Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Η δανέζικη βασιλική θαλαμηγός Dannebrog έφερε στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1964, την 18χρονη πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, για να παντρευτεί τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και να γίνει Βασίλισσα των Ελλήνων.
Θα προσπαθήσω να παρακολουθήσουμε και να ζήσουμε όλα τα γεγονότα και όλες τις γιορτές που συνδέονται με την βασιλική θαλαμηγό τον μακρινό Σεπτέμβρη του ’64.
Η Ελλάδα και η Δανία, χώρες με μεγάλη ναυτική παράδοση, με τόσα νησιά η κάθε μία, τόσο όμοιες και τόσο διαφορετικές, πάντρευαν η μία τον Βασιλιά της και η άλλη την μικρότερή της πριγκίπισσα, και η θάλασσα και τα καράβια είχαν κι αυτά τον λόγο τους στο πανηγύρι και τις χαρές των γάμων.
Η θαλαμηγός Dannebrog άρχισε να κατασκευάζεται στα ναυπηγία της Κοπεγχάγης το 1931 και την επόμενη χρονιά παραδόθηκε στην Βασιλική Οικογένεια. Το όνομά της είναι το όνομα της δανέζικης σημαίας. Αντικατέστησε την προηγούμενη βασιλική θαλαμηγό, αυτή του 1879, που την έλεγαν Dannebrog επίσης και που κινείτο με ατμομηχανή και κουπιά. Πολλά έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία μεταφέρθηκαν από την θαλαμηγό του 1879 στην καινούργια του 1931.
Στις φωτογραφίες μας την βλέπουμε να πλέει στα πολυάριθμα δανέζικα νησιά, να μεταφέρει την Βασιλική Οικογένεια στην πάντα παγωμένη Γροιλανδία, την βλέπουμε αραγμένη στην Κοπεγχάγη πολύ κοντά στα Ανάκτορα του Αμαλίενμποργκ και τέλος θαυμάζουμε τις περίτεχνες διακοσμήσεις στην πλώρη της.
Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος, η Βασίλισσα Ίνγκριντ και οι τρεις κόρες τους έχουν ζήσει πολλές στιγμές οικογενειακής ευτυχίας στη βασιλική θαλαμηγό.
Θα δώσουμε τον λόγο στην Mademoiselle Brigitte de Longvilliers, την γαλλίδα παιδαγωγό των πριγκιπισσών. Για τρία χρόνια, από το 1953 μέχρι το 1956, μοιράστηκε τη ζωή της Βασιλικής Οικογένειας και λέει για την θαλαμηγό:
«Το καλοκαίρι περνούσαμε έναν ολόκληρο μήνα στη βασιλική θαλαμηγό Dannebrog. Η ζωή στο πλοίο ήταν πραγματικά υπέροχη. Μας υπηρετούσαν ναύτες. Θα ήταν τουλάχιστον ενενήντα, αλλά δεν έβλεπες κανέναν, τόσο μεγάλη ήταν η διακριτικότητά τους! Ήταν ένας μήνας ξεκούρασης και ιδιωτικότητας για τον Βασιλιά και την Βασίλισσα. Οι δύο μικρότερες πριγκίπισσες, η Βενεδίκτη και η Άννα-Μαρία, κοιμόντουσαν στην καμπίνα μου. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είχε δική της καμπίνα. Μερικές φορές ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα καλούσαν στην κρουαζιέρα και κάποιο φιλικό τους ζευγάρι ή μικρές φίλες των παιδιών. Το πρόγραμμα του ταξιδιού ήταν να φεύγουμε από ένα μέρος και να φτάνουμε σε ένα άλλο, σταματώντας ενδιαμέσως για τις προγραμματισμένες επίσημες επισκέψεις. Στη στεριά ο Βασιλιάς οδηγούσε μόνος του το αυτοκίνητο, όπως άλλωστε του άρεσε να κάνει και στην Κοπεγχάγη. Μπορώ να πω ότι γνωρίζω όλες τις γωνιές της Δανίας, έχοντας ‘τες επισκεφτεί με πλοίο! Μερικές φορές φτάναμε μέχρι την Σουηδία, για να επισκεφτούμε την Βασιλική Οικογένεια, πατρική οικογένεια της Βασίλισσας Ίνγκριντ.»
