Στις 14 Φεβρουαρίου 1981 ο διάδοχος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, Ερρίκος, τέλεσε τους γάμους του με την Μαρία Τερέζα Μέστρε, παρουσία πολλών εκπροσώπων βασιλικών οίκων της Ευρώπης. Στην σημερινή εποχή αυτός ο γάμος δεν θα παρουσίαζε κάτι αξιοπρόσεκτο σε σχέση με τους πρωταγωνιστές του παρά μόνο ως γεγονός. Όμως την εποχή που έγινε, θεωρήθηκε «προοδευτικός». Ο διάδοχος ενός θρόνου ένωνε την ζωή του με μία κοινή θνητή με καταγωγή από την Κούβα, χωρίς να χάσει τα δικαιώματά του στην διαδοχή. Η «επανάσταση» είχε αρχίσει από τις σκανδιναβικές χώρες, με τους γάμους του τότε διαδόχου της Νορβηγίας Χάραλντ με την Σόνια Χάραλντσεν το 1968 και του βασιλιά της Σουηδίας Καρόλου Γουσταύου με την Σύλβια Σόμερλαθ το 1976. Η Μεγάλη Δούκισσα Ιωσηφίνα Καρλόττα, μητέρα του διαδόχου Ερρίκου, κόρη του βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙΙ του Βελγίου και της αδικοχαμένης βασίλισσας Αστρίντ, ήταν απόλυτη με τους δυναστικούς κανόνες στο θέμα του γάμου των πέντε παιδιών της. Ο διεθνής Τύπος είχε αναφέρει στο παρελθόν την πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό ως μέλλουσα σύζυγο του Ερρίκου αλλά και άλλες νεαρές κοπέλες με αριστοκρατική καταγωγή. Όλα αποδείχτηκαν αβάσιμες φήμες όταν ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες του Ερρίκου με την Μαρία Τερέζα, έχοντας προηγουμένως απειλήσει ο Ερρίκος με την παραίτησή του από την διαδοχή στον θρόνο του Μεγάλου Δουκάτου, αν δεν του επιτρεπόταν η τέλεση αυτού του γάμου. Η Μαρία Τερέζα είχε μεγαλώσει στην Γενεύη όπου είχε εγκατασταθεί τελικώς η οικογένειά της, μετά την φυγή τους το 1959 από την Κούβα. Γνωρίστηκε με τον μεγάλο δούκα Ερρίκο μέσω κοινών γνωστών στην Γενεύη, όπου φοιτούσαν στο εκεί Πανεπιστήμιο και οι δύο. Τα αισθήματα που δημιουργήθηκαν μεταξύ τους ήσαν γνήσια και δυνατά.
Οι γάμοι τους έγιναν στις 14 Φεβρουαρίου 1981 στον Καθεδρικό Ναό της πρωτεύουσας της μικροσκοπικής αυτής χώρας, με το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα. Το νυφικό της Μαρίας Τερέζας ήταν δημιουργία του οίκου Μπαλμαίν ενώ φορούσε ένα διάδημα με μεγάλα διαμάντια, που ανήκε στην πεθερά της, Μεγάλη Δούκισσα Ιωσηφίνα Καρλόττα. Της το είχαν δωρίσει στους δικούς της γάμους, οι κάτοικοι του Κονγκό.
Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος εξομολογήθηκε αργότερα πως την ημέρα των γάμων του ήταν πολύ νευρικός λόγω της μεγάλης απήχησης που είχαν στον διεθνή Τύπο: » Όταν είδα την μέλλουσα σύζυγό μου να εισέρχεται στον ιερό ναό συνοδευόμενη από τον πατέρα της, κάθε ίχνος εκνευρισμού εξαφανίστηκε και κατάλαβα πως από αυτήν την στιγμή και μετά θα αντιμετωπίζαμε μαζί όλες τις ευθύνες και τις δυσκολίες που η ζωή και η θέση μου θα μας έφερναν, έχοντας την ευλογία του Θεού».
Ο γάμος τους ήταν και παραμένει ευτυχισμένος εδώ και 34 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων δεν έδωσαν ποτέ αφορμές για αρνητικά σχόλια. Γονείς πέντε παιδιών, από τα οποία τα τρία είναι παντρεμένα και τους έχουν χαρίσει τρία εγγόνια, βασιλεύουν στο Μεγάλο Δουκάτο από τις 7 Οκτωβρίου 2000, όταν ο πατέρας του Ερρίκου, μεγάλος δούκας Ιωάννης, παραιτήθηκε από τον θρόνο. Το μοναδικό ατόπημα της Μαρίας Τερέζας ήταν οι εξομολογήσεις της στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της Εθνικής Εορτής του Λουξεμβούργου το 2002, σχετικά για τις αρνητικές της σχέσεις με την πεθερά της.
Το 2006 γιόρτασαν την επέτειο των αργυρών γάμων τους, παραθέτοντας μία μεγάλη δεξίωση, έχοντας ως καλεσμένους τους πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος με την σύζυγό του βασίλισσα Άννα Μαρία.
Με αφορμή αυτήν την επέτειο η μεγάλη δούκισσα Μαρία Τερέζα εξέφρασε την ευχή να ζήσει με τον σύζυγό της και στο μέλλον τόσο ευτυχισμένα χρόνια όπως αυτά που ήδη μοιράστηκαν, διατηρώντας την οικογένειά τους πάντα ενωμένη.