Πριν λίγες ημέρες με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία της, που είναι μαζί με τον γιο της Κάρολο, τον εγγονό της Γουίλιαμ και τον δισέγγονο της Γεώργιο. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων φωτογραφήθηκε μαζί με τον πατέρα του, βασιλιά Χριστιανό Θ΄της Δανίας, τον γιο του και διάδοχο, Κωνσταντίνο και τον εγγονό του και δεύτερο στην σειρά διαδοχής, πρίγκιπα Γεώργιο.
Η φωτογραφία πρέπει να έγινε το καλοκαίρι του 1891 στην Δανία. Χαρακτηριστικό της φωτογραφίας είναι η ηλικία των φωτογραφισμένων. Στην μέση της φωτογραφίας είναι ο βασιλιάς Χριστιανός Θ΄της Δανίας που κρατά στην αγκαλιά του τον δισέγγονο του πρίγκιπα Γεώργιο, μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Β΄των Ελλήνων. Ο Χριστιανός στην φωτογραφία είναι μόνο 73 ετών και είχε γίνει βασιλιάς της Δανίας από τον Νοέμβριο του 1863. Πέθανε αρκετά χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1906 και η βασιλεία του ήταν μακρά (42 έτη) και συνεχόμενη. Αριστερά από τον Χριστιανό Θ΄, είναι ο δευτερότοκος γιος του, πρίγκιπας Γουλιέλμος, Γεώργιος, Χριστιανός, Φερδινάνδος, Αδόλφος, που βασίλευσε στην Ελλάδα ως Γεώργιος Α΄, από τον Οκτώβριο του 1863. Ο Γεώργιος Α΄παντρεύτηκε το 1867, σε ηλικία 22 ετών, την μεγάλη δούκισσα Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας και ένα χρόνο αργότερα(1868) γεννήθηκε ο πρώτος διάδοχος της δυναστείας, ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος. Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄ήταν όπως αυτή του πατέρα του, συνεχόμενη. Διήρκεσε 50 έτη και όλοι πίστευαν πως η δυναστεία του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ, είχε εδραιωθεί πολύ καλά στην Ελλάδα. Η βασιλεία του διεκόπη βίαια με την δολοφονία του στις 5 Μαρτίου του 1913. Πέθανε 68 ετών, λίγους μήνες πριν γιορτάσει το χρυσό Ιωβηλαίο της βασιλείας του. Δεξιά του βασιλέως Χριστιανού Θ΄, είναι ο εγγονός του και διάδοχος της Ελλάδος, Κωνσταντίνος, μετέπειτα βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄. Τα ίχνη της εφηβείας είναι εμφανή ακόμη στο πρόσωπό του. Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών την πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσσίας και στις 19 Ιουλίου 1890 γεννήθηκε ο πρώτος γιος τους πρίγκιπας Γεώργιος. Η βασιλεία του ήταν σύντομη και διακεκομμένη. Βασίλευσε από το 1913 μέχρι το 1917, όπου έφυγε εξόριστος. Επανήλθε στα τέλη του 1920 για να αναχωρήσει οριστικώς στα τέλη του 1922. Πέθανε στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Ιανουάριο του 1923 σε ηλικία 54 ετών. Παρόμοια ήταν και η βασιλεία του γιου του Γεωργίου Β΄. Βασίλευσε από το 1922 μέχρι το 1924 και από το 1935 μέχρι το 1947. Παντρεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1921 την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας με την οποία δεν απέκτησε παιδιά. Πέθανε την 1η Απριλίου 1947 στην Αθήνα, 56 ετών. Οι απόγονοι του Χριστιανού Θ΄βασιλεύουν πάντα στην Δανία σε αντίθεση με τους απογόνους του Γεωργίου Α΄. Ο βασιλιάς Χριστιανός Θ΄και ο γιος του, βασιλιάς Γεώργιος Α΄, δεν ήταν εξ΄αρχής δεδομένο πως θα βασίλευαν, ο πρώτος στην Δανία και ο δεύτερος στην Ελλάδα, γιατί δεν γεννήθηκαν διάδοχοι όπως ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος. Η ζωή του Γεωργίου Α΄ και η εκλογή του στον θρόνο της Ελλάδος είναι γνωστή. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ζωή του πατέρα του, βασιλιά Χριστιανού Θ΄.
