάββατο και ώρα 21:06 στα θερινά Ανάκτορα του Τατοΐου την παραμονή της ονομαστικής εορτής του Βασιλέως Κωνσταντίνου. Ζύγιζε 3.850 γρ. και είχε ύψος 0,52 μ. Η γέννηση του Διαδόχου του Ελληνικού Θρόνου αναγγέλθηκε στην Αθήνα με 101 κανονιοβολισμούς από τα πυροβολεία του Λυκαβηττού και της Ναυτικής Διοίκησης στον Πειραιά και με κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών σε όλη την επικράτεια.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Από νωρίς το απόγευμα της 20ης Μαΐου η βασιλική οικογένεια περίμενε ανυπόμονα έξω από τον κοιτώνα της βασίλισσας. Η Άννα-Μαρία βρισκόταν στο τελικό στάδιο του τοκετού. Μόλις βγήκε ο καθηγητής μαιευτήρας γυναικολόγος Β. Κουτήφαρης και ανακοίνωσε τη γέννηση του διαδόχου όλοι αγκαλιάστηκαν συγκινημένοι με δάκρυα στα μάτια.
– Ο γιος μου! Γεννήθηκε ο γιος μου! Φώναξε δυνατά ο βασιλεύς. Που είναι ο γιος μου! Θέλω να τον δω! έλεγε και ξανάλεγε στους γιατρούς.
– Σε δυο λεπτά, Μεγαλειότατε, του απάντησαν εκείνοι. Πρέπει πρώτα να πλυθεί το βρέφος, να γίνουν όλες οι απαραίτητες φροντίδες…
Όταν ο βασιλεύς είδε το βρέφος, δάκρυσε από ευτυχία και φώναξε: Σ′ ευχαριστώ Θεέ μου! Σ′ ευχαριστώ!
Έπειτα πλησίασε το κρεβάτι της βασίλισσας και της έπιασε το χέρι:
– Αγάπη μου, σ’ ευχαριστώ για το δώρο σου!
– Χρόνια πολλά για την γιορτή σου, απάντησε η βασίλισσα με ένα χαμόγελο γεμάτο στοργή.
Ο βασιλεύς αφού επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως Κ. Κόλλια και του ανήγγειλε την γέννηση του διαδόχου, κάλεσε τους γιατρούς Β. Κουτήφαρη και Σπ. Δοξιάδη στη βιβλιοθήκη των ανακτόρων.
– Ελάτε κύριοι, να πιούμε, στην υγεία του γιου μου!
Ανοίχτηκαν σαμπάνιες και άρχισαν οι ευχές και οι προπόσεις.
– Κύριοι, επιθυμώ να σας βλέπω συχνά…
– Τι εννοείτε, Μεγαλειότατε; Μήπως αυτό σημαίνει ότι θέλετε να αποκτήσετε πολλά παιδιά;
– Ακριβώς, αυτό εννοώ, απάντησε γελαστός ο Κωνσταντίνος.
Ο Παύλος βαπτίστηκε την 29η Ιουνίου 1967, ανήμερα της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στη Μητρόπολη Αθηνών και έλαβε το όνομα του παππού του, Παύλου, πατέρα του βασιλέως Κωνσταντίνου. Ανάδοχοι του ήταν η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Ελληνικά Σώματα Ασφαλείας, αντιπροσωπεία των οποίων τέλεσαν το μυστήριο.
Όντας επτά μηνών μετά την απόπειρα του βασιλέως Κωνσταντίνου να ανατρέψει την χούντα των συνταγματαρχών, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στη Ρώμη μέχρι το 1974, όταν η βασιλική οικογένεια εγκαθίσταται στο Λονδίνο.
Ο πρίγκιπας Παύλος φοίτησε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου, το οποίο ίδρυσαν οι γονείς του βασιλείς Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία ενώ τα δύο τελευταία χρόνια φοίτησε στο United World College στις Η.Π.Α. από όπου και αποφοίτησε το 1986.
Ο Παύλος παρακολούθησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Georgetown, School of Foreign Service στην Ουάσιγκτον, από όπου αποφοίτησε το 1993 με Δίπλωμα Bachelor στις Διεθνείς Σχέσεις, στο Δίκαιο και τη Διοίκηση.
Συμφοιτητής και συγκάτοικος του πρίγκιπα Παύλου στο πανεπιστήμιο ήταν ο ξάδελφος του, βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας. Από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1995 έλαβε δίπλωμα Masters στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Οικονομικά.
Το 1994 κατά την διάρκεια τετράμηνων θερινών διακοπών, εργάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στην ναυτιλιακή εταιρεία Pasific Basin, η οποία ήταν σε διαδικασία IPO.
Ο Παύλος υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Ανθυπολοχαγός του Βρετανικού Στρατού. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του εκπαίδευση στην Βρετανική Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, στο Σαντχερστ, όπου του δόθηκε η θέση του Commandant’s Stick Orderly.
Έπειτα από την αποφοίτησή του από το Σαντχερστ, του ανατέθηκε τριετής υπηρεσία στους Royal Scots Dragoon Guards, ένα σύνταγμα ιππικού, το οποίο εδράζεται στην Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία και διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Καναδά και την Ιορδανία. Παρέμεινε στην υπηρεσία του Βρετανικού Στρατού για δέκα έτη.
Από το 1995 μέχρι το 1997, εργάστηκε στην εταιρεία ναύλωσης πλοίων Charles R. Weber Company Inc στο τμήμα Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ. Το 1997 συν-ιδρύει την Griphon Asset Management, μία εναλλακτική εταιρεία επενδύσεων fund-of-funds. Το 1998, συν-ιδρύει την Ivory Capital Group LLC, μια επενδυτική εταιρεία όπου στόχο έχει την διαχείριση ιδιωτικών επενδύσεων. Το 2002 συν-ιδρύει την Ortelius Capital Partners LLC μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ειδικεύεται στην επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Συνεχίζει την συνεργασία αυτή έως σήμερα, όπου ζει οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη, έχοντας δημιουργήσει μία βάση ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων και μια ενεργή επενδυτική δομή.
Παύλος & Μαρί-Σαντάλ…
Η γνωριμία του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ έγινε το 1992 στη Νέα Ορλεάνη, όπου βρέθηκαν καλεσμένοι στους εορτασμούς των 40ων γενεθλίων του Φίλιππου Νιάρχου. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για ένα ραντεβού στα τυφλά που κανόνισε ο ελληνοαμερικανός Αλέξανδρος Παπαμάρκου. Ο ίδιος θεώρησε ότι Μαρί-Σαντάλ θα ήταν ιδανικό ταίρι για τον νεαρό πρίγκιπα Παύλο.
«Ο Αλέκος όχι μόνο φρόντισε να είναι σίγουρος ότι θα εμφανιστούμε και οι δύο στο ίδιο μέρος, αλλά επίσης μας έβαλε να καθίσουμε πλάι πλάι στο δείπνο» θυμάται ο Παύλος. «Και έγινε το κλικ» έχει δηλώσει η Μαρί-Σαντάλ. «Ηταν κεραυνοβόλος έρωτας. Κατάλαβα ότι ήταν ο άνδρας που θα παντρευόμουν». Ο Παύλος τελικά της έκανε πρόταση γάμου στην διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων του 1994 επάνω σε ένα ski lift στο ελβετικό θέρετρο Γκστάαντ.
Ο γάμος του ζεύγους πραγματοποιήθηκε κατά το ορθόδοξο ελληνικό τυπικό την 1η Ιουλίου 1995 στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, αφού εκείνη πρώτα είχε ασπαστεί το ορθόδοξο δόγμα με την τελετή του Χρίσματος στις 22 Μαΐου. Ο γάμος τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας και Θυάτειρων κ.κ. Γρηγόριο χοροστατούντων των: Πατριάρχη Ιεροσολύμων κυρού Διόδωρου Α′, Πατριάρχη Αντιοχείας κυρού Ιγνάτιου και του Σεβ. Μητροπολίτη Γερ. Νικομηδείας, υπέρτιμου και έξαρχου πάσης Βιθυνίας, κ. Ιωακείμ (ως εκπρόσωπου του Οικουμενικού Πατριάρχου).
Στο γάμο παρευρέθηκε η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ιορδανίας, του Λουξεμβούργου, της Σερβίας, καθώς και πλήθος κόσμου από την Ελλάδα.
Η τελετή, τότε, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γαλαζοαίματων στο Λονδίνο μετά τον γάμο του Κάρολου και της Νταιάνας τον Ιούλιο του 1981. Ο γάμος μεταδόθηκε ζωντανά από βρετανικό κανάλι σχεδόν σ’ όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς και στην Ελλάδα.
Ακολούθησε, μετά το τέλος της γαμήλιας τελετής, η δεξίωση στο Χάμπτον Κορτ, για όλους τους επίσημους καλεσμένους, ενώ την επόμενη ημέρα, η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια δέχθηκε σε ξενοδοχείο του Λονδίνου και τους Έλληνες που πήγαν ως εκεί, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης.
Ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ έχουν πέντε παιδιά: την Μαρία-Ολυμπία (1996), τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο (1998), τον Αχιλλέα-Ανδρέα (1999), τον Οδυσσέα-Κίμωνα (2004) και τον Αριστείδη-Σταύρο (2008).
Το ζευγάρι παντρεύτηκε, έζησε και μεγάλωσε τα παιδιά του στο Λονδίνο όπου διέμεναν μόνιμα από το 2003 έως τον Μάιο του 2017. Αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αφού ο πρίγκιπας Παύλος δραστηριοποιείται εκεί επαγγελματικά, η κόρη τους Ολυμπία και ο γιος τους Κωνσταντίνος-Αλέξιος σπουδάζουν στις ΗΠΑ και έτσι η απόφαση ήταν πιο εύκολη.
Ταξιδεύουν στην Ελλάδα οικογενειακώς τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Ο Παύλος ταξιδεύει στην Ελλάδα ακόμα πιο συχνά, για να επισκέπτεται και τους γονείς του, βασιλείς Κωνσταντίνο και Άννα-Μαρία που ζουν μόνιμα στο Πόρτο Χέλι.
Ο πρίγκιπας Παύλος έχει μια ισχυρή επιθυμία για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδας, στους κρίσιμους αυτούς καιρούς που διανύουμε. Στόχος είναι να βοηθήσει την χώρα του όσο μπορεί περισσότερο και εκφράζει σε όλες του τις συνεντεύξεις την αγάπη του για την Ελλάδα ως περήφανος Έλληνας.
«Εμείς οι Έλληνες είχαμε πάντα υπερηφάνεια, ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω αυτή τη υπερηφάνεια. Θα πρέπει να εμπνευστούμε από τους προγόνους μας, οι οποίοι με το αίμα, τον ιδρώτα τους και την υπερηφάνειά της επίτευξης έθεσαν τα θεμέλια της όποιας τιμής παραμένει σε εμάς σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Ευρώπη να μας δώσει πίσω την υπερηφάνειά μας, ήταν δική μας η ευθύνη όταν τη χάσαμε και είναι δική μας ευθύνη να την ξανακερδίσουμε. Ας δείξουμε στο κόσμο ότι μπορούμε να το καταφέρουμε.»
Από τον Απρίλιο του 2017, ο πρίγκιπας Παύλος ως Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ιδρύματος «The Prince’s Trust International» στην Ελλάδα (τον φιλανθρωπικό οργανισμό που ίδρυσε το 1976 ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου), δραστηριοποιείται σε συνεργασία με το ″Ίδρυμα Μποδοσάκη″, την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ″Knowl″, τον φορέα ″Corallia″ που συντονίζει την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών, την ″Action Finance″, η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε επίδοξους επιχειρηματίες, με Έλληνες επιχειρηματίες και εργοδότες, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) και φιλανθρωπικά σωματεία για την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης και εκπαίδευσης νέων στην χώρα μας με σκοπό να βοηθά τους νέους από 13 έως 30 ετών να επιμορφωθούν επαγγελματικώς και στην συνέχεια να βρουν εργασία.
Ο Παύλος έχει ένα πολύ ισχυρό δέσιμο με την οικογένεια του και την ιστορία της Ελλάδος, στοιχεία που τα έχει μεταφέρει και στα παιδιά του. Μπορεί να διαμένουν στο εξωτερικό αλλά εκείνα τον κατανοούν γιατί αισθάνονται πως και αυτά είναι μέρος της τόσο πλούσιας ιστορίας της χώρας μας με τον τόσο σημαντικό πολιτισμό αιώνων.
Ο πρωτότοκος Κωνσταντίνος είναι αυτός που το αισθάνεται πιο έντονα και επίσης μαθαίνει αρχαίες γλώσσες και είναι άπιαστος στην Μυθολογία.
Τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του πριγκιπικού ζεύγους έχουν ξεκινήσει ήδη τις σπουδές τους. Τον Μάιο του 2019 η Πριγκίπισσα Μαρία-Ολυμπία αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα το NYU Gallatin School of Individualized Study, όπου οι μαθητές σχεδιάζουν το δικό τους διεπιστημονικό πρόγραμμα, εκπληρώνοντας τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντά τους.
Ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος-Αλέξιος φοίτησε στην Βρετανική Στρατιωτική Ακαδημία του «Wellington» και συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.
Τα 3 μικρότερα παιδιά, οι πρίγκιπες Αχιλλέας-Ανδρέας, Οδυσσέας-Κίμωνας και Αριστείδης-Σταύρος φοιτούν σε σχολείο όπου έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολλά σπορ.
Πηγές:
– Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας
– Ελληνικός και ξένος Τύπος