1948
1955, Όλη η οικογένεια στο κατάστρωμα της θαλαμηγού. Η Βασίλισσα Ίνγκριντ κρατά τρυφερά το χέρι της μικρότερής της κόρης Άννας-Μαρίας.
Τον Μάρτιο του 1964, μετά τα τεύχη των ΕΙΚΟΝΩΝ που ήταν αφιερωμένα στον θάνατο και την κηδεία του Βασιλέως Παύλου, για να μπει μία ακτίνα από φως, λίγη αισιοδοξία στις θλιμμένες ψυχές των Ελλήνων, οι ΕΙΚΟΝΕΣ κυκλοφορούν με το χαμογελαστό πρόσωπο της 18χρονης μνηστής του καινούριου Βασιλιά:«Η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, σε λίγο Βασίλισσα των Ελλήνων». Η φωτογραφία είναι στην Dannebrog, από τις περιοδείες της δανέζικης Βασιλικής Οικογένειας το καλοκαίρι του 1963. Η Άννα-Μαρία φορά τοπική φορεσιά. Αρραβωνιασμένη με τον Κωνσταντίνο λίγους μήνες πριν, στο δάκτυλο της διακρίνουμε το δαχτυλίδι των αρραβώνων με τα ζαφείρια που από τότε και μέχρι και σήμερα φορά πάντα.
Ας έρθουμε λοιπόν στον Σεπτέμβρη του 1964, τον μήνα των βασιλικών γάμων.
Ο Βασιλιάς της Δανίας θέλησε η μικρή του κόρη που θα παντρευόταν στην Αθήνα, αν είναι δυνατόν να «φύγει» νύφη από το σπίτι της. Έτσι, εντελώς συμβολικά, θα έφθανε στην καινούργια πατρίδα της με …το μόνο σπίτι τους που μπορούσε να τους ακολουθήσει ως εδώ, με την βασιλική θαλαμηγό Dannebrog, που πραγματικά ήταν σπίτι τους και μάρτυρας τόσων ευτυχισμένων στιγμών.
Ο Φρειδερίκος, η Ίνγκριντ, η Άννα-Μαρία και η Βενεδίκτη αναχώρησαν αεροπορικώς από την Κοπεγχάγη, έφθασαν στην Ιταλία και επιβιβάστηκαν στη Dannebrog. Οι τέσσερίς τους ταξίδευσαν και έζησαν ήρεμα τις τελευταίες μέρες της δεμένης οικογενειακής τους ζωής, πριν τον πυρετό των γιορτών του γάμου στην Αθήνα, και πριν ν’ αφήσουν στην μακρινή καινούργια πατρίδα της την μικρότερη κόρη. Η διάδοχος Μαργαρίτα δεν μπορούσε να είναι μαζί τους. Παρέμεινε στην Κοπεγχάγη αντικαθιστώντας τον πατέρα της. Θα ‘ρχόταν φυσικά κι εκείνη στην Ελλάδα για τους γάμους, αλλά προσπαθούσαν να αφήσουν την χώρα χωρίς εκπρόσωπο της Βασιλικής Οικογένειας, όσο γίνεται λιγότερες μέρες.
