Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Οι γιορτές που έγιναν στο Λονδίνο το 1990 για τα 50 χρόνια του Βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν ένας υπέροχος συνδυασμός χαρούμενων οικογενειακών εορτασμών, εορτασμών με βασιλική λάμψη και εορτασμών με συμμετοχή ανθρώπων που ήθελαν να ευχηθούν με όλη τους την καρδιά στον Βασιλιά τους.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει από την γιορτή ο Βασιλεύς Χουάν-Κάρλος της Ισπανίας, ο Βασιλεύς που με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο μετέτρεψε το 40χρονο καθεστώς του Φράνκο σε ένα υποδειγματικό δημοκρατικό καθεστώς. Τον συνόδευε η σύζυγός του Βασίλισσα Σοφία (η Σοφία μας) και η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος, καθώς και τα παιδιά του, ο διάδοχος Φελίπε και η ινφάντα Έλενα.
Από την Βασιλική Οικογένεια της Δανίας είχαν έρθει η Βασίλισσα Μαργαρίτα, η μεγάλη αδερφή της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας, ο σύζυγός της πρίγκιπας Χένρικ, και η μητέρα τους Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας, που λέγεται ότι έχει αδυναμία στον γαμπρό της Βασιλιά Κωνσταντίνο.
Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη του Λουξεμβούργου, της συζύγου του Μεγάλης Δούκισσας Ιωσηφίνας- Καρλότας και του γιου τους πρίγκιπα Γουλιέλμου. Ο Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου είναι το αρχαιότερο μέλος από τα 90 της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με δικαίωμα ψήφου και βαρύνουσα γνώμη μέσα στην Επιτροπή. Μία παρουσία που λέει πολλά για τις πιθανότητες της Αθήνας να αναλάβει τους Χρυσούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, και την δραστηριότητα του Βασιλέως Κωνσταντίνου, επίσης μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Παρόντες στην γιορτή ο Βασιλεύς Κάρολος-Γουσταύος της Σουηδίας και η σύζυγός του Βασίλισσα Σίλβια. Ο Κάρολος-Γουσταύος είναι πρώτος εξάδερφος της Βασίλισσας Άννας- Μαρίας, ενώ η Βασίλισσα Σίλβια θέλησε να είναι παρούσα στην γιορτή του Κωνσταντίνου παρά το πρόσφατο ατύχημά της που την ανάγκασε να προσέλθει με πατερίτσες. Την δημοκρατική Νορβηγία αντιπροσώπευσε η πριγκίπισσα διαδόχου Σόνια με την πολύ όμορφη κόρη της πριγκίπισσα Μάρθα- Λουΐζα της Νορβηγίας.
Την Ολλανδία αντιπροσώπευσαν οι τρεις γιοι της Βασίλισσας, ο διάδοχος Γουλιέλμος- Αλέξανδρος και οι πρίγκιπες Φίζο και Κωνσταντίνος. Ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ολλανδίας είναι βαπτιστικός του Βασιλέως μας, ο οποίος του έχει δώσει και το όνομά του. Η βάπτισή του, στα χρόνια της χούντας, με την έγκριση της ολλανδικής κυβέρνησης, ήταν μία εκδήλωση συμπαράστασης προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και τον δημοκρατικό λαό της Ελλάδος.
Παρών στην γιορτή ήταν και ο Βασιλεύς Μιχαήλ της Ρουμανίας, πρώτος εξάδερφος του Βασιλέως μας, με την σύζυγό του Βασίλισσα Άννα και τις κόρες του Μαργαρίτα και Ελένη. Ο Βασιλεύς Μιχαήλ άφησε για λίγο τις έννοιες του για το μέλλον της Ρουμανίας, ένα μέλλον σκοτεινό και δύσκολο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τσαουσέσκου και την εγκατάσταση του νεοκομμουνιστικού καθεστώτος του Ιλιέσκου. Ο Βασιλεύς Μιχαήλ αποτελεί την μοναδική ελπίδα του ρουμάνικου λαού για ένα καλύτερο και πραγματικά δημοκρατικό μέλλον.
Τέλος ήταν παρούσα η Αυτοκράτειρα Φαράχ του Ιράν με τον γιο της και διάδοχο του Σάχη, τον Ρεζά, την νύφη της Γιαζμίν και την κόρη της Λεϊλά.
Πόσες χώρες αλήθεια ανθούσες και ευημερούσες υπό τα βασιλευόμενα καθεστώτα τους, και σήμερα σε τραγική κατάσταση φτώχειας και ανελευθερίας με τα λεγόμενα δημοκρατικά καθεστώτα τους!
Εκτός από τους βασιλικούς συγγενείς ήταν παρόντες πολλές διασημότητες, όπως ο μεγάλος βιολονίστας Γεχούντι Μενουχίν, οι αμερικανοί μεγαλοεκδότες Ρούπερ Μέρντοχ και Κρίστοφερ Φορμπς, ο συγγραφέας και βουλευτής Τζέφρι Άρτσερ, αλλά και μεγάλα ονόματα της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας (Νιάρχος, Βαρδινογιάννης, Γουλανδρής, Χανδρής, Εμπειρίκος, Χατζηπατέρας, Λεμός, Πατέρας).
Η βραδιά ήταν άψογα οργανωμένη, άρχισε με το δείπνο, στις 10.30 ο Βασιλεύς έσβησε τα 50 κεριά της τούρτας του υπό τα τραγούδια και τις ευχές των παρισταμένων και ακολούθησε χορός. Αμέσως μετά το σβήσιμο των κεριών αποχώρησαν οι πρίγκιπες Θεοδώρα και Φίλιππος που είναι πολύ μικροί ακόμη για να ξενυχτούν.
Αν η δεξίωση του σαββατόβραδου εντυπωσίασε με την λάμψη των προσκεκλημένων, η δεξίωση που έγινε την Κυριακή το μεσημέρι είχε κάτι το συγκινητικό! Στους ίδιους χώρους ήταν αυτή την φορά προσκεκλημένοι Έλληνες της Παροικίας του Λονδίνου, πάνω από 1000 άτομα. Οι ιερείς των Ελληνικών Εκκλησιών, οι καθηγητές του Ελληνικού Σχολείου, οι εργαζόμενοι στις διάφορες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στις ελληνικές ταβέρνες, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Συγκίνησαν πολύ οι μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου που προσήλθαν με γραφικές εθνικές ενδυμασίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Όταν οι λυγερές Ελληνοπούλες σηκώθηκαν να χορέψουν, σείστηκε το αυστηρό Spenser House από τα χειροκροτήματα και από τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των ξενιτεμένων συμπατριωτών μας. Είναι δύσκολο να μην δακρύσεις ακούγοντας μέσα στην ομίχλη του Λονδίνου το «σαν πας στην Καλαμάτα» και το «ντόνα, μαντόνα, γλυκιά Κεφαλλονίτισσα». Σ’ αυτήν την δεύτερη δεξίωση και πάλι ο Βασιλεύς και η Βασίλισσα υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους και χαιρέτισαν προσωπικά κάθε έναν από αυτούς. Κοντά τους ήταν τα παιδιά τους, η όμορφη Αλεξία, οι λεβέντες Παύλος και Νικόλαος και τα μικρά πριγκιπόπουλα Θεοδώρα και Φίλιππος. Ήταν ακόμα παρούσες οι δύο αδερφές του Βασιλέως μας, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη, οι οποίες περιφέρονταν συνεχώς ανάμεσα στους προσκεκλημένους και ρωτούσαν με ενδιαφέρον τον κάθε έναν για την ζωή του και τα προβλήματά του, όπως για παράδειγμα τις δυο κυρίες από τις προσκεκλημένες που ήρθαν με αναπηρικό κάθισμα.
Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν, η Βασίλισσα Σοφία αρνήθηκε να βγει μεγαλοπρεπώς από την κυρία είσοδο του Μεγάρου όπου και την περίμενε το αστραφτερό αυτοκίνητο της Ισπανικής Πρεσβείας. Γνωρίζοντας ότι ο Βασιλεύς και η Οικογένειά του δεν διαθέτουν σωφέρ αλλά οδηγούν οι ίδιοι τα αυτοκίνητά τους, που ήταν παρκαρισμένα εμπρός από μία παράπλευρη είσοδο υπηρεσίας, τους ακολούθησε και βγήκε κι αυτή μαζί τους από την πόρτα υπηρεσίας.
