Από την εξαιρετική ιστοσελίδα του πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδος, www.princemichaelofgreece.com, αναδημοσιεύουμε, με την άδεια του, την ερωτική ιστορία πίσω από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιμέλεια: Μάρκος Τσάκας
«Πολλά χρόνια πριν, όταν άρχισα να πηγαίνω στο μουσικό φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, γνωρίστηκα καλά με τους μακρινούς μου ξαδέρφους, τους πρίγκιπες Hohenberg. Μου άρεσαν αρκετά, ήταν φιλικοί, αστείοι και πολύ ζωντανοί. Ήταν επίσης τα εγγόνια μιας από τις πιο διάσημες τραγωδίες της Ιστορίας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος έγινε ο διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Δεν ήταν άσχημος: Ήταν έξυπνος, καλλιεργημένος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις Τέχνες. Είχε ωστόσο, έναν μάλλον δύσκολο χαρακτήρα. Αυτό βέβαια, δεν αποθάρρυνε καθόλου καμιά μητέρα από την ελπίδα να παντρέψει την κόρη της μαζί του. Ειδικότερα, μια από τις μακρινές θείες του, η Αρχιδούκισσα Ισαβέλλα, «συνωμότησε» ώστε να τον κάνει να ερωτευτεί με μια από τις κόρες της, ώστε να γίνει Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας. Η Ισαβέλλα είχε παρατηρήσει με ευχαρίστηση ότι ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος αποδεχόταν πάντα τις προσκλήσεις της. Όταν εκείνος άρχισε να είναι πιο πρόθυμος στο να επισκέπτεται το εξοχικό της κτήμα, η Ισαβέλλα κατάλαβε ότι η «υπόθεση» ήταν σε καλό δρόμο.
Σε μια από αυτές τις επισκέψεις, ο Αρχιδούκας έφυγε για κυνήγι, ξεχνώντας να πάρει μαζί του το χρυσό ρολόι τσέπης του. Η Αρχιδούκισσα είχε την περιέργεια να δεί αν είχε στο εσωτερικό του ρολογιού το πορτραίτο κάποιας γυναίκας, και ειδικότερα, ποια από τις κόρες της ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος είχε ερωτευτεί. Χωρίς δισταγμό μπήκε στο δωμάτιο του και βρήκε το ρολόι του πάνω στο τραπέζι. Το άνοιξε και βρήκε μέσα ότι πράγματι υπήρχε το πορτραίτο μιας γυναίκας, αλλά όχι κάποιας από τις κόρες της, αλλά μιας από τις κυρίες της τιμής, της Κόμισσας Sophie Chotek. Η οργή της δεν γνώρισε όρια: Ποιος είναι αυτός ο ηλίθιος που ενώ κάνει παρέα με τις κόρες μου, ερωτεύεται αυτή την άστατη γυναίκα; Μια απλή Τσέχα κόμισσα από μικρή αριστοκρατική οικογένεια! Η Sophie Chotek απολύθηκε αμέσως!
Η αντίδραση του Φραγκίσκου Φερδινάνδου ήταν άμεση: «Λοιπόν, υπ’ αυτές τις συνθήκες, απλά θα την παντρευτώ»! Γνωρίζονταν μόνο μερικούς μήνες, αλλά σε αυτό το μικρό διάστημα ερωτεύτηκαν, και το κρυφό τους πάθος μεγάλωσε. Το να παντρευτεί την Κόμισσα όμως, ήταν εκτός πραγματικότητας.
Ένα μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, και ειδικότερα ο διάδοχος, δεν μπορούσε να παντρευτεί μια απλή αριστοκράτισσα. Ο Αυτοκράτορας, οι δεκάδες συγγενείς του Φραγκίσκου Φερδινάνδου και η κυβέρνηση, θα αντιτίθεντο σε έναν τέτοιο γάμο. Αλλά ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος ήταν σταθερός στην άποψη του και είχε αποφασίσει να παντρευτεί την Sophie Chotek, και τίποτα δεν θα του άλλαζε την άποψη του αυτή. Ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος θα μπορούσε να την παντρευτεί, αλλά με ποιους όρους; Η Sophie Chotek δεν θα έπαιρνε ποτέ τους τίτλους του άντρα της και τα παιδιά τους δεν θα αναγνωρίζονταν ως μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας. Δεν θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο όταν θα ερχόταν αυτή η ώρα. «Δεν πειράζει» θα έλεγε ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος, αποφασισμένος, από τα βάθη της καρδιάς του, να αλλάξει αυτούς τους όρους όταν θα γινόταν αυτοκράτορας.
Ο πρίγκιπας Γιοχάνες Hohenberg, εγγονός του Φραγκίσκου Φερδινάνδου και η πριγκίπισσα Μαρία Γκαμπριέλα της Σαβοΐας
Το ζευγάρι παντρεύτηκε, και η Sophie Chotek πήρε τον τίτλο της Δούκισσας του Hohenberg. Αλλά η ζωή τους δεν ήταν στρωμένη με ρόδα, τουναντίον. Ο Αυτοκράτορας, η αυτοκρατορική οικογένεια, η κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο, έβρισκαν κάθε ευκαιρία να ταπεινώνουν την Sophie, και μέσω αυτής, τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο.
Οι επίσημες μικροπρέπειες, η κραυγαλέα περιφρόνηση, και όλα τα μέσα που υπήρχαν για να κάνουν εκείνους που πιστεύουν λιγότερο από ό, τι οι ίδιοι αισθάνονται, κατώτεροι, χρησιμοποιήθηκαν κατά της Sophie. Ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος οργίστηκε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι γι’αυτό. Λαχταρούσε για την αναγνώριση της συζύγου του, μια αναγνώριση που οι Αρχές αρνούνταν.
Έτσι είχαν τα πράγματα, όταν μια ωραία μέρα μια μικρή πόλη στον νότο της Αυτοκρατορίας, κάλεσε σε επίσημη επίσκεψη όχι μόνο τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο, αλλά και την σύζυγο του, αντιμετωπίζοντας την σαν ίση προς εκείνον. Ο Αρχιδούκας άρπαξε την ευκαιρία, αποδεχόμενος την για καιρό αναμενόμενη πρόσκληση. Ωστόσο η κυβέρνηση είχε αντιρρήσεις, καθώς η πόλη ήταν γεμάτη από επικίνδυνους αναρχικούς. Ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία γι’αυτούς, για να επιτεθούν σε έναν από τους πυλώνες της Αυτοκρατορίας, τον διάδοχο του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ.
Η Αστυνομία προειδοποίησε τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο να μην επισκεφθεί την πόλη, αλλά ο Αρχιδούκας, ανυπόμονος να δει τη σύζυγο του να την αντιμετωπίζουν σαν ίση προς ίσο, δεν άκουγε τίποτα. Δέχθηκε την πρόσκληση Κι έτσι, ήταν μια όμορφη μέρα του Ιουνίου, που ο Αρχιδούκας αποβιβάστηκε από το τρένο με την σύζυγο του, έτοιμος να κατακτήσει το Σεράγεβο. Και ήταν εκεί, σε αυτή τη μικρή πόλη του νότου της Αυτοκρατορίας, που η μοίρα τους περίμενε, στη μορφή ενός νεαρού Σέρβου τρομοκράτη, οπλισμένου με ένα ρεβόλβερ, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον Αρχιδούκα και τη σύζυγο του.»
Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος