Παρουσία χιλιάδων Ρουμάνων πολιτών έγινε σήμερα στο Βουκουρέστι η κηδεία του βασιλιά Μιχαήλ Α’ με όλες τις προβλεπόμενες Τιμές εν ενεργεία Αρχηγού Κράτους. Ο κόσμος σχημάτιζε από νωρίς σήμερα το πρωί ουρές στους δρόμους της πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν την κηδεία του Μιχαήλ, ο οποίος πέθανε στις αρχές του μήνα στην Ελβετία σε ηλικία 96 ετών και ήταν ένας από τους τελευταίους επιζώντες μονάρχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Πολίτες με δάκρυα στα μάτια ακολουθούσαν την νεκρική πομπή και πετούσαν λευκά λουλούδια. Κάποιοι φώναζαν «Βασιλέα Μιχαήλ» και «Κάτω ο κομμουνισμός», ενώ ηχούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών στο Βουκουρέστι.
Παρόντες στην κηδεία ήταν και Ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι μεταξύ αυτών οι βασιλείς Χουάν Κάρλος & Σοφία της Ισπανίας, ο βρετανός πρίγκιπας Κάρολος, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος με την σύζυγό του βασίλισσα Σίλβια, η βασίλισσα Άννα-Μαρία, ο πρίγκιπας Νικόλαος και η πριγκίπισσα Ειρήνη εκπροσωπόντας την ελληνική βασιλική οικογένεια, ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, η πριγκίπισσα Αστρίντ του Βελγίου και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος με την σύζυγό του πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας.
Από το Βουκουρέστι, η σορός του βασιλιά Μιχαήλ Α’ έφθασε άργα το απόγευμα με το Βασιλικό Τραίνο στην πόλη Κουρτέα ντε Άρτζες συνοδευόμενη από την οικογένεια του, τις πριγκίπισσες Μαργαρίτα, Έλενα, Ιρίνα, Σοφία και Μαρία.
Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των Ρουμάνων βασιλέων και θα τάφεί και εκείνος κοντά στους προγόνους του και την σύζυγο του, βασίλισσα Άννα. Η ταφή του Μιχαήλ θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.
Ο βασιλιάς Μιχαήλ είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή λόγω ασθενείας το 2016. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο το 1947 μετά την επικράτηση του κομμουνισμού στη Ρουμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έζησε εξόριστος στη Δύση για δεκαετίες.
Ο Μιχαήλ ήταν βασιλιάς της Ρουμανίας από τις 20 Ιουλίου 1927 έως τις 8 Ιουνίου 1930 και πάλι από τις 6 Σεπτεμβρίου 1940 έως την παραίτησή του στις 30 Δεκεμβρίου 1947. Όταν τερματίστηκε η κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου, το 1989, ο Μιχαήλ επιχείρησε να επιστρέψει στη Ρουμανία, αλλά συνελήφθη και αναγκάστηκε να φύγει. Το 1992 του επετράπη να επισκεφθεί τη Ρουμανία για το Πάσχα, οπότε τον υποδέχτηκαν τεράστια πλήθη. Μια ομιλία που έδωσε από το παράθυρο του ξενοδοχείου του συγκέντρωσε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο Βουκουρέστι.
Ενοχλημένη από τη δημοτικότητα του Μιχαήλ η κυβέρνηση αρνήθηκε να του επιτρέψει περαιτέρω επισκέψεις. Το 1997, μετά την ήττα του Ιλιέσκου από τον Εμίλ Κονσταντινέσκου, επαναχορηγήθηκε στο Μιχαήλ η ιθαγένεια και του επετράπη να επισκεφθεί και πάλι τη Ρουμανία. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του, όπως το Ανάκτορο της Ελισάβετ, επεστράφη τελικά στην οικογένειά του.
Παρότι δεν τίθεται ζήτημα αποκατάστασης της μοναρχίας στη χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μιχαήλ έχαιρε μεγάλου σεβασμού από τους Ρουμάνους, οι οποίοι τον εκτιμούσαν σε αντίθεση με τους πολιτικούς της χώρας, τους οποίους συνδέουν με τη φτώχεια και τη διαφθορά.