Η Μαργαρίτα έφτασε αεροπορικώς και επιβιβάστηκε στην Πάτρα στην Dannebrog. Μια βενζινάκατος έφυγε, την πήρε από την ακτή και την μετέφερε στη θαλαμηγό. Βγήκαν μέχρι την ξηρά για να την υποδεχτούν και να την παραλάβουν, ο πατέρας της και η Άννα-Μαρία. Η Άννα-Μαρία αισθανότανε, παρ’ ότι δεν ήταν ακόμα η Βασίλισσα της Ελλάδος, ότι πρέπει να εκτελεί χρέη οικοδέσποινας της Ελλάδος και να υποδέχεται τους επισκέπτες μας! Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος, ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού της Δανίας, κυκλοφορούσε στη θαλαμηγό με τη στολή του. Από την ώρα που το Dannebrog εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καρφίτσωσε στο στήθος του το διάσημο των 100 χρόνων της Ελληνικής Δυναστείας. Προς τιμήν της χώρας μας, προς τιμήν της Δυναστείας που είναι κλάδος της δικιάς του, προς τιμήν των γάμων του Βασιλιά με την κόρη του, στην μνήμη του Βασιλέως Παύλου που του το είχε απονείμει την προηγούμενη χρονιά.
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος στο «Χωρίς Τίτλο»:
«Από τη Δανία επέστρεψα για τους γάμους με το αεροπλάνο μου, ενώ η Άννα-Μαρία και η βασιλική οικογένεια της Δανίας πέταξαν ως την Ιταλία και εκεί επιβιβάστηκαν στο βασιλικό κότερο, το Dannebrog, το δανέζικο βασιλικό γιοτ που κατασκευάστηκε το 1931 και βρίσκεται σε λειτουργία έως και σήμερα. Η επίσημη υποδοχή της μέλλουσας Βασίλισσας της Ελλάδος και των μελών της οικογένειάς της θα γινόταν στην ακτή του Φαλήρου, μπροστά από ένα ιδιαιτέρως περίεργο σε όψη κτίριο, που το είχαν κατασκευάσει ως χώρο υποδοχής για τις δια θαλάσσης αφίξεις αρχηγών ξένων κρατών. Η ανυπομονησία μου όμως ήταν τέτοια που μου ήταν αδύνατον να αντέξω όλη αυτή την αναμονή. Έτσι, πήρα το ελικόπτερό μου, πήγα στον Ισθμό της Κορίνθου και αφού το προσγείωσα ακολούθησα ένα πολύ μικρό μονοπάτι που υπήρχε κάτω από τη γέφυρα για τους τεχνικούς. Έφτασα λοιπόν όσο μπορούσα πιο κοντά προς τη θάλασσα και περίμενα να περάσει το Dannebrog. Όταν αυτό έφτασε στο ιδανικό σημείο του Ισθμού, άρχισα να της φωνάζω δυνατά. Έτσι στενό όπως είναι το πέρασμα, η φωνή μου ακούστηκε σε ολόκληρο τον Ισθμό. Η Άννα-Μαρία με άκουσε, βγήκε αμέσως στο κατάστρωμα και άρχισε να με χαιρετάει. Αφού την είδα και με είδε και με χαιρέτησε, ξαναπήρα το ελικόπτερο, προσγειώθηκα στα Ανάκτορα των Αθηνών, έβαλα τη μεγάλη στολή και κατέβηκα να την υποδεχτώ και επισήμως πλέον στο Φάληρο.»
