Ο νέος Νόμος Διαδοχής τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή στη Μεγάλη Βρετανία, βάζοντας τέλος στο προβάδισμα των αρρένων μελών της βασιλικής οικογένειας μετά από 300 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα νομοθεσία, αν η Δούκισσα του Κέμπριτζ γεννήσει κορίτσι, αυτό θα έχει θέση στη διαδοχή μετά τον πρίγκιπα Τζορτζ και θα προηγείται πλέον όλων των νεότερων αδερφών του.
Από τον Μάρκο Τσάκα
Για παράδειγμα, αν η πριγκίπισσα Κάθριν στο μέλλον γεννήσει αγόρι, με τον παλιό νόμο θα ήταν εκείνο που θα ήταν στη διαδοχή μετά τον πρίγκιπα Τζορτζ.
Οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές του Νόμου Διαδοχής είναι ότι:
– η σειρά διαδοχής δεν θα βασίζεται πια στο γένος του μωρού,
– ένα άτομο που έχει παντρευτεί Ρωμαιοκαθολική/Ρωμαιοκαθολικό θα μπορεί να ανέλθει στο Θρόνο και
– Μόνο τα έξι πρώτα στη διαδοχή μέλη της βασιλικής οικογένειας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια της Βασίλισσας ή του Βασιλιά για να παντρευτούν. Πιο πριν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έπρεπε να πάρουν αυτή την άδεια για να παντρευτούν.
Οι αλλαγές αυτές είχαν συμφωνηθεί το 2011 και πέρασαν από το Βρετανικό κοινοβούλιο το 2013. Ωστόσο έπρεπε να εγκριθούν και από τις 16 χώρες της Κοινοπολιτείας.
Ο νόμος αναγνωρίζει ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του την 28η Οκτωβρίου 2011 και λέει : «Το φύλο ενός προσώπου που γεννήθηκε μετά τις 28 Οκτωβρίου 2011 δεν δίνει στο εν λόγω πρόσωπο, ή στους απογόνους του, προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου προσώπου».