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε ζητήσει απ’ όλους τους προσκεκλημένους, και των δύο δεξιώσεων, να μην του κάνουν προσωπικά δώρα αλλά να προσφέρει ο καθένας το αντίτιμο που διέθετε, (μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία) υπέρ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η μόνη που δεν υπάκουσε σ’ αυτήν την εντολή ήταν η Βασίλισσα Άννα- Μαρία, που του πρόσφερε σαν δώρο το πορτραίτο της, φτιαγμένο από την γνωστή ζωγράφο Suzy Malin. Μάλιστα υπάρχει και η σχετική προϊστορία : Τον Απρίλιο που η μεγάλη αδερφή της Άννας- Μαρίας, η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας γιόρτασε στην Κοπεγχάγη τα 50 χρόνια της, η Άννα-Μαρία της προσέφερε σαν δώρο το πορτραίτο της, ζωγραφισμένο από την Suzy Malin. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος θαύμασε το έργο, αλλά συγχρόνως εξέφρασε την λύπη του που ενα τόσο όμορφο πορτραίτο της συζύγου του, θα έφευγε από το σπίτι τους για να τοποθετηθεί στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης. Γι’ αυτόν τον λόγο η Βασίλισσα Άννα-Μαρία ζήτησε από την ζωγράφο να επαναλάβει τον πίνακα, αυτή την φορά για τον Κωνσταντίνο. Στον καινούργιο πίνακα που αποδίδει τέλεια την γλυκύτητα της Βασίλισσας, η ζωγράφος πρόσθεσε πίσω από την μορφή ένα τοπίο ελληνικό, με μερικούς μαλακούς λόφους, πολλά κυπαρίσσια και τους κίονες ενός αρχαίου ελληνικού ναού. Όλα όσα θυμίζουν Ελλάδα συγκινούν τόσο τον Βασιλέα μας και η Άννα-Μαρία είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό καλύτερα από κάθε άλλον.
Στον Βασιλέα Κωνσταντίνο ευχόμαστε από την καρδιά μας να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις ελπίδες που στηρίζει σ’ αυτόν μία μεγάλη μερίδα του Ελληνικού Λαού.
Μετά το κείμενό μου, όπως γράφτηκε το 1990, θα δούμε αρκετές φωτογραφίες από τους τότε εορτασμούς. Τα κείμενα που τις συνοδεύουν είναι γραμμένα σήμερα.
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία, χαμογελαστοί, ευχαριστημένοι, ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους. Είναι μία ιδιωτική δεξίωση, ο Κωνσταντίνος φοράει ένα κομψό σμόκιν, η Άννα-Μαρία ένα μακρύ όμορφο φόρεμα, και απλά αλλά ιστορικά κοσμήματα. Η δεξίωση έγινε στο Spenser House, η φωτογραφία όμως αυτή είναι στην είσοδο του Bridgewater House, απ’ όπου έγινε η είσοδος και η έξοδος των προσκεκλημένων! Θα προσπαθησω να εξηγήσω πως και γιατί.
Το Bridgewater House που βλέπουμε στις παραπάνω φωτογραφίες, έχει αγοραστεί από τον Γιάννη Λάτση και έχει επισκευαστεί με υποδειγματικό τρόπο. Ο Λάτσης αποκαλούσε το Μέγαρό του «Το Σπίτι της Ελλάδος». Στο χωλ της εισόδου υπάρχουν ζωγραφιστά ταβάνια, και μέσα στην είσοδο, ψηλά, ο καινούργιος ιδιοκτήτης παράγγειλε να φιλοτεχνήσουν την επιγραφή «ΕΛΛΑΣ – ΦΩΣ»!
Προτάθηκε λοιπόν στον Βασιλέα Κωνσταντίνο, η είσοδος και η υποδοχή των προσκεκλημένων να γίνεται από την μεγαλόπρεπη είσοδο του Bridgewater House, μετά να διασχίζουν το εντυπωσιακό χωλ μέχρι τους κήπους, κι απ’ εκεί να περνούν εύκολα στην πελώρια τέντα που είχε στηθεί στους κήπους του γειτονικού Spenser House. Ο Κωνσταντίνος το δέχτηκε με χαρά. Πόσο υπερήφανος ήταν που θα υποδεχότανε τους καλεσμένους του σε ένα Μέγαρο που ήταν φτιαγμένο για να εξυμνεί την Ελλάδα και τον Πολιτισμό μας!