«Μ’ ένα ατσάλινο πουλί πέταξε ως τον Ισθμό ο Βασιλεύς, για να υποδεχθή την μνηστή του, απλά και εγκάρδια, πριν από την επίσημη παράταξη. Την ώρα που το «Ντάννενμπρογκ» περνούσε το θαλασσινό στενό, ο Κωνσταντίνος έσκυψε χαμηλά και φώναξε πολλές φορές τ’ όνομα της αγαπημένης του, έτσι που να το αντιλαλήσουν οι βράχοι και να το παραδώσουν στα κύματα του Κορινθιακού και του Σαρωνικού. Μαζί του η Βασίλισσα-Μητέρα και στην έξοδο του Ισθμού φιλικά κόττερα, όπως η «Καρίτα» του κ. Ι. Καρρά, η «Χριστίνα» του κ. Ωνάση, η «Κρεολή» του κ. Νιάρχου, το «Ρέντιαντ» του κ. Μαυρολέοντος, με πολλούς προσκεκλημένους που περίμεναν την μέλλουσα Βασίλισσα, μεταξύ των οποίων και το πριγκιπικό ζεύγος των Αστουριών, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ρατζιβίλ και ο πρίγκιψ Κάρολος της Έσσης. Συγκινημένη η Άννα-Μαρία, μ’ ένα μπλε και άσπρο πουαντιγιέ φόρεμα, χαιρετάει απ’ το κατάστρωμα, ενώ λίγο πιο εκεί η υποδοχή συγκινεί τους Δανούς Βασιλείς… Λίγη ώρα απεσύρθησαν για να αναπαυθούν και ν’ αλλάξουν οι υψηλοί επιβάτες του «Ντάννενμπρογκ». Το θέαμα των φαληρικών υδάτων, με τ’ αμέτρητα σημαιοστόλιστα πλεούμενα, και η διαυγής, χρυσοστόλιστη από το φθινοπωρινό φως, εικόνα της Αττικής είναι κάτι που δεν χορταίνει κανείς να το βλέπη. Το πιο ωραίο θαλασσινό πανηγύρι δημιουργήθηκε αυθόρμητα εκεί, στον γιαλό των δυο Φαλήρων, για να τιμήση τα παιδιά δυο θαλασσινών χωρών. Και, στην άκρα επισημότητα που επικρατούσε στο Δέλτα, η θαλασσινή αυτή εικόνα προσέθετε την δική της φαντασμαγορία.»
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος στο «Χωρίς τίτλο»:
«Στην άλλη άκρη του Ισθμού περίμεναν όλα τα κότερα των ελλήνων εφοπλιστών για να τη συνοδεύσουν ως το Φάληρο. Αυτό δεν είχε οργανωθεί από κάποιον. Απλά, όταν ένας μάθαινε ότι κάποιος έφευγε για να υποδεχτεί τη μέλλουσα Βασίλισσα, έφευγε και εκείνος. Μόλις το σκάφος του Βασιλέως της Δανίας βγήκε από τον Ισθμό, πάλι εντελώς αυθόρμητα ξεκίνησε ένα ράλι για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο Φάληρο. Όλο αυτό, φυσικά, πήγαζε από τους συνήθεις ανταγωνισμούς και τα παιχνίδια μεταξύ των εφοπλιστών για το ποιος έχει το καλύτερο και ταχύτερο σκάφος. Για εμάς που ήμασταν στην ακτή του Φαλήρου ήταν ένα καταπληκτικό θέαμα. Ο κόλπος ξαφνικά γέμισε από μικρά και μεγάλα σκάφη, είτε μηχανοκίνητα είτε ιστιοφόρα, που κατέφθαναν στην ακτή. Ανάμεσα τους και το Dragon, με το οποίο έκοβε βόλτες πάνω κάτω ο Εσκιτζόγλου. Οι κανονιοβολισμοί από τα πολεμικά μας πλοία, που είχαν επίσης βγει για να υποδεχτούν το Dannebrog, δεν έλειψαν… »
«…Εν τω μεταξύ το Dannebrog αγκυροβόλησε και εγώ επιβιβάστηκα σε μια βενζινάκατο, την «Αμφιτρίτη» όπως την είχε ονομάσει ο πατέρας μου, για να πάω να παραλάβω την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία. Στην προκυμαία είχαν ήδη φτάσει η ελληνική κυβέρνηση και η οικογένειά μου. Η μητέρα μου, η αδερφή μου Ειρήνη και ο εξάδερφός μου Μιχαήλ ήταν αυτοί που υποδέχτηκαν την Άννα-Μαρία πρώτοι. Κατόπιν η πριγκίπισσα και η βασιλική οικογένεια της Δανίας χαιρέτησαν όλο το υπουργικό συμβούλιο και φυσικά τον Πρωθυπουργό. Από εκεί φύγαμε για τα Ανάκτορα.»
