Τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κράτους αποκαλύπτονται μέσα από την αλληλογραφία της βασίλισσας Αμαλίας, της συζύγου του Όθωνα που έφτασε στην Αθήνα το 1837. Σε δύο τόμους δημοσιεύονται για πρώτη φορά οι επιστολές της νεαρής τότε βασίλισσας προς τον πατέρα της. Πρόκειται για μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα που φωτίζουν με αμεσότητα τα γεγονότα που συγκλόνισαν την εποχή, την 3η Σεπτεμβρίου, τα «Μουσουρικά» (τα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) αλλά και τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις του 1848 που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης.
Την πρώτη της επιστολή η Αμαλία τη γράφει σε ηλικία 18 ετών ενώ στην τελευταία της είναι 34 ετών. Το δίτομο έργο της αλληλογραφίας συνοδεύεται από σημειώσεις που αποσαφηνίζουν το περιεχόμενό της, ενώ η εισαγωγή σκιαγραφεί τη ζωή του Όθωνα και της Αμαλίας, εντάσσοντάς της στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής.
Μέσα από τα γράμματα της Αμαλίας ξεπροβάλλει η εικόνα της παλιάς Αθήνας καθώς περιγράφονται διεξοδικά η Βουλή στην πρώτη της μορφή ως βασιλικό ανάκτορο και άλλα σημαντικά κτήρια της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή έμπαιναν και τα θεμέλια για τη δημιουργία του σημερινού Εθνικού Κήπου. Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι ενθουσιώδεις περιγραφές της ελληνικής φύσης και περιοχών της ελληνικής επικράτειας.
Το δίτομο έργο για την Αμαλία επιγράφεται «Ανέκδοτες επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της 1836-1853» (εκδ. Εστία). Το ζεύγος Μπούσε επιμελήθηκε τη μεταγραφή των επιστολών, την εισαγωγή, τη μετάφραση και τις διευκρινιστικές σημειώσεις. Να θυμίσουμε ότι παλαιότερα είχαν δημοσιεύσει επίσης το βιβλίο «Ανώδυνες παρατηρήσεις του γερμανού φιλέλληλα Ντάνενμπεργκ» (Αθήνα, 1990), καθώς και μια δίτομη συλλογή γερμανικών φιλελληνικών ποιημάτων (Ολδεβούργο 2005).
Πληροφορίες: «Ανέκδοτες επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της 1836-1853» (εκδ. Εστία), μεταγραφή, εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις: Βάνα και Μίχαελ Μπούσε.