(Την κάτω φωτογραφία την έχω τραβήξει εγώ, είναι η είσοδος τις μέρες των εορτασμών, με τις τρεις σημαίες. Έχοντας χάσει τις φωτογραφίες μου του 1990, αναγκάζομαι να την αναπαραγάγω όπως είχε κακοτυπωθεί στο περιοδικό που φιλοξένησε το άρθρο μου.)
Το Spenser House πάλι είχε μια αυθεντική πολυτέλεια βασιλικού παλατιού. Η οικογένεια Spenser προτιμούσε να ζει στην εξοχή τα τελευταία …100 χρόνια και το είχε προς εκμετάλλευση. Σε ένα πελώριο διαμέρισμά του εγκαταστάθηκαν, στα 1922, ο πρίγκιπας Χριστόφορος και η βαθύπλουτη σύζυγός του, και εδώ η πριγκίπισσα Αναστασία άφησε την τελευταία της πνοή, στα 1923, μετά μία οδυνηρή αρρώστια. Μερικούς μήνες μετά, ο πρίγκιπας Χριστόφορος άφησε το Λονδίνο και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη.
(Στην κάτω φωτογραφία μου, φαίνεται το Spenser House και οι λευκές τέντες για τους εορτασμούς του 1990.)
Το Bridgewater House δεξιά, και το Spenser House αριστερά, φωτογραφημένα από τους κήπους τους, απ’ όπου μπορούν εύκολα να επικοινωνούν. Συνέχεια αυτών των κήπων ξανοίγεται κι άλλο πράσινο, είναι το Green Park.
Οι τέντες που στήθηκαν στους κήπους του Spenser House για τις δύο δεξιώσεις του Κωνσταντίνου.
Η Βασιλική Οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας προσήλθε σε πλήρη απαρτία!
Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφθασε με τον δούκα του Εδιμβούργου και τον μικρότερο γιο τους πρίγκιπα Εδουάρδο. Ο Κωνσταντίνος και η Άννα- Μαρία υποδεχότανε και χαιρετούσαν τους προσκεκλημένους τους στο χωλ του Bridgewater House, για να υποδεχτούν όμως την Βασίλισσα Ελισάβετ βγήκαν στο κατώφλι του Μεγάρου. Πίσω τους διακρίνουμε τον διάδοχο Παύλο και την πριγκίπισσα Αλεξία.
Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας έφτασε μόνος του, όπως μόνη της είχε φθάσει λίγο πριν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τελευταίον βλέπουμε τον πρίγκιπα Ανδρέα.
Ο Βασιλιάς Χουάν-Κάρλος της Ισπανίας φορά το κομψό σμόκιν του με σιέλ πουκάμισο προς τιμήν του έλληνα κουνιάδου του! Η Βασίλισσα Σοφία λάμπει, πραγματικά ευτυχισμένη, στην γιορτή του αδερφού της! Θα συναντήσει εδώ και άλλους Έλληνες, φίλους απ’ τα παλιά.
Το βασιλικό ζεύγος έχει έρθει με τα παιδιά του, τον διάδοχο Φελίπε και την ινφάντα Έλενα, που την βλέπουμε με το εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμά της.
Η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας προσήλθε στην δεξίωση με μπαστούνι και βοηθούμενη από τον σύζυγό της Βασιλέα Κάρολο-Γουσταύο. Το βασιλικό ζεύγος ήταν μόνο του, τα τρία παιδιά τους ήταν τότε ακόμα αρκετά μικρά για να συμμετέχουν σε δεξιώσεις.
Τον Μεγάλο Δούκα Ιωάννη του Λουξεμβούργου και την πάντα κομψή Μεγάλη Δούκισσα Ιωσηφίνα-Καρλότα συνόδευε ο μικρός γιος τους πρίγκιπας Γουλιέλμος. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Γουλιέλμος θα νυμφευόταν την όμορφη εγγονή της ελληνίδας καλλονής Αλίκης Διπλαράκου.
Από την Νορβηγία ήταν προγραμματισμένο να έρθουν ο διάδοχος Χάραλντ, η σύζυγός του πριγκίπισσα Σόνια και η 19χρονη κόρη τους πριγκίπισσα Μάρθα- Λουΐζα. Την παραμονή όμως της αναχώρησης των, ο Βασιλιάς Όλαφ έπαθε βαρύ εγκεφαλικό. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο διάδοχος ήταν αδύνατον να φύγει από την χώρα, και οι δυο πριγκίπισσες ταξίδεψαν μόνες τους. Ο Βασιλιάς Όλαφ δεν θα συνέλθει ποτέ ξανά και θα πεθάνει τον Ιανουάριο του 1991.
Παρά τον στενό της δεσμό με τον Κωνσταντίνο, υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στην Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας να είναι παρούσα. Αντιπροσωπεύτηκε από τους τρεις γιούς της : τον Γουλιέλμο-Αλέξανδρο τον σημερινό Βασιλιά, τον Φρίζο που δυστυχώς έχασε την ζωή του με τόσο δραματικό τρόπο στα 45 του χρόνια, και τον Κωνσταντίνο τον βαπτιστικό του Βασιλέως μας.
Με την Φαράχ ο μεγάλος της γιος διάδοχος Ρεζά με την σύζυγό του Γιασμίν και η μικρή της κόρη πριγκίπισσα Λεϊλά. Τι κρίμα που η ωραία ιρανή πριγκίπισσα θα έχανε τόσο νέα και τόσο άδικα την ζωή της, μερικά χρόνια μετά!
Ο δούκας και η δούκισσα του Κεντ φτάνουν με τα παιδιά τους, τον κόμη του Σαιντ Άντριου και την λαίδη Έλεν. Απουσιάζει ο μικρότερος γιος, ο Νίκολας. Ο δούκας του Κεντ έχει δώσει στα παιδιά του τα ονόματα των παππούδων του, του Νικόλαου και της Ελένης της Ελλάδος!
Η Αλεξάνδρα του Κεντ έχει κληρονομήσει την κομψότητα της μητέρας της. Μολις την προηγούμενη μέρα είχε αποκτήσει το πρώτο της εγγόνι!
Οι περισσότερες από τις βασιλικές προσκεκλημένες, για να τιμήσουν τον Βασιλιά της Ελλάδας, διάλεξαν φορέματα στις αποχρώσεις του γαλάζιου! Εδώ μπορούμε να δούμε, πάνω και δεξιά, και την πεθερά του Βασιλέως, την Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας.
Οι Βασιλείς με τους σημαντικότερους βασιλικούς προσκεκλημένους τους δείπνησαν στην μεγαλόπρεπη τραπεζαρία του Spenser House. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι δείπνησαν στην εντυπωσιακή σκηνή που είχε στηθεί σε συνέχεια των χώρων του Μεγάρου. Το μενού ήταν λιτό αλλά φίνο. Άρχιζε με πρώτο πιάτο ποικιλία καπνιστών ψαριών, συνέχιζε με κυρίως πιάτο κοτοπουλάκια συνοδευόμενα με λαχανικά εποχής και τέλειωνε με επιδόρπιο φράουλες Αγγλίας. Αυτά συνοδευότανε από διάφορα ευρωπαϊκά κρασιά και σαμπάνια.
Στις 10.30 ο Βασιλεύς έσβησε τα 50 κεριά της τούρτας μέσα σε τραγούδια και ευχές απ’ όλους. Αμέσως μετά άρχισε ο χορός. Την ορχήστρα διεύθυνε ο διάσημος Αμερικανός μαέστρος Lester Lanin. Η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη, υπήρχε πολύ κέφι και η γιορτή κράτησε μέχρι αργά.
Οι πρώτοι που αποχώρησαν μετά το σβήσιμο των κεριών των γενεθλίων του πατέρα τους, ήταν τα μικρά πριγκιπόπουλα Θεοδώρα και Φίλιππος! Λογικό, η Θεοδώρα ήταν μόνο 7 χρόνων και ο Φίλιππος 4 χρόνων. Παρ’ όλα αυτά και εκείνα ήθελαν να είναι στην γιορτή του πατέρα τους, και ο Κωνσταντίνος και η Άννα- Μαρία ήθελαν να τα έχουν κοντά τους. Τα συνοδεύει στο σπίτι η γκουβερνάντα τους.