«…Σημείο διέλευσης ο Ισθμός της Κορίνθου, όπου πλήθος κόσμου σε πλοιάρια κάθε λογής, μικρά και μεγάλα, ετοίμαζαν μεγάλη υποδοχή και συνοδεία για το υπόλοιπο του ταξιδιού, ως τον Όρμο του Φαλήρου. Από την εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να λείψει ο Νιάρχος, στενός φίλος και υποστηρικτής της βασιλικής οικογένειας. Έτσι, από την στιγμή που έγινε γνωστό το πρόγραμμα της υποδοχής, έδωσε εντολή στον πλοίαρχο της «Κρεολής» να προετοιμαστεί για τη συμμετοχή στη συνοδεία, αλλά, πάντα ανήσυχος, ζήτησε και από εμένα να επιβιβαστώ στο κότερο για να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Ο ίδιος δεν θα ήταν μαζί μας από την αρχή. Θα ερχόταν αργότερα με τρόπο που εκείνος θα αποφάσιζε.
Η «Κρεολή» με εορταστικό σημαιοστολισμό στην υποδοχή της δανέζικης βασιλικής θαλαμηγού.
Η ακριβής ώρα που θα έφτανε στην Κόρινθο η θαλαμηγός με το νεαρό ζευγάρι δεν ήταν γνωστή και έτσι τα σκάφη υποδοχής συναθροίζονταν περιμένοντας υπομονετικά την άφιξη της. Εμείς είχαμε αγκυροβολήσει στη νότια είσοδο του Ισθμού και κάποια στιγμή αποφάσισα να πάω με αυτοκίνητο στη βόρεια απ’ όπου θα έμπαινε η βασιλική θαλαμηγός. Όταν φάνηκε να πλησιάζει, επέστρεψα στη νότια πλευρά και με τη βενζινάκατο που με περίμενε επιβιβάστηκα στην «Κρεολή», λίγη ώρα πριν η βασιλική θαλαμηγός βγει από το στενό άνοιγμα του Ισθμού. Όταν η πλώρη της ξεμύτισε, έγινε πανδαιμόνιο από τα σφυρίγματα των μικρών και μεγαλυτέρων σκαφών, καθώς έπαιρναν σειρά το ένα μετά το άλλο πίσω και γύρω από τη θαλαμηγό. Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία στέκονταν στη γέφυρα και χαιρετούσαν, εμφανώς εντυπωσιασμένοι από την εικόνα που έβλεπαν. Η πομπή προχωρούσε και η αναρχία μεγάλωνε, ιδιαίτερα με τα μικρά ταχύπλοα που έκαναν κύκλους γύρω από το τιμώμενο σκάφος. Εκεί, μέσα στην αναταραχή, «επίθεση» ενθουσιασμού ήρθε και απ’ τον αέρα, όταν εμφανίστηκε το ελικόπτερο του Νιάρχου που κατέβηκε αρκετά χαμηλά, σχεδόν πάνω από την θαλαμηγό, πετώντας για κάποιο χρόνο παράλληλα με αυτήν , σχεδόν στο ύψος της γέφυράς της.
H Dannebrog με το ελικόπτερο του Νιάρχου να διακρίνεται στο μέσον της φωτογραφίας.
Το Dannebrog, μετά την πανηγυρική υποδοχή της μέλλουσας Βασίλισσας, αγκυροβόλησε στην Ακτή Θεμιστοκλέους, μπρος από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και εκεί παρέμεινε μέχρι που έφυγε από την Ελλάδα. Στην βασιλική θαλαμηγό, οι Βασιλείς της Δανίας θα δώσουν μια δεξίωση μερικές μέρες πριν τους γάμους.
Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία φθάνουν μαζί στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και επιβιβάζονται στην αγαπημένη Dannebrog για την δεξίωση των Βασιλέων Φρειδερίκου και Ίνγκριντ. Η Άννα-Μαρία φορά ένα νεανικό, καλοκαιρινό, πορτοκαλί, μεταξωτό φόρεμα. Φορά το ένα και κρατά το άλλο από τα μακριά άσπρα γάντια της. Ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πριγκίπισσα, σε λίγο Βασίλισσα, και ότι βρισκόμαστε στο μακρινό 1964!
