Τον Απρίλιο του 1933 ο λογοτέχνης και διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους (που ήταν ο ιδρυτής τους μαζί με τον Σπυρίδωνα Λάμπρου) Γιάννης Βλαχογιάννης, έστειλε στο περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ανέκδοτα γράμματα επιφανών λογίων προς τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄με την ακόλουθη επιστολή:
Φίλε κύριε Διευθυντή της «Νέας Εστίας»
Σας στέλνω μερικά γράμματα λογίων, σταλμένα προς τον βασιλιά Γεώργιο κατά διαφόρους καιρούς, γράμματα αντιγραμμένα από το πρωτότυπο. Απ΄ αυτά τα γράμματα βγαίνει πρώτα η φιλική διάθεση και προστασία του βασιλέα προς τους τότε λογίους, και δεύτερα το «θάρρος» που έπαιρναν οι τότε λόγιοι προς τον βασιλέα, πολλοί απ΄αυτούς ζητώντας τη βοήθεια του σε στιγμές ανάγκης οικονομικής. Και τη βοήθεια αυτή πρόθυμα τους την έδινε ο βασιλέας. Τα λίγα αυτά λόγια γράφω ως φόρο τιμής στη μνήμη Γεωργίου Α΄.
Γιάννης Βλαχογιάννης
Γράμμα του Μιχαήλ Σχινά
Υ.Γ. Ο Μιχαήλ Σχινάς γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν Έλληνας λόγιος, συγγραφέας και πολιτικός, πληρεξούσιος σε δύο εθνικές συνελεύσεις, υπουργός Εκκλησιαστικών και Παιδείας. Πέθανε το 1870.
—————————————————————————————————————————————–
Γράμμα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
Υ.Γ. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1824. Ήταν επικός ποιητής του αρματολισμού και ένας από τους πιο διακεκριμένους Επτανήσιους ποιητές του 19ου αιώνα. Τα ποιήματά του αγαπήθηκαν στην εποχή τους αλλά εξακολουθούν να εκτιμώνται ακόμη και σήμερα. Πέθανε στην Λευκάδα το 1879.
σημείωση: Ο Βαλαωρίτης πέθανε σύμφωνα με την Βικιπαίδεια το 1879. Το γράμμα του έχει ως ημερομηνία 1893!!!
——————————————————————————————————————————————–
Γράμμα του Ανδρέα Λασκαράτου
Υ.Γ. Ο Ανδρέας Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811 στην Κεφαλλονιά. Ήταν αξιόλογος σατιρικός ποιητής και πεζογράφος. Αφορίστηκε από την Εκκλησία εξ αιτίας των σατιρικών βελών του κατά του επισήμου κλήρου. Πέθανε στις 24 Ιουλίου 1901.
———————————————————————————————————————————–
Γράμμα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή
Υ.Γ. Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Δεκεμβρίου 1809. Ήταν ρομαντικός ποιητής, πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διπλωμάτης. Πέθανε στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου 1892.
—————————————————————————————————————————————-
Γράμμα του Σοφοκλή Καρύδη
Υ.Γ. Ο Σοφοκλής Καρύδης (1832-1893) ήταν δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Η αδιαφορία του για την φιλολογική του προβολή και η αδιάκοπη αντιμαχία του με την εξουσία, είχε ως αποτέλεσμα να επισκιασθεί από πολλούς συγχρόνους του που δεν διέθεταν ούτε το εύστοχο της σάτιρας του, ούτε το δημοσιογραφικό του ταλέντο.
—————————————————————————————————————————————-
Γράμμα του Άγγελου Βλάχου
Υ.Γ. Ο Άγγελος Βλάχος (1838-1920) υπήρξε Έλληνας πολιτικός και λογοτέχνης του 19ου και 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έγινε γνωστός κυρίως για το μεταφραστικό και φιλολογικό του έργο. Διετέλεσε πρεσβευτής στο Βερολίνο, υπουργός Παιδείας και διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου. Είναι ο πατέρας του Γεωργίου Βλάχου, ιδρυτή της εφημερίδος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Βιβλιογραφία:
-Περιοδικό Νέα Εστία, Αθήνα, 1 Απριλίου 1933.
-Πληροφορίες λογοτεχνών : Βικιπαίδεια.
-Βιβλίο: «Στιγμιότυπα» Ελένης Βλάχου.
Eπιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.