Σε όλους τους καλεσμένους προσφέρθηκε το βιβλίο που ο πρίγκιπας Μιχαήλ έγραψε σε συνεργασία με τον Alan Palmer, για τον Βασιλικό Οίκο της Ελλάδος. Στο εξώφυλλό του είχε μπρος μια φωτογραφία από την χαρμόσυνη, πανηγυρική ημέρα των γάμων Κωνσταντίνου-Άννας- Μαρίας, και στο οπισθόφυλλό του την επίσημη φωτογραφία μετά τους γάμους της Μαρίνας της Ελλάδος με τον Γεώργιο του Κεντ.
Στην έξοδο του Bridgewater House, όλοι οι προσκεκλημένοι έφευγαν μετά την δεξίωση με το βιβλίο στο χέρι!
Η Βασίλισσα Ελισάβετ ασπάζεται και εύχεται για μία ακόμα φορά στον Κωνσταντίνο για τα γενέθλια του και αποχωρεί. Ωωω! κρατά η ίδια το βιβλίο της για τον Βασιλικό Οίκο της Ελλάδος, την οικογένεια του συζύγου της! Να υποθέσουμε ότι το φυλλομέτρησε με πολύ ενδιαφέρον, το ίδιο βράδυ, στο κρεβάτι της πριν κοιμηθεί;
Ο Κάρολος και η Νταϊάνα έφυγαν μαζί.
Αναχωρούν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Ισπανίας. Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία τους συνοδεύουν μέχρι το αυτοκίνητό τους. Τελευταίες ευχές και ασπασμοί. Ήταν μια τόσο ευχάριστη βραδιά! Εδώ μπορούμε να δούμε και την πριγκίπισσα Ειρήνη, πάντα διακριτική, που αναχωρεί μαζί τους.
Και ο Φελίπε ασπάζεται τον θείο και την θεία του και αναχωρεί. Στο χέρι του κρατά το βιβλίο του, ενδιαφέρεται να το διαβάσει και να μάθει για την οικογένεια της μαμάς!
Η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας δέχεται το αποχαιρετιστήριο φιλί του Βασιλιά, και τις ευχαριστίες του που τον τίμησε με την παρουσία της. Μαζί της ο βασιλικός σύζυγος πρίγκιπας Χένρικ. Η Μαργαρίτα, συνομήλικη με τον Κωνσταντίνο, είχε γιορτάσει κι αυτή τα 50 χρόνια της τον Απρίλιο.
Ο Βασιλιάς Μιχαήλ της Ρουμανίας, η Βασίλισσα Άννα και οι δύο μεγαλύτερες κόρες τους, οι πριγκίπισσες Μαργαρίτα και Ελένη, η τελευταία με τον σύζυγό της, τον Βρετανό Robin Medforth- Mills.(Η Ελένη μεταξύ των γονέων της, ο Robin δεξιά, πίσω από την Βασίλισσα Άννα). Είναι οι γονείς του Νικόλαου, του διαδόχου που αποκληρώθηκε από τον παππού του.
Η δούκισσα του Κεντ φεύγει …με το βιβλίο της, για να διαβάσει και να μάθει την Ιστορία της οικογένειας της πεθεράς της. Όλοι έχουν λόγους να ενδιαφέρονται για την Ιστορία του Ελληνικού Βασιλικού Οίκου με τον οποίο συνδέονται με στενούς συγγενικούς δεσμούς.
Κυριακή μεσημέρι, ψιχάλισε λίγο, μετά ο ουρανός καθάρισε. Όλοι οι Έλληνες που ήθελαν να ευχηθούν στον Βασιλιά τους για τα γενέθλιά του ήμασταν ευπρόσδεκτοι. Και για μας η είσοδος έγινε από το Bridgewater House, η δεξίωση έγινε στην σκηνή που είχε στηθεί στον κήπο του Spenser House. Η διακόσμηση ήταν υπέροχη, τα πελώρια μπουκέτα με τα άσπρα και μπλε λουλούδια ήταν στην θέση τους, ολόφρεσκα, όλα ήταν άψογα και το κέφι περίσσευε.
Αφού ο Βασιλεύς είχε ζητήσει να μην του γίνουν προσωπικά δώρα για τα γενέθλιά του, είχα περάσει μία προηγούμενη ημέρα από το γραφείο του στον 6ο όροφο 65 Grosvenor Street και είχα αφήσει μία προσφορά για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, η προσφορά μου δεν ξεπερνούσε την αξία μίας μεγάλης ανθοδέσμης ή ενός κουτιού ακριβά σοκολατάκια.
Ο Βασιλεύς απάντησε και ευχαρίστησε για την προσφορά.
Η Βασίλισσα Άννα-Μαρία, χρόνια μετά, στο σπιτι τους στο Hampstead του Λονδίνου, μπρος στο πορτραίτο της. Είναι το πορτραίτο που φιλοτέχνησε η Suzy Malin, και η Άννα-Μαρία προσέφερε σαν δώρο γενεθλίων στον Κωνσταντίνο στα 1990, για τα 50 χρόνια του, παρακούοντας έτσι την εντολή του να μην του κάνουν προσωπικά δώρα σ’ αυτά τα γενέθλια!
Ο Διεθνής Τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με τις γιορτές για τα γενέθλια του Βασιλιά. Εφημερίδες και περιοδικά αφιέρωσαν άρθρα και περιγραφές.
Ο Ελληνικός Τύπος πάλι, ασχολήθηκε επίσης για να κινδυνολογήσει, για την Δημοκρατία … που απειλείται, και για τον Γλύξμπουργκ … που συνωμοτεί!
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, τις μέρες εκείνες δήλωνε :
«Στα 50 μου, είμαι ακόμη αισιόδοξος! Όχι μόνο για μένα και την οικογένειά μου, αλλά και για την πατρίδα μου …Κάθε εξόριστος ποθεί πάντοτε να γυρίσει πίσω. Μπορώ να επιστρέψω όποια ώρα θέλω. Είμαι Έλλην πολίτης και κρατώ ελληνικό διαβατήριο και δικαιούμαι να επιστρέψω. Δεν ενδιαφέρομαι να πολιτευθώ. Δεν είμαι πολιτικός και το μοναδικό ενδιαφέρον μου είναι να υπηρετήσω την Ελλάδα, σαν ιδιώτης που είμαι. Και εάν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι θέλουν την αποκατάσταση της Συνταγματικής Βασιλείας, και εύρουν τον κατάλληλο τρόπο, εγώ θα τους υπηρετήσω. Αυτό το οποίο δεν θέλω να πράξω, είναι το να επιστρέψω και να δημιουργήσω προβλήματα. Και όταν καταλάβω ότι η ατμόσφαιρα το επιτρέπει να επιστρέψω, βεβαίως θα το κάνω.»
Σήμερα, 28 χρόνια μετά:
Η αισιοδοξία του Βασιλιά για το μέλλον της πατρίδας μας διαψεύστηκε.
Η βεβαιότητά του, ότι σαν Έλληνας πολίτης που κρατά ελληνικό διαβατήριο, δικαιούται να επιστρέψει όποια ώρα θέλει, διαψεύστηκε κι αυτή. Λίγα χρόνια μετά του πήραν το ελληνικό διαβατήριο, την ιθαγένεια και την περιουσία.
Έχει επιβεβαιωθεί η επιθυμία του να μη θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην χώρα και στον λαό, να θέλει μόνο να υπηρετήσει αυτή την χώρα κι αυτόν τον λαό.
Και έχει γίνει εδώ και μερικά χρόνια πραγματικότητα ο πόθος του να γυρίσει και να ζει στην Ελλάδα!
Στον Βασιλέα Κωνσταντίνο ευχόμαστε από την καρδιά μας, για πολλά χρόνια να μπορεί κάθε πρωί να βλέπει από τα παράθυρά του του την ελληνική θάλασσα, που τόσο αγάπησε, που τόσο τίμησε και που τόσο του έλειψε στα χρόνια της εξορίας.
Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του κυρίου Παπακωνσταντίνου τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία.