Ναπολέων Γ΄
Του Ιωάννη Καλλιανιώτη
Στον πρώτον όροφο της πτέρυγας Ρισελιέ στο Λούβρο επιβιώνουν μία σειρά από αίθουσες της εποχής του Ναπολέοντος του Γ ! ( 1852-1871), με την χαρακτηριστικά υπερφορτωμένη διακόσμηση.
(Κάτω από αυτές τις αίθουσες βρίσκεται ο χώρος του Καφέ Μαρλύ, με στοιχεία μόνο της εποχής.)
Ανάλογες αίθουσες του Λούβρου, υπάρχουν μόνο στον Πύργο του Φοντενεμπλώ.
Αυτή η επιβίωση οφείλεται στο ότι αυτό το τμήμα του Λούβρου στέγαζε ως πρόσφατα (1989) το Υπουργείο Οικονομικών και οι αίθουσες αυτές (Μεγάλο και μικρότερα σαλόνια, Μεγάλη και μικρή τραπεζαρία ) χρησιμοποιούνταν ως αίθουσες υποδοχής του κ. Υπουργού.
Όταν έφτασε η ώρα της μετακίνησης του Υπουργείου, Υπουργός στην Κυβέρνηση Σιράκ, ήταν ο κ. Μπαλαντύρ (γεννημένος στη Σμύρνη το 1929), ο οποίος αργότερα (1993-1995) κατέστη και Πρωθυπουργός της 2ης «συγκατοίκησης» των Συντηρητικών με τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιττεράν.
Άνθρωπος με υψηλή ιδέα του μεγαλείου της Γαλλίας και βεβαίως του Υπουργού…του Υπουργείου, λέγεται ότι πάλεψε «με νύχια και με δόντια» για να διατηρηθεί τουλάχιστον το γραφείο του Υπουργού στο Λούβρο.
Οι υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις όμως του Υπουργείου στο Μπερσύ 230.000 μ2, με εκπληκτική θέα στον Σηκουάνα, ήταν ήδη έτοιμες και έτσι ο επόμενος Υπουργός συμβιβάστηκε και μεταφέρθηκε, αφού όμως εξασφάλισε ειδική είσοδο Υπουργικού ταχυπλόου στο κτίριο και αποκλειστικόν ανελκυστήρα για την απ’ευθείας πρόσβαση στο Υπουργικό γραφείο.
Κάποια αιτιολόγηση της Υπουργικής …δυσκολίας, ίσως σας προσφέρουν οι παρακάτω φωτογραφίες αυτών των αιθουσών όπως είναι σήμερα.
Πορτραίτο της Αυτοκράτειρας Ευγενίας. Στον απέναντι τοίχο βρίσκεται το πορτραίτο του Αυτοκράτορα και τα δύο κατά Ουϊντερχάλτερ.
Αντίγραφα σε μικρότερο μέγεθος υπήρχαν και στην έπαυλη του Τατοΐου.
Φωτογραφίες: Ιωάννης Καλλιανώτης.
Τον ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία.