Η Ελληνικής καταγωγής Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Hello». Σε μια εξομολόγηση καρδιάς, μίλησε για το φιλανθρωπικό της έργο στη Σερβία και σε άλλα μέρη του κόσμου, για τις βασιλικές οικογένειες, τον σύζυγο της Πρίγκιπα Αλέξανδρο και την οικογένεια της.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας είναι ευαισθητοποιημένη, βοηθάει όσους έχουν ανάγκη και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για το φιλανθρωπικό της έργο. Αυτή τη περίοδο πασχίζει για τα δικαιώματα των παιδιών στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική και έχει αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό της έργο και έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τους νέους στη Σερβία.
Μια από τις σημαντικότερες βοήθειες που πρόσφερε, όπως τονίζει:
«Μετά από δέκα χρόνια συγκρούσεων στη χώρα, αναλήφθηκα ότι τα παιδιά δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Έτσι ξεκίνησα την πρώτη γραμμή βοήθειας για παιδιά. Με τη στήριξη που μου δόθηκε από τις Βρυξέλλες και το Ηνωμένο Βασίλειο για την εκπαίδευση των ατόμων που απαντούσαν στα τηλέφωνα, δεχόμασταν χιλιάδες τηλεφωνήματα. Δεν έπαιρναν επειδή είχαν κακοποιηθεί, αλλά επειδή δεν πίστευαν ότι μπορούσαν να τηλεφωνήσουν για βοήθεια χωρίς να πληρώσουν! Μας έλεγαν ότι αισθάνονταν ασφάλεια και μας είχαν εμπιστοσύνη».
– Κάθε χρόνο, εσείς και ο σύζυγος σας, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, καλείτε εκατοντάδες ορφανά στο παλάτι στο Βελιγράδι, θυμάστε κάτι ξεχωριστό απ’ αυτές τις εκδηλώσεις;
«Ο σύζυγος μου έζησε στην εξορία για πολλά χρόνια, τώρα όμως ζούμε στο παλάτι. Όταν φθάσαμε εκεί, το πρώτο που κάναμε ήταν να οργανώσουμε δυο ετήσιες γιορτές, μια τα Χριστούγεννα και μια το Πάσχα. Καλέσαμε πάνω από 1.200 παιδιά απ′ όλη τη χώρα. Τους δώσαμε παιχνίδια, είχαμε, μουσική και φαγητό, θυμάμαι ένα Πάσχα, τα παιδιά είχαν βγει στον κήπο για το κυνήγι του θησαυρού, για να βρουν τα κρυμμένα σοκολατένια αυγά. Όταν γυρίσαμε στο παλάτι, άκουσα να φωνάζουν δυο παιδιά στη μέση της αίθουσας. Ήταν ένα αγόρι οκτώ ετών κι ένα κορίτσι έξι. Ήταν αδέλφια που είχαν χωριστεί στη διάρκεια ίων συγκρούσεων. Ξαναβρέθηκαν στη μέση της αίθουσας, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα παιδιά. Για μένα, η χαρά που ένιωσαν ήταν ένα θαύμα. Το κοριτσάκι είχε αγκαλιάσει σφιχτά και φιλούσε τον αδελφό της. Όταν με επισκέπτονται παιδιά και με ρωτούν που είναι η κορώνα μου, τους λέω ότι βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου».
– Πώς μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και υποστήριξη;
«Χωρίς αγάπη, δεν έχουμε τίποτα. Παροτρύνω τον κόσμο να προσφέρει αγάπη. Οι άνθρωποι δε θα είναι καλοί με τον εαυτό τους αν δε δείξουν καλοσύνη στους άλλους. Η επιλογή είναι δική μας, ας είμαστε θετικοί και ευγνώμονες. Διαφορετικά, η ζωή μας θα είναι άθλια. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά δε μεγαλώνουν σ′ ένα θετικό περιβάλλον και δεν ακούν επαίνους. Ετοιμάζω τώρα αυτοκόλλητα που θα τοποθετηθούν σ′ όλα τα αυτοκίνητα στη Σερβία θα γράφουν «Παινέψατε το παιδί σας σήμερα;» Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι η αυτοπεποίθηση. Όσα πτυχία κι αν πάρουν, δε θα τους κάνουν σωστούς ανθρώπους. Έχουμε πολλές επιλογές στη ζωή, κι αυτή που ζούμε είναι η επιλογή που κάναμε».
«Η ανάγκη για μοναρχίες είναι μεγαλύτερη γιατί οι άνθρωποι είναι ανασφαλείς»
Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη μίλησε για τις βασιλικές οικογένειες και δήλωσε τη στήριξη στον σύζυγό της δημόσια.
– Τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς ως πριγκίπισσας της Σερβίας;
«Να στηρίξω τον σύζυγο μου. Θέλω επίσης, να βοηθήσω τα παιδιά να ανατραφούν με την ίδια αίσθηση ευθύνης απέναντι στη χώρα μας. Και τα πέντε εγγόνια μου μεγαλώνουν με τις ίδιες αρχές. Είναι ξεχωριστό το να υπάρχει μια βασιλική οικογένεια σε μια χώρα. Αποτελεί τον ενοποιητικό παράγοντα. Αυτό το ρόλο δεν μπορεί να τον διαδραματίσει ένας πρωθυπουργός ή ένας πρόεδρος. Βρισκόμαστε συχνά με άλλες βασιλικές οικογένειες. Όλοι είναι υπέροχοι άνθρωποι, δεσμευμένοι στην υπηρεσία του λαού τους. Έτσι όπως είναι ο κόσμος σήμερα, η ανάγκη για μοναρχίες είναι μεγαλύτερη από ποτέ, επειδή οι άνθρωποι είναι ανασφαλείς. Αν ζήσεις σε αυτό τον κόσμο και κατορθωθείς να κάνεις τη διαφορά, είναι ευλογία. Είμαι ευγνώμων στον σύζυγο μου που με έφερε στη σπουδαία αυτή χώρα, της οποίας ο λαός έχει παρεξηγηθεί. Κάθε χώρα έχει κάποιους ανθρώπους που δεν είναι όπως θα έπρεπε. Για ορισμένες μιλάει όλη η υφήλιος, αλλά οι χώρες αυτές δεν αντιδρούν. Ο λαός της χώρας μου είναι ανεκτικός και υπερήφανος».
Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τον πατέρα της Πριγκίπισσα Αικατερίνης της Σερβίας για το φιλανθρωπικό του έργο. Εκείνη με τη σειρά σας, προσφέρει σε πολλούς σκοπούς. Σε ποιο βαθμό την έχει επηρεάσει ο πατέρας της;
«Είχα την τύχη να μάθω από τους γονείς μου τη χαρά της προσφοράς. Η μητέρα μου ήταν εκπληκτική γυναίκα. Ζούσαμε στην Αθήνα, κι όταν πηγαίναμε στον κινηματογράφο, κουβαλούσαμε μεγάλες τσάντες με φαγητά και ρούχα. Γνώριζε κάθε άντρα και γυναίκα στις γωνιές των δρόμων. Ήμουν τυχερή που από μικρή διδάχθηκα την ευγνωμοσύνη, θέλω να προσφέρω ακατάπαυστα. Τώρα κατασκευάζω παιδικούς σταθμούς, επειδή όσο απομακρυνόμαστε από την πόλη, οι μητέρες δεν μπορούν να δουλέψουν, επειδή δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί» τόνισε.
– Σπουδάσατε στην Αθήνα, την Ελβετία, την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πως σας φάνηκε η ζωή σ’ αυτές τις χώρες;
«Μεγάλωσα στην Ελλάδα, αλλά η μητέρα μου μου έλεγε πανιά ότι ένα κορίτσι δεν έχει πατρίδα. Μεγάλωσα γνωρίζοντας ότι έπρεπε να ακολουθήσω τον σύζυγο μου. Ήμουν διατεθειμένη να κάνω αυτό που έπρεπε. Αισθάνθηκα, λοιπόν, ευλογημένη όταν συνάντησα τον σύζυγο μου. Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, με μεγάλη καρδιά. Η ζωή του υπήρξε πολύ δύσκολη. Και οι δυο παππούδες τού πέθαναν νέοι, όπως και ο πατέρας του, ο οποίος ήταν μόνον 47 ετών.»
Ποια είναι όμως η Πριγκίπισσα Αικατερίνη; Γεννήθηκε στην Αθήνα και πήρε την βασική της εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Λωζάνη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, και στο Πανεπιστήμιο του Ντάλλας στο Τέξας. Εργάστηκε στις ΗΠΑ και τον Σεπτέμβριο του 1985 παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Αλέξανδρο της Σερβίας, στο Λονδίνο.
Το 1991 ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος συνοδευόμενος από την Πριγκίπισσα Αικατερίνη και τους Πρίγκιπες Πέτρο, Φίλιππο και Αλέξανδρο ταξίδεψαν στο Βελιγράδι, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από ενθουσιασμένο πλήθος κόσμου, όπου είδαν στο πρόσωπο του Πρίγκιπα Αλέξανδρου, το σύμβολο της ενότητας, της σταθερότητας και της συνέχειας.
Από το 2001 η βασιλική οικογένεια κατοικεί στο Παλάτι στο Βελιγράδι.
Η Πριγκίπισσα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής για το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο, όπου με τις αμέτρητες στην κυριολεξία φιλανθρωπικές της δραστηριότητες έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση κυρίως στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη ανεξαρτήτου εθνικότητας η θρησκείας.
Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη έχει ορισθεί από τον Υπουργό Υγείας της Σερβίας ως η επίσημη συντονίστρια στον τομέα της Υγείας στην Σερβία.
Επίσης είναι πάτρων του ανθρωπιστικού οργανισμού LIFELINE HELLAS, το οποίο τα τελευταία δέκα χρόνια υποστηρίζει Ιατρικά ιδρύματα, Ιδρύματα του συστήματος κοινωνικής βοήθειας, ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα.
Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη δεν κρύβει ούτε λεπτό την αγάπη της για την Ελλάδα και νιώθοντας ότι τώρα η χώρα της χρειάζεται την μεγαλύτερη βοήθεια και στήριξη από ποτέ, έχει ενεργοποιήσει στο μέγιστο την φιλανθρωπική της δράση ώστε να βοηθήσει τους συμπατριώτες της, να ξεπεράσουν το σημείο μηδέν.
Εκείνη ξέρει τον τρόπο και με την απίστευτη δύναμη την οποία διαθέτει μπορεί να υπερπηδήσει και το οποιοδήποτε εμπόδιο, προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει απλόχερα την βοήθειά της και με την απλότητα που την διακρίνει να σου χαμογελάσει, να σε αγκαλιάσει, να σε ενθαρρύνει και να σε βοηθήσει να κάνεις το επόμενο βήμα.
Πηγή: Περιοδικό «HELLO»