Τα 90α της γενέθλια γιορτάζει σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ Β′ και η Βρετανία θα τιμήσει το γεγονός αυτό με εκδηλώσεις σε όλη την χώρα που ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας που ένας μονάρχης γίνεται 90 ετών και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2016. Παρότι η βασίλισσα έχει γεννηθεί στις 21 Απριλίου, η παράδοση επιβάλλει από το 1820, τα γενέθλια του μονάρχη της Αγγλίας να εορτάζονται δημόσια τον Ιούνιο. Έτσι, φέτος οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις με τις λαμπρές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Αν και η βασίλισσα συνηθίζει να γιορτάζει τα γενέθλιά της σε ιδιωτικό κύκλο, ανήμερα στις 21 Απριλίου, το πρόγραμμα αυτό ανατράπηκε λίγο. Για τα 90 της χρόνια προγραμματίζονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις τις προσεχείς εβδομάδες.
Σήμερα το πρωί, στο κάστρο του Ουίνδσορ, η βασίλισσα Ελισάβετ θα κάνει έναν περίπατο μαζί με τον σύζυγο της πρίγκιπα Φίλιππο και θα δεχθεί ως τούρτα γενεθλίων ένα κέικ πορτοκαλιού που θα ετοιμάσει η Ναντίγια Τζαμίρ Χουσέιν, νικήτρια της τηλεοπτικής εκπομπής ζαχαροπλαστικής «The Great British Bake Off» του BBC.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα τιμήσει τη βασίλισσα στο κοινοβούλιο, και τα κανόνια θα ηχήσουν στο Λονδίνο χαιρετίζοντας την αειθαλή μονάρχη.
Το βράδυ, η βασίλισσα θα παραστεί σε οικογενειακό δείπνο και στη συνέχεια συνοδευόμενη από τον σύζυγο της πρίγκιπα Φίλιππο, τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και την δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα θα ανάψει έναν πυρσό, τον πρώτο από τους 900 που θα ανάψουν σε όλο τον κόσμο για να εορταστεί το γεγονός.
«Η ημέρα των γενεθλίων της βασίλισσας είναι ημέρα διακοπών στα Νησιά Φόκλαντ», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο αρχιπέλαγος του Νοτίου Ατλαντικού. «Φέτος θα τα γιορτάσουμε, όπως και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, ανάβοντας έναν πυρσό».
Την Παρασκευή, η βασίλισσα Ελισάβετ θα γευματίσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φθάνει σήμερα το βράδυ στη Βρετανία για επίσημη επίσκεψη.
Οι δηλώσεις προς τιμήν της βασίλισσας άρχισαν ήδη, με πρώτη εκείνη του εγγονού της πρίγκιπα Ουίλιαμ. «Μπορεί να είναι η γιαγιά μου, αλλά πράγματι αυτή είναι η αρχηγός. Είναι μια απίστευτη πηγή έμπνευσης για την οικογένειά της». Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι «Sky News» για ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα ενενηκοστά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ με τίτλο: «The Queen At 90» που προβλήθηκε χθες Τετάρτη 20 Απριλίου.
Ο Δούκας του Κέιμπριτζ αποκάλυψε πως η γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ τον βοήθησε να ξεπεράσει την απώλεια της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, μετά τον τραγικό θάνατό της. Ο ίδιος σχολίασε πως: «Έχοντας χάσει τη μητέρα μου σε νεαρή ηλικία, είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι είχα κάποια σαν τη βασίλισσα να θαυμάζω, κάποια που ήταν πάντα εκεί και κατανοούσε μερικά από τα πιο πολύπλοκα ζητήματα του να έχεις χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Επομένως, ήταν απίστευτα υποστηρικτική και πραγματικά εκτίμησα την καθοδήγησή της». Στη συνέχεια ο πρωτότοκος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα θυμήθηκε ένα περιστατικό της νεανικής του ηλικίας, όταν είχε τρακάρει με μια μοτοσικλέτα, με τον ξάδερφό του Πίτερ Φίλιπς. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο και, όπως θυμάται ο Ουίλιαμ, τους επέπληξε τόσο αυστηρά, που ο ίδιος δεν θα το ξεχάσει ποτέ.
«Η βασίλισσα είναι εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της προσωπικότητάς της και του έργου της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής του King’s College Ρότζερ Μόρτιμορ.
Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι τα τρία τέταρτα των Βρετανών είναι προσηλωμένοι στη μοναρχία. Η Ελισάβετ «κατάφερε να διασφαλίσει ότι ο θεσμός θα παραμένει δημοφιλής και, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως η μοναρχία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον», προσθέτει ο καθηγητής Μόρτιμορ. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον ειδικό, η μοναρχία υπόσχεται ένα «λαμπρό μέλλον».
Ο βρετανικός Τύπος έχει πολλαπλασιάσει τα ένθετα που αφιερώνει στη ζωή αυτής για την οποία η Daily Telegraph γράφει ότι είναι η «διασημότερη γυναίκα στον κόσμο».
Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Αγγλίας τιμώντας τα 90α γενέθλια της Ελισάβετ κυκλοφόρησε το αναμνηστικό νόμισμα των πέντε λιρών το οποίο είναι διακοσμημένο με μια γιρλάντα από εννέα τριαντάφυλλα (ένα για κάθε μία από τις δεκαετίες της ζωής της βασίλισσας ) και περικλείει τα αρχικά EIIR και τον αριθμό 90.
Επίσης το Βασιλικό Ταχυδρομείο θα κυκλοφορήσει την ιστορική φωτογραφία, πορτρέτο της βασίλισσας μαζί με όλους τους διαδόχους του Βρετανικού θρόνου, σε γραμματόσημο για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Η Ελισάβετ είναι η μονάρχης που έχει εμφανιστεί σε περισσότερα γραμματόσημα απ′ οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία της Βρετανίας.
Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα…
Ακμαιότατη και δραστήρια παρά την προχωρημένη ηλικία της παραμένει στο προσκήνιο ασκώντας τα θεσμικά της καθήκοντα σύμφωνα με τις βρετανικές κοινοβουλευτικές παραδόσεις και δεν σταματά να δίνει το «παρών» σε διάφορες εκδηλώσεις από το Λονδίνο μέχρι τις άλλες μακρινές πρωτεύουσες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που εξακολουθούν να διατηρούν στα Συντάγματα τους έναν συμβολικό, θεσμικό ρόλο για το βρετανικό Στέμμα.
Καθ′ όλη την βασιλεία της, η βασίλισσα Ελισάβετ, αποτέλεσε σύμβολο συνοχής για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Κράτη της Κοινοπολιτείας. Η πολυετής και ειρηνική βασιλεία της, έχει χαρακτηριστεί από μεγάλες αλλαγές στις ζωές του λαού της, στη δύναμη της χώρας, στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και στο τρόπο με τον οποίο η μοναρχία θεωρείται και απεικονίζεται. Τα πολυάριθμα ταξίδια της σε πολλές χώρες, της έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση και σεβασμό. Έκανε πιο ουσιαστικό το έργο της μοναρχίας και όπως και ο πατέρας της, έμαθε να υπηρετεί τα καθήκοντά της με υπομονή και αξιοπρέπεια ακόμα και τις φορές που κατηγορήθηκε για τον τρόπο που ενεργεί.
Η Ελισάβετ, είναι η βασίλισσα δεκαέξι κυρίαρχων κρατών, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα. Έχει συνδέσει το όνομά της με τη σύγχρονη ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο τίτλος που φέρει είναι: Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της, Αρχηγός της Κοινοπολιτείας και Υπερασπιστής της Πίστης.
Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανακηρύχθηκε βασίλισσα της Αγγλίας στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, ύστερα από το θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ′, και έλαβε το στέμμα στις 2 Ιουνίου του 1953. Στις 09 Σεπτεμβρίου 2015 ξεπέρασε την πρωτιά που κατέχει, έως τότε, η βασίλισσα Βικτωρία.
Οι δεκαπέντε χώρες (όλες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) στις οποίες είναι βασίλισσα, είναι γνωστές ως Κοινοπολιτειακά Βασίλεια (Commonwealth Realms), και εκπροσωπείται από τους Γενικούς Κυβερνήτες. Είναι βασίλισσα σε 129 εκατομμύρια κατοίκους και Αρχηγός Κράτους στις εξής χώρες: Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστραλία, Γρενάδα, Καναδάς, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπελίζε, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τζαμάικα και Τουβαλού.
Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η Αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών η οποία αποτελείται από 54 χώρες, πρώην βρετανικές αποικίες. Η ιδιότητά της αυτή και η 64χρονη θητεία της, την έχουν κάνει την πιο πολυταξιδεμένη επικεφαλής κράτους στην Ιστορία. Μόνο στις χώρες της Κοινοπολιτείας έχει ταξιδέψει περισσότερες από 220 φορές!
Στα πλαίσια του Συντάγματος είναι η ισχυρότερη Αρχηγός Κράτους στον κόσμο παρότι, πρακτικά, ασκεί ελάχιστη πολιτική εκτελεστική δύναμη.