Το διάδημα που φορά υπερήφανα στην φωτογραφία η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, έχει μία μακρόχρονη ιστορία… Αν μπορούσε να μιλήσει θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μάρτυρες της βασιλικής ιστορίας της Ευρώπης του 19ου και 20ου αιώνα… Είναι επίσης ένα από τα πιο πολυταξιδεμένα διαδήματα. Από το βασίλειο της Πρωσίας, πήγε στο δουκάτο του Μπρούνσβικ και στην Αυστρία, έφθασε στην Ελλάδα, για να καταλήξει στην Ισπανία όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, στολίζοντας τις πριγκίπισσες και βασίλισσες που το φόρεσαν – και το φορούν – σε επίσημες τελετές και βασιλικούς γάμους. Το διάδημα αυτό ανήκε αρχικώς στην πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας, μητέρα της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδος.
Η προσωπικότητα της βασίλισσας Φρειδερίκης έχει απασχολήσει πολλαπλώς τους ιστορικούς και τους δημοσιογράφους παγκοσμίως. Άλλοτε γράφουν εγκώμια, και άλλες φορές αναφέρονται με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς γι΄ αυτήν, έχοντας όμως ως δεδομένο την ισχυρή προσωπικότητά της. Ισχυρή προσωπικότητα φαίνεται πως διέθετε και η μητέρα της, πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας. Γιατί αν ο γάμος της με τον πρίγκιπα Ερνέστο Αύγουστο του Ανοβέρου ήταν λαμπρός για τα δυναστικά δεδομένα της εποχής (αρχές του 20ου αιώνα), δεν ήταν καθόλου αρεστός για τα ιστορικά δεδομένα…. της ίδιας εποχής.
Η ιστορία του γάμου της πριγκίπισσας Βικτώριας Λουίζας αποτελεί την πιο ρομαντική και αξιοπρόσεκτη αισθηματική ιστορία του Gotha της εποχής της, που σπάνια αναφέρεται λεπτομερώς από τους σύγχρονους ιστορικούς, και αξίζει να την εξιστορήσουμε στο σύνολό της. Περιέχει πολλά στοιχεία που την καθιστούν ενδιαφέρουσα. Δυναστικές διαφορές, υπερφυσικά γεγονότα, θανάτους αλλά και μια ιστορία αγάπης στυλ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με αίσιο τέλος, γιατί μετά ζήσανε όλοι πολύ ευτυχισμένοι …
Τον Ιούνιο – Ιούλιο 1866 διεξήχθη ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος, γνωστός ως πόλεμος των επτά εβδομάδων. Αποτέλεσμα αυτού του πολέμου ήταν η Πρωσία να καταλάβει το βασίλειο του Ανοβέρου. Ο τυφλός βασιλιάς του Ανοβέρου, Γεώργιος Ε΄, έχασε τον θρόνο του και κατέφυγε στην Αυστρία με την οικογένειά του. Η Δανία στον ίδιο πόλεμο έχασε οριστικώς τα εδάφη των περιοχών Σλέσβιχ Χόλσταϊν που περιήλθαν στην απόλυτη κυριαρχία του βασιλείου της Πρωσίας. Ήταν φυσικό κι επόμενο ο βασιλικός οίκος της Δανίας και του Ανοβέρου να έχουν εχθρικές σχέσεις με τον οίκο της Πρωσίας.
Το 1878 ο γιος του Γεωργίου Ε΄, πρίγκιπας διάδοχος Ερνέστος Αυγούστος Β΄(1845-1923), παντρεύτηκε την τρίτη κόρη του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄, πριγκίπισσα Θύρα (1853-1933), αδερφή του βασιλέως Γεωργίου Α΄ της Ελλάδος. Η Θύρα το 1871 είχε καταφύγει στην Ελλάδα, όπου υπό την προστασία του αδελφού της, βασιλιά Γεωργίου Α΄, γέννησε μυστικά στο παλάτι του Τατοΐου, ένα κοριτσάκι, εκτός γάμου. Το παιδί υιοθετήθηκε στην Δανία ενώ ο πατέρας του αυτοκτόνησε.
Ο Ερνέστος Αυγούστος Β΄του Ανοβέρου και η πριγκίπισσα Θύρα της Δανίας έκαναν έξι παιδιά:
– Λουίζα ( 1879-1948) η οποία παντρεύτηκε το 1900 τον μεγάλο δούκα διάδοχο Μαξιμιλιανό της Βάδης ( 1880- 1912), ο οποίος είχε αρραβωνιαστεί παλαιότερα την πριγκίπισσα Νικολάου της Ελλάδος, μεγάλη δούκισσα Ελένη της Ρωσίας.
-Γεώργιο Γουλιέλμο (1880-1912)
-Αλεξάνδρα (1882-1963)
-Όλγα (1884-1958)
-Κρίστιαν (1885-1901)
– Ερνέστο-Αύγουστο Γ΄ (1887-1953) πρίγκιπα του Ανοβέρου και δούκα του Μπρούνσβικ από το 1913 μέχρι το 1918, ο οποίος παντρεύτηκε το 1913 την κόρη του βασιλιά της Πρωσίας και Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄, πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας (1892-1980) – γονείς της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Στις 14 Μαΐου 1912, ο βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος Η΄, επέστρεφε ινκόγκνιτο στην Δανία, μετά από ένα ταξίδι στη Γαλλία, και σταμάτησε στο Αμβούργο για να διανυκτερεύσει. Πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή καθώς πήγαινε μια βόλτα χωρίς συνοδεία.
Ο πρίγκιπας του Ανοβέρου, Γεώργιος Γουλιέλμος, ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1912, να πάει στην Δανία με το αυτοκίνητό του, για να παραστεί στην κηδεία του θείου του, βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου. Δυστυχώς καθώς διέσχιζε την περιοχή του Μπράντεμπουργκ, η οποία βρισκόταν στην Πρωσία, σκοτώθηκε μετά από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σ΄ένα δένδρο. Ήταν ο δεύτερος γιος από την οικογένεια του Ανοβέρου που έχανε την ζωή του. Το 1901 είχε πεθάνει ο πρίγκιπας Κρίστιαν από περιτονίτιδα.
Ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος ΙΙ, επειδή το ατύχημα έγινε σε έδαφος του βασιλείου της Πρωσίας, έστειλε δύο από τους έξι γιους του, τον διάδοχο πρίγκιπα Γουλιέλμο και τον πρίγκιπα Έϊτελ Φρειδερίκο, μαζί με ένα απόσπασμα της προσωπικής του φρουράς, να συνοδεύσουν το φέρετρο του άτυχου πρίγκιπα.
Ένα χρόνο νωρίτερα, στην διάρκεια μιας οικογενειακής συγκέντρωσης, ο πρίγκιπας Γεώργιος Γουλιέλμος του Ανοβέρου, είπε πως στην διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ , είχε δει ένα περίεργο όνειρο. «Όνειρεύτηκα πως οδηγούσα το αυτοκίνητό μου κάπου στην Πρωσία, κοντά στο Βερολίνο. Έπεσε πάνω σ΄ ένα δένδρο και σκοτώθηκα. Δύο πρίγκιπες της Πρωσίας παρευρέθηκαν στην κηδεία μου και στρατιώτες ντυμένοι με κόκκινες στολές σήκωναν το φέρετρό μου» ανέφερε. Όλοι άρχισαν να γελούν στο άκουσμα της περιγραφής αυτού του ονείρου. Ιδιαίτερα όταν ανέφερε πως ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος έστειλε (σύμφωνα με το όνειρό του) δύο από τους έξι γιους του να παραστούν στην κηδεία. Όμως και στην πραγματικότητα αυτό συνέβη, γιατί ο αυτοκράτορας δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αρχικώς με τον δευτερότοκο γιό του που βρισκόταν σε μακρινή τοποθεσία εκτελώντας τα στρατιωτικά του καθήκοντα. Τότε διέταξε τον πρίγκιπα διάδοχο να παραστεί στην κηδεία, αλλά εν τω μεταξύ και ο δεύτερος πρίγκιπας λαμβάνοντας καθυστερημένα την εντολή του πατέρα του, προσήλθε και αυτός στην κηδεία. Όσο για τους άντρες του αποσπάσματος της προσωπικής του φρουράς, ήταν πράγματι ντυμένοι όλοι στα κόκκινα…
Για να ευχαριστήσει τον Γουλιέλμο για την συμπαράστασή του στον αιφνίδιο θάνατο του γιου του, ο δούκας του Κάμπερλαντ (Ερνέστος- Αύγουστος Β΄) με την μεσολάβηση του γαμπρού του, μεγάλου δούκα Μαξιμιλιανού (είχε παντρευτεί την κόρη του Λουίζα), έστειλε τον μοναδικό πλέον γιο του, πρίγκιπα Ερνέστο Αύγουστο Γ΄ στη Πρωσία. Έτσι μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια, ένας μέλος της οικογένειας των Γουέλφων παρουσιαζόταν στην αυλή των Χοεντζόλλερν…
Η μοναδική κόρη του γερμανού αυτοκράτορα και βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμου Β΄, πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα, ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τον μοναδικό γιο του άσπονδου εχθρού του πατέρα της… Τα αισθήματά της έτυχαν ανταπόκρισης από τον πρίγκιπα Ερνέστο Αύγουστο Γ΄ και μετά από πολλές διαβουλεύσεις μεταξύ της δυναστείας των Χοεντζόλλερν και της δυναστείας των Γουέλφων, τελέστηκε ο γάμος τους στις 24 Μαΐου 1913. Στο γάμο αυτόν παρευρέθηκαν για τελευταία φορά μαζί ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄. Ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος για να τιμήσει τον γάμο τους, επέστρεψε στην οικογένεια του Ανοβέρου, ένα μεγάλο μέρος των κειμηλίων και θησαυρών που είχε κατασχέσει μετά τον νικητήριο γι΄αυτόν Αυστρο-πρωσικό πόλεμο, και πολλοί πιθανολογούν πως το συγκεκριμένο διάδημα ήταν μέρος των οικογενειακών κειμηλίων που επεστράφησαν. Το σίγουρο είναι πως ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος το προσέφερε ως δώρο στην κόρη του όταν ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες της.
Καθώς απαγορευόταν, εκείνη της εποχή, η λήψη φωτογραφιών κατά την διάρκεια της τελετής των γάμων των μελών του οίκου των Χοεντζόλλερν, δεν γνωρίζουμε αν η Βικτώρια Λουίζα φορούσε το συγκεκριμένο διάδημα την ημέρα των γάμων της.
Το διάδημα αυτό κατασκευάστηκε από τον κοσμηματοπωλείο Koch με πλατίνα και διαμάντια στο νεοκλασικό στυλ που κυριαρχούσε τον 19ο αιώνα.
Η Βικτώρια Λουίζα το δώρισε στην δική της μοναχοκόρη Φρειδερίκη, όταν αυτή αρραβωνιάστηκε το 1937 τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου, πρίγκιπα Παύλο.
Η Φρειδερίκη ως πριγκίπισσα διαδόχου της Ελλάδος δεν το φορούσε συχνά. Την προτίμησή της κέρδισε το πιο ογκώδες διάδημα από διαμάντια της βασίλισσας Σοφίας, πριγκίπισσας της Πρωσίας. Μετά τον θάνατο του βασιλέως Γεωργίου Β΄, προτίμησε ως βασίλισσα να φορά τα δύο διαδήματα της βασίλισσας Όλγας. Τόσο αυτό που έφερε ρουμπίνια όσο και το δεύτερο που έφερε σμαράγδια, προέρχονται από τον οίκο των Ρομανώφ.
Το διάδημα κληρονόμησε η μεγάλη της κόρη, πριγκίπισσα Σοφία. Το φόρεσε από πολύ νέα όταν της επετράπη να παρευρίσκεται στις επίσημες τελετές της Αυλής στην Αθήνα. Ομολογουμένως ταίριαζε πολύ στο νεανικό πρόσωπό της και στο στυλ της.
Οι κάθετες γραμμές από διαμάντια που φέρει στην μέση, θυμίζουν τις κολώνες του Παρθενώνα, ενώ οι μαίανδροι της κάτω σειράς δένουν υπέροχα με το γενικό σχέδιο. Είναι ένα «ελαφρύ» διάδημα που δεν «βαραίνει» το πρόσωπο.
Επίσης ήταν το διάδημα που φορούσε η πριγκίπισσα Σοφία, την ημέρα των γάμων της με τον Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, που έγιναν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 1962.
Σε αντίθεση με την μητέρα της, η πριγκίπισσα Σοφία, το φορούσε πολύ συχνά όταν έγινε βασίλισσα της Ισπανίας, όπως και οι κόρες της, ινφάντα Έλενα και ινφάντα Χριστίνα.
Και η παράδοση συνεχίστηκε… Η δημοσιογράφος Λετίθια Ορτίθ Ροκοσολάνο το φορούσε την ημέρα των γάμων της, στις 22 Μαΐου 2004, με τον πρίγκιπα διάδοχο της Αστούριας, Φελίπε.
Η Λετίθια ως πριγκίπισσα διαδόχου της Ισπανίας, το φορούσε συχνά στις επίσημες τελετές και ευχόμαστε να το φορά επίσης συχνά τώρα που έγινε βασίλισσα. Ένα διάδημα ιστορικό όπως αυτό, όταν φοριέται συχνά, είναι σαν να συμπορεύεται στο «φυσικό» του περιβάλλον με την ιστορία που εξελίσσεται….
επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου
βιβλιογραφία:
1) Βασίλισσα Φρειδερίκη, Μέτρον Κατανοήσεως
2) Τhe Kaiser΄s daughter, Memoirs of H.R.H. Victoria Luise, Princess of Prussia.
3) Royalty Digest Quarterly,2006,1
4) Ιστοσελίδα: Spanish Royals