Ο Χριστιανός Θ΄της Δανίας, που έμεινε γνωστός ως ο «πεθερός της Ευρώπης» και που τα εγγόνια του αποκαλούσαν «Apapa» – παππού – ήταν ο τέταρτος γιος και το έκτο παιδί – από τα δέκα – του πρίγκιπα Γουλιέμου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ και της πριγκίπισσας Λουίζας-Καρολίνας της Έσσης-Κάσσελ. Και οι δύο γονείς του ήσαν απόγονοι του βασιλιά Χριστιανού Γ΄ της Δανίας. Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1818 στον πύργο του παππού του, πατέρα της πριγκίπισσας Λουίζας-Καρολίνας, στο Σλέσβιχ. Η ανακατανομή των εδαφών μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1815, υπήρξε η αιτία πτώχευσης πολλών ευγενών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γουλιέλμος. Το 1825 ο γαμπρός του, Βασιλιάς Φρειδερίκος Στ΄ της Δανίας, του προσέφερε τον ακατοίκητο Πύργο και το δουκάτο του Γλύξμπουργκ. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο πατέρας του βασιλέως Γεωργίου Α΄, τότε πρίγκιπας Χριστιανός.
Στις 17 Φεβρουαρίου 1831, ο πατέρας του πρίγκιπος Χριστιανού, Γουλιέλμος, πέθανε από πνευμονία. Η ανέμελη ζωή του Χριστιανού έληξε απότομα όταν ήταν δεκατριών ετών. Ο Γουλιέλμος άφησε στην σύζυγό του πριγκίπισσα Λουίζα-Καρολίνα συσσωρευμένα χρέη. Αναγκάστηκε να μεγαλώσει τα δέκα παιδιά της, ηλικίας από δύο μέχρι είκοσι ετών, με πενιχρά οικονομικά μέσα. Μείωσε το προσωπικό σε τρία άτομα και η πολυπληθής οικογένεια κατοικούσε μόνο σε μερικά δωμάτια του Πύργου που είχαν θέρμανση. Τα μεγαλύτερα αγόρια πήγαιναν εναλλάξ στους χορούς του παλατιού, γιατί η μητέρα τους δεν είχε χρήματα για ν΄ αγοράσει για όλους τις επίσημες στολές και τα απαραίτητα άσπρα γάντια που έπρεπε να φορούν, οπότε τα αντάλλαζαν μεταξύ τους.
Ο Χριστιανός ενέπνευσε την συμπάθεια του θείου του, βασιλιά Φρειδερίκου Στ΄ και της βασίλισσας Μαρίας, οι οποίοι είχαν μόνο κόρες. Ο βασιλιάς έγινε ο επίσημος προστάτης του Χριστιανού και αποφάσισε να τον φέρει στην Κοπεγχάγη για να επιβλέψει προσωπικά την στρατιωτική του εκπαίδευση.
Το 1837 ο πρίγκιπας Χριστιανός μετέβη στην Αγγλία για να μεταφέρει τα συγχαρητήριο μήνυμα του βασιλιά Φρειδερίκου Στ΄για την ενθρόνιση της βασίλισσας Βικτωρίας. Όταν επανήλθε ένα χρόνο αργότερα στο Λονδίνο για να παραστεί στην στέψη της βασίλισσας Βικτωρίας, δεν έμεινε αδιάφορος στην γοητεία της. Τόλμησε να την ζητήσει σε γάμο ανεπιτυχώς. Πολλά χρόνια αργότερα θα πάντρευαν τα παιδιά τους. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα (1844-1925), δεύτερο παιδί και πρώτη κόρη του βασιλιά Χριστιανού Θ΄και της βασίλισσας Λουίζας, θα παντρευόταν τον πρωτότοκο γιο της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου, Εδουάρδο (1841-1910), μετέπειτα βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄της Αγγλίας.
