Το 1961, την χρονιά που εκτοξεύτηκε από την Σοβιετική Ένωση ο πρώτος επανδρωμένος δορυφόρος, στην Ελλάδα ο κόσμος προσπαθούσε να σβήσει τα ίχνη του εμφυλίου πολέμου από την ψυχή του, να ανεβάσει το βιωτικό του επίπεδο, να χαρεί την ζωή και να την γλεντήσει. Η νεολαία διασκέδαζε στους δικού της ανέμελους ρυθμούς, αλλά οι γονείς ξεπερνούσαν πολλές φορές τα παιδιά τους σε κέφι και ζωντάνια.
Η αρχή της δεκαετίας του ΄60 έκρυβε πολύ ρομαντισμό, χαβαλέ, αληθινές φιλίες και πραγματικά αισθήματα. Μετά ήρθε το σκοτάδι που άλλαξε την πορεία της ζωής πολλών Ελλήνων.
Το 1961 στην Αθήνα, δύο νέοι πρίγκιπες, εμφανίσιμοι και ευγενικοί, ήσαν περιζήτητοι στις νεανικές συγκεντρώσεις του κύκλου τους. Ο Κωνσταντίνος, ως διάδοχος, ήταν συνεχώς στο επίκεντρο της κοινωνικής προσοχής, ενώ ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν λιγότερο γνωστός. Είχε έρθει στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα, την νοοτροπία των κατοίκων της αλλά και τις ομορφιές της. Είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του – που ελάχιστα γνώρισε – πρίγκιπα Χριστόφορο, τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας. Η μητέρα του, Φρανσουάζ, Γαλλίδα πριγκίπισσα από τον οίκο της Ορλεάνης, τον «άφησε» νωρίς, στις αρχές της εφηβείας του. Μεγάλωσε με την οικογένεια του θείου του, κόμη των Παρισίων, Ερρίκο, ο οποίος είχε έντεκα παιδιά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Παρίσι (Πολιτικές Επιστήμες), έπρεπε να εκτελέσει τις δυναστικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις του στην Ελλάδα. Μια μέρα κατέφθασε στο Τατόι. Οι βασιλείς, Παύλος και Φρειδερίκη, τον υποδέχτηκαν εγκάρδια όπως και τα τρία παιδιά τους, με τα οποία μια αληθινή φιλία θα τον ένωνε για πάντα.
Τα Χριστούγεννα του 1961, η Μαρίνα Καρέλλα, μόλις 2ι ετών, άνοιγε τις πόρτες της καλαίσθητης οικίας της, σε μερικούς φίλους, μεταξύ των οποίων ήταν καλεσμένος και ο πρίγκιπας Μιχαήλ. Δεν γνωρίζουμε αν τότε άρχισε το ειδύλλιό τους αλλά σίγουρα τους δόθηκε η ευκαιρία. Ίσως μάθουμε αυτήν την λεπτομέρεια στον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Μιχαήλ, που έχει γράψει αλλά δεν έχει εκδώσει ακόμα. Ελπίζουμε σύντομα να το κάνει.
Την ίδια χρονική περίοδο, ο διάδοχος Κωνσταντίνος, έπαιρνε το αεροπλάνο για να συναντήσει μια πολύ νέα και όμορφη πριγκίπισσα από την χώρα των προγόνων του. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος και η βασίλισσα Ίνγκριντ με τις τρεις όμορφες κόρες τους θα παρευρίσκονταν στον καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο χορό που πραγματοποιείτο στα ανάκτορα του Αμαλίενμποργκ. Ο χορός αυτός έγινε η αφορμή για την δημιουργία ενός πριγκιπικού ειδυλλίου που κατέληξε σε γάμο λίγα χρόνια αργότερα. Το τρυφερό βλέμμα του νεαρού Κωνσταντίνου προς την ντροπαλή πριγκίπισσά του, την ώρα του αποχαιρετισμού, στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, μας το μαρτυρά. Δεν αναφέρονται δημοσίως οι ίδιοι σε αυτόν τον «πρώτο χορό» που τους ένωσε για πάντα. Το μικρό μυστικό τους, αν δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες από ένα παλιό περιοδικό, ίσως θα το αγνοούσαμε.
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία τέλεσαν τους γάμους τους τον Σεπτέμβριο του 1964. Λίγες ημέρες αργότερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέροντο στις δηλώσεις του πρίγκιπα Πέτρου (Οκτώβριος 1965). Την ίδια χρονική περίοδο οι εφημερίδες πληροφορούσαν τον κόσμο πως ο πρίγκιπας Μιχαήλ σκόπευε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στον ελληνικό θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, Μαρίνα Καρέλλα. Η ευτυχία του Μιχαήλ και της Μαρίνας, επισφραγίστηκε με τους γάμους τους, που τελέστηκαν στα ανάκτορα των Αθηνών, στις 15 Φεβρουαρίου 1965. Δεν είχαν την λάμψη και το μεγαλείο των γάμων του διαδόχου. Ίσως να μην το επιθυμούσαν οι ίδιοι. Ο ξένος Τύπος ανέφερε πως η βασίλισσα Φρειδερίκη εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για τον γάμο τους. Ο πρίγκιπας Μιχαήλ δεν σχολίασε ποτέ αρνητικά αυτό το θέμα.
Όλα άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου. Οι πρωταγωνιστές του άρθρου μας εξορίστηκαν, ξενιτεύτηκαν, τα παιδιά τους μεγάλωσαν και πήραν τον δρόμο τους. Οι γάμοι τους άντεξαν στις δυσκολίες και στις δοκιμασίες της ζωής τους. Τελικά ό,τι είναι γνήσιο δεν σβήνει ποτέ.
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.