Ένας έμπορος σιδήρου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγόρασε πριν μερικά χρόνια από το παζάρι παλαιών αντικειμένων της πόλης του, ένα χρυσό αυγό. Το πλήρωσε δεκατέσσερις χιλιάδες δολάρια, πιστεύοντας πως η μεταπώλησή του θα του επέφερε ένα ικανοποιητικό κέρδος. Δυστυχώς δεν βρέθηκε αγοραστής και το αυγό κατέληξε να διακοσμεί το τραπέζι της κουζίνας του. Είχε μετανιώσει πολύ για το μεγάλο ποσό που έδωσε για την αγορά του. Το άχρηστο μικρό αυγό ( έχει ύψος 8,5 cm) του είχε γίνει ένα μεγάλο βάρος.
Το αυγό έκρυβε ένα ρολόι, μιας εντελώς άγνωστης μάρκας για τον κάτοχό του, που ονομαζόταν Vacheron Constantin. Από περιέργεια άρχισε να ψάχνει στο Ίντερνετ πληροφορίες για αυτήν την μάρκα ρολογιών. Με έκπληξη ανακάλυψε πως η ελβετική αυτή μάρκα παρήγαγε ακόμη ρολόγια, τα οποία ήταν από τα πιο ακριβά στην διεθνή αγορά και με μεγάλη συλλεκτική αξία. Πληροφορήθηκε επίσης πως στα τέλη του 19ου αιώνα, ο ίδιος οίκος ρολογιών, συνεργαζόταν με τον ρωσικό οίκο κοσμημάτων Fabergé. Τότε (2012) άρχισε να καταλαβαίνει πως το αντικείμενο που στόλιζε το τραπέζι της κουζίνας του πρέπει να είχε κάποια ιδιαίτερη ιστορική αξία. Όταν δε διάβασε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Telegraph» με τίτλο: «Μήπως αυτό το αυγό, αξίας είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, είναι τοποθετημένο πάνω από το τζάκι σας;» όπου παρουσιαζόντουσαν οι φωτογραφίες των οκτώ αγνοουμένων αυτοκρατορικών αυγών του οίκου Fabergé, σκέφτηκε: «δεν είναι πάνω από το τζάκι αλλά πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μου». Δεν έχασε πολύ καιρό και αφού ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του του οίκου αντικών «Wartski» στο Λονδίνο, που εξειδικεύεται στα ρωσικά έργα τέχνης και στα αυγά Fabergé, ανεχώρησε με το πρώτο αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Αγγλίας, έχοντας γεμίσει την βαλίτσα του με φωτογραφίες του πολύτιμου θησαυρού του. Ο διευθυντής του οίκου «Wartski», Kieran McCarthy, δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους: «Την στιγμή που το αντίκρισα, αισθάνθηκα ρίγη να διαπερνούν το σώμα μου. Ποτέ δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ πως μια μέρα θα κρατούσα στα χέρια μου έναν τέτοιο θησαυρό».
Το αυγό αυτό, ήταν το τρίτο στην σειρά, που δώρησε ο Τσάρος Αλέξανδρος ΙΙΙ στην σύζυγό του, Μαρία Φεοντόροβνα – που ήταν αδερφή του βασιλέως Γεωργίου Α΄της Ελλάδος – το 1887, για την γιορτή του Πάσχα. Ήταν πράγματι ένα από τα οκτώ χαμένα αυτοκρατορικά αυγά. Τελευταία φορά που το είχαν δει δημοσίως, ήταν τον Μάρτιο του 1902, στην Αγία Πετρούπολη, στα πλαίσια μιας έκθεσης με αντικείμενα Fabergé, τα οποία ανήκαν στην Αυτοκρατορική Οικογένεια της Ρωσίας. Το 1922 δεσμεύτηκε από τους Μπολσεβίκους και καταχωρήθηκε σ΄ένα κατάλογο μαζί με άλλα αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια του Τσάρου, με σκοπό την πώλησή τους. Έκτοτε χάθηκε κάθε ίχνος του. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ πώς το σπάνιο αυτό χρυσό αυγό του οίκου Fabergé, εγκατέλειψε την αυτοκρατορική Αγία Πετρούπολη και βρέθηκε να πωλείται στο παζάρι μιας μικρής επαρχιακής πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών…
Πουλήθηκε 24 εκατομμυρίων ευρώ σε άγνωστο συλλέκτη, ο οποίος έδωσε την άδεια να εκτεθεί για τέσσερις μέρες, τον Απρίλιο του 1914, στην έδρα του οίκου «Wartski» στο Λονδίνο. Τα ονόματα τόσο του προηγούμενου, υπερτυχερού ιδιοκτήτη του όσο και του νέου, δεν δόθηκαν ποτέ στην δημοσιότητα. Το 2007, ένα αυγό Fabergé, που ανήκε στην οικογένεια Ρότσιλντ, και που δεν ήταν αυτοκρατορικό, πουλήθηκε 12,5 εκατομμύρια ευρώ.
Πιθανολογείται πως από τα επτά ακόμα αγνοούμενα αυτοκρατορικά αυγά του οίκου Fabergé, τα δύο ίσως έχουν διασωθεί και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Τα άλλα πέντε μάλλον καταστράφηκαν στην διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης. Ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα βρεθούν κρυμμένα στο κοτέτσι μιας ρωσικής αγροικίας…