Το 1839 παρακολούθησε στο πανεπιστήμιο της Βόννης μαθήματα Ιστορίας και Συνταγματικού Δικαίου. Ενώ βρισκόταν στην Βόννη ο Φρειδερίκος Στ΄ πέθανε και τον διαδέχτηκε ο ξάδερφος του Χριστιανός Η΄. O πρίγκιπας Χριστιανός στεναχωρήθηκε πολύ που δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία του βασιλιά Φρειδερίκου Στ΄ που ήταν σαν πατέρας του.
Το 1841 ζήτησε σε γάμο την πριγκίπισσα Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ που είχε γεννηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 1817. Ο πατέρας της Λουίζας δεν ενθουσιάστηκε με την πρόταση γάμου που έκανε ο Χριστιανός στην κόρη του, γιατί ήταν ένας φτωχός πρίγκιπας. Τελικά ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 1842. Ο βασιλιάς της Δανίας Χριστιανός Η΄ και η βασίλισσα Καρολίνα Αμαλία τους παραχώρησαν το Κίτρινο Παλάτι για να διαμένουν. Εκεί γεννήθηκαν δυο βασιλείς, ο Φρειδερίκος το 1843 και ο Γουλιέλμος (Γεώργιος Α΄) το 1845, μια βασίλισσα, η Αλεξάνδρα το 1844, και μια αυτοκράτειρα, η Ντάγκμαρ το 1847. Στο Κίτρινο Παλάτι γεννήθηκε και η πριγκίπισσα Θύρα το 1853, εκτός από το τελευταίο παιδί, τον πρίγκιπα Βαλντεμάρ που γεννήθηκε στο παλάτι του Μπένστορφ το 1858. Αν και δεχόντουσαν οικονομική βοήθεια από την χήρα βασίλισσα Μαρία της Δανίας , η οικογένεια ζούσε πολύ απλά και λιτά. Συχνός επισκέπτης ήταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που έγραψε πολλά παραμύθια για τους μικρούς πρίγκιπες και πριγκίπισσες.
Ο βασιλιάς Χριστιανός H΄ όρισε τον πρίγκιπα Χριστιανό ως διάδοχό του στο θρόνο της Δανίας το 1847, με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων. Ο γιος του Χριστιανού Η΄, Φρειδερίκος Ζ΄ αν και είχε κάνει τρεις γάμους, δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Όταν πέθανε ο Φρειδερίκος Ζ΄το 1863, που ήταν ο τελευταίος Δανός βασιλιάς του οίκου του Όλντενμπουργκ, ο πρίγκιπας Χριστιανός τον διαδέχθηκε. Τα δικαιώματα διαδοχής στον θρόνο της Δανίας τα είχε η σύζυγός του, πριγκίπισσα Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ, τα οποία παραχώρησε στον σύζυγό της.
Ο βασιλιάς Χριστιανός Η΄της Δανίας
Ο Χριστιανός Θ΄ στην αρχή της βασιλείας του δεν ήταν λαοφιλής. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε προς το τέλος της βασιλείας του. Συγχρόνως είχε αυξηθεί και το κύρος του στην Ευρώπη λόγω των επιτυχημένων γάμων των δύο θυγατέρων του και της βασιλείας του γιου του Γουλιέλμου στην Ελλάδα. Ο πρωτότοκος γιος του Φρειδερίκος, θα παρέμενε διάδοχος για 43 χρόνια ενώ θα βασίλευε μόνο έξι χρόνια(1906-1912). Παντρεύτηκε μια πολύ πλούσια πριγκίπισσα, την Λουίζα της Σουηδίας, «όχι πολύ ευνοημένη από την φύση» όπως αναφέρει ο πρίγκιπας Μιχαήλ στα απομνημονεύματά του, χωρίς να την κατονομάσει, «αλλά προικισμένη με ένα σεβαστό κομπόδεμα. Είχε φέρει μαζί της τόσα κοσμήματα, που με αυτά θα μπορούσε να καλύψει ένα ολόκληρο μπιλιάρδο.»
Βιβλιογραφία: Apapa, by Arturo Béeche and Coryne Hall
Η φωτογραφία του βασιλιά Χριστιανού Θ΄και των τριών απογόνων του είναι από το βιβλίο του πρίγκιπος Μιχαήλ «The Royal House of Greece».
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου