Του Ιωάννη Καλλιανιώτη
Η Ιταλική Πρεσβεία στο Παρίσι εδρεύει στο Οτέλ ντε λα Ροσφουκό – Ντουντοβίλ το οποίο βρίσκεται στο πολύ κομψό VII διαμέρισμα του Παρισιού. H εσωτερική του διακόσμηση είναι μοναδική. Η Πρεσβεία είναι εγκατεστημένη εκεί από το 1937. Αν και το κτίριο αρχικώς ήταν ερειπωμένο με έντονες φθορές στο εσωτερικό του, σήμερα εκπέμπει όλη την μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος. Οικοδομήθηκε το 1732 για τον γραμματέα του Βασιλιά Heusch de Janvry. Έναν αιώνα αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του του δούκα του Ντουντοβίλ και έκτοτε φέρει το όνομά του.
Η εσωτερική σκάλα του κτιρίου σε πολυχρωμία μαρμάρων είναι αντιγραφή της σκάλας της βασίλισσας από το Ανάκτορο των Βερσαλλιών και την παρήγγειλε ο δούκας του Ντουντοβίλ το 1875. Ο Βιττόριο Τσερούτι που ήταν ο πρώτος Ιταλός Πρέσβης που κατοίκησε εκεί εγκατέστησε και ένα μικρό θέατρο σε στυλ μπαρόκ από το παλάτι Butera στο Παλέρμο.
Στις 20 Νοεμβρίου ήταν η τελευταία μέρα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε εκεί για τον εορτασμό των 500 χρόνων από τον ερχομό του Λεονάρντο ντα Βίντσι στην Γαλλία. Στην έκθεση αυτή εκτέθηκαν έργα του μεγάλου ζωγράφου αλλά και δύο μαθητών του. Του Φραντσέσκο Μέλτζι που ήταν συνοδοιπόρος του στο μακρινό του ταξίδι προς την Γαλλία και του Τζιάκομο Καπρότι που τον συνάντησε στην Αμπουάζ στην διάρκεια της εκεί παραμονής του ζωγράφου. Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα των Προέδρων της Γαλλίας και Ιταλίας.
Το φθινόπωρο του 1516, πριν ακριβώς 500 χρόνια, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι διασχίζοντας τις Άλπεις έφθασε στην Γαλλία με τελικό προορισμό την Αμπουάζ (Amboise) όπου τον ανέμενε στο μεγαλειώδες Παλάτι του ο Βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄. Ο βασιλιάς της Γαλλίας του απένειμε τον τίτλο του βασιλικού ζωγράφου, μηχανικού και αρχιτέκτονος. Ό,τι απομένει από το Παλάτι της Αμπουάζ είναι ιδιοκτησία του Οίκου της Ορλεάνης και έδρα του Ιδρύματός της «Σαιν Λουί». Η απόκρυφη ιστορία αναφέρει ότι στον εκάστοτε κληρονόμο του Οίκου, μεταφέρεται η πληροφορία του τόπου της ταφής του μεγάλου ζωγράφου, με τον όρο της μυστικότητας, ώστε να αποφευχθεί ο επαναπατρισμός των οστών του μετά από εύλογο αίτημα της Ιταλίας.
Η έκθεση εξιστορούσε επίσης λεπτομερώς την διαδρομή που ακολούθησε ο Ντα Βίντσι στο ταξίδι του χάρις σε έρευνες που έκανε το Μουσείο του Λούβρου, οι οποίες παρέμεναν αδημοσίευτες μέχρι σήμερα.
Το Μουσείο του Λούβρου και άλλα μουσεία της Ιταλίας παραχώρησαν για τον σκοπό της έκθεσης έργα του μεγάλου ζωγράφου μεταξύ των οποίων και ο περίφημος πίνακας «La scapigliata» (η αναμαλλιασμένη).
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ιωάννη Καλλιανιώτη για την αποστολή των φωτογραφιών και των πληροφοριών για την έκθεση.
Η φωτογραφία της σκάλας είναι από το σάιτ: milanespecialselection.com