Η βασίλισσα Σοφία γεννήθηκε στην Αθήνα στις 02 Νοεμβρίου 1938 και είναι το πρώτο τέκνο του βασιλέως Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Μέρος της παιδικής της ηλικίας έζησε στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική όπου βρισκόταν εξόριστη η οικογένειά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επέστρεψε στην πατρίδα της το 1946, ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της στο εσωτερικό σχολείο Schloss Salem στην Γερμανία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ειδικεύθηκε στην φροντίδα παιδιών, στη μουσική και την αρχαιολογία. Ήταν αναπληρωματικό μέλος της ελληνικής ομάδας ιστιοπλοΐας που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1961, η πριγκίπισσα Σοφία αρραβωνιάστηκε στη Λωζάνη τον Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα των Αστουριών και επίδοξο διάδοχο του ισπανικού θρόνου. Δύο ημέρες αργότερα «υπό αίθριον ουρανόν, ηπίαν φθινοπωρινήν ημέραν και το κλασσικόν αττικόν λυκόφως» η Αθήνα υποδέχτηκε «το ευτυχές πριγκιπικόν ζεύγος και τους γονείς του». Οι δακτύλιοι αρραβώνες ανταλλάχθηκαν στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα των 60ων γενεθλίων του βασιλιά Παύλου. Παρόντες 35 πρίγκιπες, η κυβέρνηση και άλλοι επίσημοι.
Στις 14 Μαΐου 1962 παντρεύτηκε στην Αθήνα τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος. Η βασίλισσα Φρειδερίκη θυμόταν το γάμο της μεγαλύτερης κόρης της: «Ήταν μια μέρα ηλιόλουστη και η Σοφία ήταν όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελλένιο όνειρο. Τη μακρυά ουρά κρατούσαν 6 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντη Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ. Έξη νέοι κρατούσαν τα στέφανα επάνω από τα κεφάλια του νεαρού ζεύγους. Ο σύζυγός μου στεκόταν πίσω από τη Σοφία και τον Χουανίτο και, σε μια ορισμένη στιγμή της τελετής, πήρε τα δύο στέφανα και τα διασταύρωσε τρεις φορές επάνω από τα κεφάλια τους. Το θέαμα ήταν συγκινητικό. Από τους εξώστες έπεφταν επάνω στο ζεύγος και στο εκκλησίασμα ροδοπέταλα, που μέσα στο λαμπρό φως, έμοιαζαν σαν χιονονιφάδες…».
Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: Την Ιφάντα Ελένα (20/12/1963), την Ιφάντα Κριστίνα (13/06/1965) και τον πρίγκιπα Φελίπε (30/01/1968 – νυν βασιλιά της Ισπανίας ) και έχουν οχτώ εγγόνια: την Λεονόρ και τη Σοφία ντε Μπορμπόν Ορτίζ, κόρες του βασιλικού ζεύγους, τον Φελίπε και την Βικτόρια Μαρισαλαρ ντε Μπορμπον, τέκνα της Ινφάντα Ελένα και του Χαϊμέ ντε Μαρισαλαρ, και τους Χουάν, Πάμπλο, Μιγκέλ και Ιρένε Ουρνταγκαρίν ντε Μπορμπον, τέκνα της Ινφάντα Κριστίνα και του συζύγου της Ινάκι Ουρνταγκαρίν.
Το 1975, όταν πέθανε ο Φράνκο, η Βασιλεία αποκαταστάθηκε (44 χρόνια μετά την έκπτωση του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ′) με την άνοδό του στον Ισπανικό θρόνο (22 Νοεμβρίου 1975) ως Χουάν Κάρλος Α′ της Ισπανίας και έτσι η Σοφία έγινε βασίλισσα της Ισπανίας. Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, αν και δυσαρεστημένος που παρακάμφθηκε στην σειρά διαδοχής, αποδέχθηκε τις εξελίξεις για να σωθεί η Δυναστεία. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος προχώρησε αμέσως στον εκδημοκρατισμό της Ισπανίας και το 1977 έγιναν οι πρώτες μετά από 45 χρόνια ελεύθερες εκλογές.
Η Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης απριλίου 1967. Από τότε και μέχρι το 1998 δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, εκτός για λίγες ώρες στην κηδεία της μητέρας της Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο του 1981. Από την επίσημη επίσκεψη του Ισπανικού Βασιλικού ζεύγους το 1998 και μετά, έχει πυκνώσει τις επίσημες και ιδιωτικές της επισκέψεις. Μαζί της ζει, στα ανάκτορα Θαρθουέλα, η αδελφή της πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας.
Η βασίλισσα αφιερώνει τον χρόνο της σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος «Βασίλισσα Σοφία». Ακόμα, είναι επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος Βοήθειας προς τους χρήστες ναρκωτικών και του Ιδρύματος για άτομα με κινητικές αναπηρίες, καθώς και διαφόρων πολιτιστικών και μουσικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτερου Εκπαιδευτηρίου Μουσικών Σπουδών «Βασίλισσα Σοφία».
Η βασίλισσα συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα για την προώθηση των δυνατοτήτων των γυναικών σε επαρχίες λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη του προγράμματος Micro lending – micro credits για τους μη προνομιούχους.
Η βασίλισσα είναι επίτιμο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο και της Βασιλικής Ακαδημίας Ιστορίας. Έχει λάβει Τιμιτικά Δοκτωρά από τα Πανεπιστήμια του Ροζάριο, του Βαγιαδολίδ, του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης του Τζορτζτάουν, Εβόρα και της Νέας Υόρκης.
Μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από το θρόνο, τον Ιούνιο του 2014, η βασίλισσα Σοφία εξακολουθεί να χαίρει υψηλής δημοτικότητας και είναι πολύτιμη σύμβουλος της νέας βασίλισσας, Λετίσια, στο νέο της ρόλο.
Πηγές: Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας και Wikipedia