Σαν σήμερα o Σάχης της Περσίας εγκαταλείπει τη χώρα και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αναλαμβάνει την εξουσία. Διαβάστε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του Νικόλα Νταμόν Παπαδημητρίου.
Εκείνο το απόγευμα οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες Ettelaat και Keyhan έβγαλαν ένα ακόμη φύλλο που είχε πρωτοσέλιδο με μεγάλα γράμματα την φράση «Σαχ Ραφτ», δηλαδή «Ο Σάχης έφυγε».
Εκείνο το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου 1979, το αυτοκρατορικό ζεύγος εγκατέλειψε το Ιράν για την εξορία με πρώτο προορισμό την Αίγυπτο. Κάπως έτσι, 2.500 χρόνια ιρανικής μοναρχίας ήρθαν στο τέλος τους και δύο εβδομάδες αργότερα επέστρεψε ο Αγιοταλλάχ Χομεϊνί από το Παρίσι για να ιδρύσει το θεοκρατικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Η Αυτοκράτειρα Φαράχ νωρίς εκείνο το πρωινό ετοίμασε τις τελευταίες αποσκευές. Γέμισε τις βαλίτσες με φωτογραφικά άλμπουμ και ένα ζευγάρι μπότες γιατί πίστευε πως θα χει πολύ χρόνο για περίπατους. Συγκεντρώνοντας τα αγαπημένα της βιβλία από την βιβλιοθήκη των ανακτόρων, ένας θαλαμηπόλος της είπε να πάρει και τα μπιμπελό αλλά εκείνη δεν ήθελε να πάρει τίποτα. Ήθελε το παλάτι να μείνει όπως έχει για να αποφύγει τις δυσμενείς δηλώσεις. Είχε ήδη κινηματογραφήσει το εσωτερικό του παλατιού για να μην πουν ότι φεύγοντας, πήραν μαζί τους και τα διακοσμητικά. Από την προηγουμένη είχε ζητήσει από τους υπευθύνους των μουσείων να πακετάρουν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που ανήκαν στην προσωπική τους περιουσία προκειμένου να αποφύγουν την λαφυραγώγηση και τα οποία στάθηκαν αρωγοί στα μετέπειτα χρόνια της εξορίας, μιας και η ίδια τα πούλησε για να επιβιώσει. Όντως, στις μέρες μας το ανάκτορο του Νιαβαράν έχει μετατραπεί σε μουσείο, όλα σχεδόν είναι ανέπαφα και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα χαλιά, τον πλούσιο διάκοσμο, τους πίνακες, τις γκαρνταρόμπες, ακόμα και τα μπουρνούζια των πρώην βασιλέων.
Διαβάστε τη συνέχεια στο lifo.gr