Καλεσμένοι στην δεξίωση των δανών Βασιλέων ήταν όλα τα μέλη της Βασιλικής μας Οικογένειας, όλοι οι ξένοι πρίγκιπες και πριγκίπισσες που είχαν φθάσει στην Αθήνα (όχι πολλοί, έχουμε ακόμη μέρες μέχρι τους γάμους, οι περισσότεροι θα φτάσουν την προπαραμονή ή την παραμονή των γάμων) ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησής του με τις συζύγους τους, όλα τα μέλη της Βασιλικής Αυλής, όλο το προσωπικό της δανέζικης πρεσβείας στην Αθήνα.
Οι αξιωματικοί και οι ναύτες του Dannebrog είναι παραπεταγμένοι και αποδίδουν τιμές στους καλεσμένους των Βασιλέων τους. Όλα είναι άψογα οργανωμένα και η δεξίωση κύλισε με υποδειγματικό τρόπο.
Η Άννα – Μαρία είχε την λεπτότητα να θυμηθεί και να φορέσει την απλή καρφίτσα-άγκυρα που της είχε δωριθεί και την συνδέει συναισθηματικά με την θαλαμηγό της παιδικής της ηλικίας!
Το πλήρωμα του Dannebrog βρήκε την ευκαιρία να προσφέρει στον Βασιλιά και την πριγκίπισσά του το δώρο τους για τον γάμο: ένα ασημένιο κουτί για τσιγάρα με τα οικόσημά τους και το έμβλημα της δανέζικης βασιλικής θαλαμηγού. Εύχομαι να είναι πάντα στην κατοχή του βασιλικού ζεύγους, να τους θυμίζει τις μακρινές ευτυχισμένες μέρες του Σεπτέμβρη του 1964 και να μην είναι στα αντικείμενα που δημεύτηκαν αυθαίρετα το 1994.
Μετά το τέλος της δεξίωσης οι προσκεκλημένοι αποχωρούν.
Η Βασίλισσα Φρειδερίκη φεύγει με την διάδοχο Ειρήνη.
Πίσω τους αναγνωρίζουμε την πριγκίπισσα Αλίκη με τη φορεσιά της καλόγριας να φεύγει κι αυτή συνοδευόμενη από κάποια μέλη της οικογένειάς της. Για τους γάμους θα έρθουν στην Αθήνα οι τρεις κόρες της με σχεδόν όλα τα παιδιά τους, ο γιος της Φίλιππος με τον Κάρολο και την Άννα, και ο αδερφός της λόρδος Μαουντμπάττεν.
Η μέρα είναι ηλιόλουστη, μια γλυκιά μέρα του Σεπτέμβρη. Τα κτίρια της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων κάνουν ωραίο ντεκόρ στο βάθος, το Dannebrog φαντάζει κάτασπρο, γιορτινό, καταστολισμένο. Επειδή δεν μπορεί να πλευρίσει στην αποβάθρα, έχουν ενώσει τις σωστικές λέμβους, έχουν στερεώσει σανίδες πάνω στις λέμβους και έχουν δημιουργήσει μια άνετη πλωτή γέφυρα που ενώνει το πλοίο με την στεριά. Οι καλεσμένοι του Βασιλιά της Δανίας πηγαίνουν και έρχονται πάνω σ’ αυτή την πασαρέλα!
Αποχωρεί από το Dannebrog μετά το τέλος της δεξίωσης ο υπουργός Εσωτερικών ναύαρχος Ιωάννης Τούμπας (με το λευκό κουστούμι) με την σύζυγό του Υβόννη Μπόντι.
Ο ναύαρχος Τούμπας ήταν ένας ήρωας για τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Τον θαύμαζε από την εποχή του πολέμου. Ο «Αδρίας», το πολεμικό πλοίο στο οποίο κυβερνήτης ήταν ο ναύαρχος, σε επιχείρηση στα Δωδεκάνησα, έχασε από νάρκη ολόκληρη την πλώρη του από την γέφυρα και κάτω. Γράφει ο Κωνσταντίνος με ενθουσιασμό:
«Τελικά ο Τούμπας πέτυχε έναν από τους μεγαλύτερους άθλους της ναυτοσύνης όλων των εποχών, μετατρέποντας τον «Αδρία» και το πλήρωμά του σε ζωντανούς θρύλους, αφού κατάφερε να φτάσει χωρίς πλώρη στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Αντίστοιχο επίτευγμα ουδέποτε έχει καταγραφεί.»
Και ο ναύαρχος Τούμπας αγαπούσε τον Κωνσταντίνο. Άσχετα αν σιώπησε και δεν τόλμησε να τον υποστηρίξει το 1974, για να εξασφαλίσει μια έδρα στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας…
Μα ποιο είναι, κάτι μας θυμίζει το ζευγάρι που μόλις φαίνεται στο βάθος της πλωτής πασαρέλας!
Ωωω! Είναι ο 46χρονος υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την όμορφη μελαχρινή σύζυγό του Μαρίκα Γιαννούκου! Από τα πιο δυναμικά στελέχη της Ένωσης Κέντρου, πολλοί τον θεωρούσαν τον σίγουρο διάδοχο του γηραιού πρωθυπουργού. Το ζευγάρι δείχνει να έχει απολαύσει τη δεξίωση των Βασιλέων της Δανίας.
Πίσω τους ο Αυλάρχης του Βασιλέως στρατηγός Θεοδόσιος Παπαθανασιάδης (αριστερά, με μαλλιά, όχι ο φαλακρός).
Οι αξιωματικοί και οι ναύτες του Dannebrog θα παίξουν έναν ακόμα ρόλο την ημέρα των βασιλικών γάμων. Περήφανοι, με την Dannebrog να κυματίζει στον καθαρό αττικό ουρανό, με τις πάλλευκες ναυτικές τους στολές, κατευθύνονται στο σημείο όπου το άγημά τους θα παραταχθεί για να αποδώσει τιμες.
(Μη ξεχνάμε, Dannebrog η δανέζικη σημαία, Dannebrog η βασιλική θαλαμηγός, Dannebrog το σημαντικό παράσημο της Δανίας. Αν θελήσουμε να το μεταφέρουμε αυτό στα ελληνικά δεδομένα είναι σαν να έχουμε την Γαλανόλευκη, την θαλαμηγό του Προέδρου ή του Βασιλιά «Γαλανόλευκη» και το παράσημο της Γαλανόλευκης.)
Οι φαντάροι, οι ναύτες, οι αεροπόροι του Ελληνικού Στρατού είναι υπεραρκετοί για να καλύψουν όλη τη διαδρομή απ’ όπου θα περάσει η πομπή στους γάμους του Βασιλιά τους. Και οι δανοί ναύτες όμως θέλουν, έστω συμβολικά να καλύψουν ένα μικρό μέρος της διαδρομής, να δηλώσουν την παρουσία τους, να αποδώσουν τιμές στον δικό τους Βασιλιά, τη δική τους Βασίλισσα και κυρίως στη δική τους πριγκίπισσα!
Αυτή ήταν η συμμετοχή του Dannebrog στους βασιλικούς γάμους.
Υπάρχουν όμως κι άλλες ελληνικές σελίδες, μετά το 1964, στην Ιστορία του Dannebrog. Aυτές θα τις δούμε σύντομα σ΄ένα άλλο άρθρο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.
1. Χωρίς Τίτλο. Βασιλεύς Κωνσταντίνος, Εκδόσεις Το Βήμα, 2015.
2. Ο Σταύρος Νιάρχος, όπως τον έζησα, Γιάννη Κ. Φραγκούλη, Εκδόσεις Φερενίκη, 2001.
3. Royal Yachts of the World, Tim Madge, Thomas Reed Publications, 1997.
4. Point de Vue – Images du Monde, No 1043.
5. ΕΙΚΟΝΕΣ, Nos 440 και 465.
6. Το site του Βασιλικού Οίκου της Δανίας Det danske kongehus.
Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του κυρίου Παπακωνσταντίνου τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία.