Ήταν ένα κομψό μέγαρο κτισμένο στα 1890. Ήταν στην συνοικία των Εξοχών ή στους Πύργους, σε μια περιοχή όπου βρισκόντουσαν και εκατό επαύλεις, με είσοδο των κήπων από την σημερινή λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Οι περισσότερου κήποι έφταναν μέχρι την θάλασσα, όπου υπήρχαν μικρές ιδιωτικές προβλήτες για τα μπάνια αλλά και για την αναχώρηση με πλωτό μέσο για το κέντρο της πόλης. Στις φωτογραφίες μας βλέπουμε την έπαυλη Χατζηλαζάρου από την είσοδο του κήπου, από την πλευρά της θάλασσας και από την προβλήτα. Θα την δούμε και σε σημερινές φωτογραφίες. Ειναι ευτύχημα που, αν και τραυματισμένη, παραμένει όρθια, κατοικείται πάντα, και θυμίζει το βασιλικό παρελθόν της συμπρωτεύουσας.
Η Βασίλισσα Όλγα, τους μήνες εκείνους έκανε πολλές φορές το ταξίδι Θεσσαλονίκη-Αθήνα, τον περισσότερο όμως καιρό ήταν με τον Βασιλιά. Ήταν μαζί του στις 11 Δεκεμβρίου 1912 για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του των 67 χρόνων, τα τελευταία του γενέθλια. Επέστρεψε στην Αθήνα για λίγες μέρες, για να επισκεφτεί τα Νοσοκομεία της και τους τραυματίες και πάλι αναχώρησε για την Θεσσαλονίκη για να είναι μαζί με τον Βασιλιά τα Χριστούγεννα.
Γεώργιος Α’ και Όλγα, από πίσω τους ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Πατέρας και γιος φέρουν στολή εκστρατείας. Η έγκυρη Illustration με τους πάντα ενημερωμένους πολεμικούς της ανταποκριτές γράφει ότι είναι στην Θεσσαλονίκη, την ημέρα των γενεθλίων του Βασιλιά. Ο Μαρκεζίνης στην Ιστορία του γράφει ότι μεταβαίνουν σε ναό της Θεσσαλονίκης, όπου ετελέστη μεγάλη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης. Η Όλγα ήταν μαζί με τον Γεώργιο όταν στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 έφθασε η χαρμόσυνη είδηση της κατάληψης, από τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, των Ιωαννίνων. Η ίδια περιγράφει : «Φαντάσου, είναι η πρώτη φορά εις την ζωήν μου, που ήκουσα τον Βασιλέα να σιγοτραγουδή το πρωΐ, που μας ήλθεν η είδησις, ότι «επήραμε τα Γιάννινα !!». Δύο μέρες μετά, στις 23 Φεβρουαρίου, η Βασίλισσα έφυγε από την Θεσσαλονίκη, έφθασε στην Αθήνα, ανεφοδιάστηκε και αναχώρησε για Πάτρα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φιλιππιάδα. Έλεγε :«Έπειτα, θα υπάγω εις τα Γιάννινα με τον Βασιλέα, όχι μόνη μου βέβαια!» Δεν πήγαν ποτέ! Γύρισε στην Αθήνα και ετοιμαζόταν να ταξιδέψει και πάλι. Στις 5 Μαρτίου 1913, ο Βασιλιάς της θα ποτίσει με το αίμα του το χώμα της Θεσσαλονίκης, για να εδραιώσει έτσι ότι ανήκει στο Ελληνικό Βασίλειο. Η Όλγα θα ανέβει μια τελευταία φορά για να φέρει πίσω τον νεκρό σύζυγό της….
Θα κλείσω με την περιγραφή μερικών ωρών από την ζωή του βασιλικού ζεύγους τους μήνες εκείνους, από την Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Ήταν πολεμικός ανταποκριτής κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο της αλεξανδρινής «Εφημερίδος» και καταγράφει αλλά και σκιτσάρει με μοναδικό τρόπο τα πολεμικά γεγονότα και τα πρόσωπα. Στις 18 Δεκεμβρίου 1912 επισκέφτηκε στην έπαυλη Χατζηλαζάρου τον Γεώργιο και την Όλγα για να τους σκιτσάρει. Να τα σκίτσα των Βασιλέων, να και η περιγραφή της συνάντησης.
(Τα σκίτσα αυτά αγοράστηκαν από τον βασιλόπαιδα Γεώργιο και την πριγκίπισσα Μαρία. Δεν γνωρίζω που βρίσκονται σήμερα και σε ποιον ανήκουν).
«Ο ήλιος εκρύφθηκε πίσω από τον Όλυμπο, του οποίου οι μεγαλοπρεπείς βαθυγάλανες γραμμές διαγράφονται διαυγείς στον κατάχρυσον ουρανό που όσον πάει και πορφυρώνεται. Η θάλασσα, πεσμένη στην αγκαλιά της απέραντης ακρογιαλιάς, με τα βουνά ολόγυρα, δέχεται της φλογερές ανταύγειες μέσα στ’ αμέτρητα βάθη της και λάμπει ολοπόρφυρη σαν από αίμα, σαν από χρυσάφι. Όμως, σιγά σιγά απλώνονται οι διαφανείς, μενεξεδένιοι πέπλοι του βραδυού και σκεπάζουν θαμπά, γλυκά τ’ ολόλαμπρο πανηγύρι του φωτός που σκορπίζεται πίσω από τα ύψη του Ολύμπου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: