Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Το αποφάσισαν από τα Χριστούγεννα του ’88, και άρχισαν τις ετοιμασίες και τις προσκλήσεις! Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία ενημερώθηκαν για τις γιορτές, γιατί έπρεπε να γνωρίζουν και να κανονίσουν τα προγράμματά τους, οι περισσότερες όμως λεπτομέρειες ήταν ευχάριστες εκπλήξεις που τις ανακάλυψαν και τις έζησαν τις μέρες των γιορτών!
Οι εορτασμοί άρχισαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, με ένα υπέροχο δείπνο που παρέθεσε η Βασίλισσα Ίνγκριντ στο Κάστρο του Elseneur, στο Kronborg.
Ωωω! το Κάστρο του Elseneur! Κτισμένο τον XVI αιώνα από τον Βασιλιά Φρειδερίκο II, δίπλα στην θάλασσα, είναι το μέρος στο οποίο ο Σαίξπηρ έβαλε να διαδραματίζεται ο Άμλετ!
Η πελώρια γαλαρία, η Riddarsalen, μήκους εβδομήντα μέτρων, χρησιμοποιήθηκε για τραπεζαρία. Δεν φώτισαν τίποτα με ηλεκτρικό φως, αμέτρητα κεριά από τους πολυελαίους και τα κηροπήγια φώτιζαν τα ασημικά των τραπεζιών. Το μενού, είχε πολλές ιδιαιτερότητες! Η Βασίλισσα Ίνγκριντ θέλησε να περιέχει πιάτα που συνηθιζόντουσαν την εποχή του Βασιλιά Χριστιανού IV, δηλαδή τρεισήμισι αιώνες πριν, και μάλιστα μαγειρευμένα με αυθεντικές συνταγές εκείνης της εποχής. Από την άλλη, όλη η οικογένεια συνεισέφερε στο δείπνο : Υπήρχε κυνήγι που πρόσφεραν ο διάδοχος Φρειδερίκος και ο πρίγκιπας Ιωακείμ, σολομός, προσφορά της Βασιλικής Οικογένειας της Νορβηγίας, τα σορμπέ έφτιαξε μόνη της η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, ενώ τα κρασιά ήταν όλα από τους αμπελώνες του βασιλικού συζύγου, του πρίγκιπα Χένρικ, από το Chateau de Caix, στην Νότια Γαλλία. Υπήρχαν ακόμα βολβοί τουρσί και λάχανο τουρσί, διάφορα ψάρια και καβούρια καπνιστά, και περιστέρια μαγειρευμένα με τις παλιές συνταγές. Η διακόσμηση, ο φωτισμός, οι λακέδες, οι σερβιτόροι, το δείπνο, όλα ήταν μελετημένα για να μεταφέρουν τους 400 περίπου προσκεκλημένους στον XVII αιώνα.
Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία έφθασαν με την Βασίλισσα Ίνγκριντ, την οικοδέσποινα της βραδιάς. Μάλιστα η Βασίλισσα Ίνγκριντ, κάτοχος του χρυσού κλειδιού του Κάστρου του Elseneur, κρατούσε στα χέρια της αυτό το κλειδί και «ξεκλείδωσε» την κεντρική πόρτα του Κάστρου για να περάσουν οι προσκεκλημένοι της. Οι κύριοι φορούσαν κομψά σμόκιν, οι κυρίες βραδινά φορέματα, άλλες μακριά, όπως η Βασίλισσα Ίνγκριντ, και άλλες κοντά, όπως η Βασίλισσα Άννα-Μαρία.
Ο δανός θεατρικός ηθοποιός Victor Borge έπαιξε μία σκηνή από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, και είναι λογικό αφού εκεί ήταν το Παλάτι του Άμλετ! Όταν ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πήρε τον λόγο για να κάνει μία πρόποση, πρώτα εξέφρασε την λύπη του που η Νάνα Μούσχουρη βρισκότανε σε περιοδεία στην Αμερική, κι έτσι δεν μπορούσε να είναι παρούσα, να τραγουδήσει και να δώσει λίγο ελληνικό χρώμα στη βραδιά. Ευχαρίστησε όλους που θέλησαν να είναι κοντά τους και να τους συντροφεύουν αυτή την τόσο σημαντική μέρα και μετά στράφηκε στην πεθερά του για να την ευχαριστήσει που του έδωσε μία υπέροχη σύζυγο με την οποία είναι νυμφευμένος και ευτυχισμένος, είκοσι τέσσερα χρόνια και τριακόσιες εξήντα τρεις ημέρες, κάνοντας χιούμορ, μιας και βρισκόμαστε στις 16 Σεπτεμβρίου και τα 25 χρόνια γάμου θα συμπληρωνόταν σε δυο μέρες, στις 18 Σεπτεμβρίου!
Φτάνει στο Κάστρο για την γιορτή της αδερφής της, η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας με τον βασιλικό σύζυγο πρίγκιπα Χένρικ, τον διάδοχο Φρειδερίκο και τον πρίγκιπα Ιωακείμ.
Από την Μαδρίτη έχει έρθει για την γιορτή του αδερφού της η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας με τον Βασιλιά Χουάν-Κάρλος, τον διάδοχο Φελίπε και την ινφάντα Χριστίνα.
Ο Βασιλιάς Μπωντουέν του Βελγίου και η Βασίλισσα Φαμπιόλα. Τον Σεπτέμβριο του 1964, ήταν παρόντες στους βασιλικούς γάμους στην Αθήνα.
Την Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας συνόδευαν οι τρεις γιοι της. Δίπλα της είναι ο πρίγκιπας Φρίζο, και πίσω ο διάδοχος Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος, ο βαφτισιμιός του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Και η Βεατρίκη ήταν παρούσα στους βασιλικούς γάμους, 25 χρόνια πριν.
Ο Βασιλιάς Κάρολος-Γουσταύος της Σουηδίας και η Βασίλισσα Σύλβια. Το 1964 ο Κάρολος-Γουσταύος, 18 χρονών τότε, ήταν ένας από τους νεαρούς πρίγκιπες που κρατούσαν τα χρυσά στέφανα των γάμων. Είναι πρωτoξάδελφος της Άννας-Μαρίας.
Tην Αυτοκράτειρα Φαράχ του Ιράν συνοδεύουν ο Μεγάλος Δούκας Ιωάννης του Λουξεμβούργου και η Μεγάλη Δούκισσα Ιωσηφίνα-Καρλόττα. Για την εξόριστη Αυτοκράτειρα του Ιράν ήταν μια από τις πρώτες της εμφανίσεις σε βασιλική συγκέντρωση. Το Μεγαλοδουκικό ζεύγος του Λουξεμβούργου ήταν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1964.
Οι καλεσμένοι φθάνουν ο ένας μετά τον άλλο.
Ο δούκας και η δούκισσα του Γκλώστερ. Εκείνος πρωτοξάδελφος της Βασίλισσας Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, εκείνη Δανέζα, άρα είναι γι’ αυτήν το ταξίδι αυτό, επιστροφή στην πατρίδα!
Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα Μιχαήλ του Κεντ. Ο Μιχαήλ, άλλος πρωτοξάδερφος της Βασίλισσας Ελισάβετ, γιος της Μαρίνας του Νικολάου, κι αυτός ήταν ένας από τους νεαρούς πρίγκιπες που κρατούσαν το 1964 τα χρυσά στέφανα των γάμων.
Η αδερφή της Άννας-Μαρίας, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, ήρθε με τον σύζυγό της πρίγκιπα Ριχάρδο του Σάυν- Βιττγκενστάϊν-Μπέρλεμπουργκ και τα τρία παιδιά τους.
Δεξιά η πριγκίπισσα Ντεζιρέ της Σουηδίας, αριστερά η αδερφή της πριγκίπισσα Χριστίνα, πρωτοξαδέρφες της Άννας-Μαρίας. Η Ντεζιρέ είχε φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα, στο Mon Repos, κι από τότε κράτησε μία στενή φιλία με τη Σοφία. Η Χριστίνα ήταν μία από τις πριγκίπισσες-παράνυφες της Άννας-Μαρίας στον γάμο.
Η πρώτη βραδιά ήταν μία εντυπωσιακή και ευχάριστη βραδιά, ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία φεύγουν γελαστοί και ευχαριστημένοι!
Η επόμενη μέρα, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε με μία ομαδική φωτογράφιση όλων των βασιλικών προσκεκλημένων που ήρθαν για να γιορτάσουν με το βασιλικό ζεύγος. Ας προσπαθήσουμε να τους ταυτοποιήσουμε σιγά-σιγά.
1. Φίλιππος
2. Θεοδώρα
3. Βασίλισσα Άννα-Μαρία
4. Βασιλιάς Κωνσταντίνος
5. Αλεξία
9. Παύλος
16. Νικόλαος
19. Πριγκίπισσα Ειρήνη
10 και 22. Βασίλισσα Σοφία και Βασιλεύς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας
18. Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας
20 και 8. Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και πρίγκιπας Χένρικ
28 και 12. Βασιλεύς Μπωντουέν του Βελγίου και Βασίλισσα Φαμπιόλα
27 και 30. Βασιλεύς Κάρολος-Γουσταύος της Σουηδίας και Βασίλισσα Σύλβια
42. Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, την κρύβει το 43
43. Αυτοκράτειρα Φαράχ του Ιράν
47. Βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας
11 και 6. Βασιλεύς Μιχαήλ της Ρουμανίας και Βασίλισσα Άννα
40 και 23. Βασιλεύς Συμεών της Βουλγαρίας και Βασίλισσα Μαργαρίτα
38 και 41. Μεγάλος Δούκας Ιωάννης του Λουξεμβούργου και Μεγάλη Δούκισσα Ιωσηφίνα-Καρλόττα
17 και 32. Πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας και πρίγκιπας Ριχάρδος
7. Διάδοχος Φρειδερίκος της Δανίας
13. Πρίγκιπας Ιωακείμ της Δανίας
39. Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας
33. Πρίγκιπας Φελίπε των Αστουριών, πίσω-πίσω είναι και η ινφάντα Χριστίνα και τα παιδιά της πριγκίπισσας Βενεδίκτης
50. Διάδοχος Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας
51. Πρίγκιπας Φρίζο της Ολλανδίας
48. Πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ολλανδίας
46. Πρίγκιπας Γουλιέλμος του Λουξεμβούργου
49 και 21. Διάδοχος (τότε) Χασάν της Ιορδανίας και πριγκίπισσα Σαρβά
34 και 15. Πρίγκιπας Αλέξανδρος της (τότε) Γιουγκοσλαβίας και πριγκίπισσα Αικατερίνη
14. Πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Ρουμανίας
44 και 36. Πρίγκιπας Γεώργιος-Γουλιέλμος του Ανοβέρου (αδερφός της Βασίλισσας Φρειδερίκης) και η σύζυγός του πριγκίπισσα Σοφία (κόρη του Ανδρέα της Ελλάδος)
26 και 29. Πρίγκιπας Μπέρτιλ της Σουηδίας (αδερφός της Βασίλισσας Ίνγκριντ) και πριγκίπισσα Λίλιαν
-Μεταξύ 41 και 44. Κόμης Καρλ-Γιόχαν Μπερναντότ (άλλος αδερφός της Βασίλισσας Ίνγκριντ) και η σύζυγός του Νο 45
25 και 24. Δούκας και δούκισσα του Γκλώστερ
-Χωρίς αριθμό, πάνω και αριστερά, πρίγκιπας Μιχαήλ και Μαρίνα Καρέλα
Οι καλεσμένοι άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς στο Ανάκτορο του Frederiksborg για το γεύμα που θα παρέθετε το μεσημέρι η Βασίλισσα Μαργαρίτα.
Το Ανάκτορο αυτό κτίστηκε στις αρχές του XVII αιώνα από τον Βασιλιά Χριστιανό IV, και είναι η μεγαλύτερη Αναγεννησιακή κατοικία της Σκανδιναβίας. Βρίσκεται λίγο έξω από την Κοπεγχάγη, στην κορυφή ενός πολύ μαλακού λόφου, και είναι βαμμένο με ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Η Βασιλική Οικογένεια δεν κατοικεί ποτέ στο Παλάτι αυτό, σπανιότατα χρησιμοποιεί κάποιους χώρους του.
Φτάνουν και οι τελευταίοι καλεσμένοι : ο Βασιλιάς Όλαφ της Νορβηγίας και η πριγκίπισσα Άννα της Μεγάλης Βρετανίας. Στην είσοδο του Ανακτόρου τους υποδέχθηκαν οι Βασίλισσες Μαργαρίτα και Ίνγκριντ. Η Άννα έφθασε με καθυστέρηση για το γεύμα και το δείπνο της Κυριακής, γιατί μόλις την προηγούμενη είχε επιστρέψει στο Λονδίνο μετά μία πολυήμερη περιοδεία στην Αμερική. Ήταν η πρώτη της συνάντηση με βασιλικούς συγγενείς, μετά την αναγγελία του χωρισμού της από τον επί χρόνια σύζυγό της Mark Phillips. Το 1964 στην Αθήνα, στα 14 χρόνια της, ήταν μία από τις πριγκίπισσες-παράνυφες της Άννας-Μαρίας.
Μερικοί μουσικοί έδωσαν ένα σύντομο κονσέρτο στο πάρκο του Frederiksborg. Το μενού ήταν τυπικό δανέζικο με ρέγγες και διάφορα πατέ και λουκάνικα.
Όταν το γεύμα τελείωσε οι καλεσμένοι έφυγαν για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την βραδιά την πιο σημαντική και επίσημη που θα έκλεινε και τις γιορτές των Αργυρών Γάμων του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας : το δείπνο και τον χορό στο Ανάκτορο του Fredensborg.
Έχουμε όμως περιγραφή και φωτογραφίες και στις ΕΙΚΟΝΕΣ της εποχής : «Τρία αυτοκίνητα προσπέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας με την Δανία, για να φέρουν στον πύργο Φρέντεσμποργκ την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια. Από την προκυμαία Στόαρμπελντ, της νήσου Σέελαντ, τα βασιλικά αυτοκίνητα πέρασαν με «φέρρυ μπώτ» στην νήσο Φυν, όπου είναι κτισμένη και η Κοπεγχάγη. Το νησί αυτό της Δανίας ξεχωρίζει για την ομορφιά του, τα απέραντα πράσινα λειβάδια του, τα πυκνά δάση και τις μικρές παραμυθένιες λίμνες, με τους ολόασπρους κύκνους και τα παπάκια. Ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος ενώνει την αποβάθρα του «φέρρυ μπωτ» με τον πύργο του Φρέντεσμποργκ. Ολόκληρη η Βασιλική Οικογένεια της Δανίας περίμενε στην είσοδο του πύργου την άφιξη των συγγενών της. Φιλιά, συγκινήσεις, λίγα δάκρυα χαράς. Μια οικογενειακή σκηνή, με όλη την απλότητα και την δημοκρατικότητα που χαρακτηρίζει τον μεγάλο αυτό Σκανδιναβικό Βασιλικό Οίκο. Ο πύργος του Φρέντεσμποργκ, που είναι στην νότια πλευρά της νήσου Φυν, φιλοξενεί κάθε φθινόπωρο τους Δανούς Βασιλείς, πριν επιστρέψουν στα Ανάκτορα της Κοπεγχάγης.»
Ο Βασιλεύς Παύλος, σε όλο το ταξίδι από την Γερμανία, οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητο. Δίπλα του η Βασίλισσα Φρειδερίκη. Στο πίσω κάθισμα οι πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη, στα άλλα δύο αυτοκίνητα, η ακολουθία και η ασφάλειά τους. Η οικογένεια ταξίδευε μόνη της, και μπορούσαν να ανταλλάσσουν ελεύθερα εντυπώσεις και σχόλια.
Στην κεντρική είσοδο του Fredensborg τους περίμεναν οι Βασιλείς Φρειδερίκος και Ίνγκριντ και οι πριγκίπισσες Βενεδίκτη και Άννα-Μαρία.
Ωωω! Την προσοχή της 13χρονης Άννας-Μαρίας έχει αποσπάσει κάτι άλλο, και δεν παρατηρεί τον πάτερα της που ασπάζεται την μελλοντική πεθερά της. Φαίνεται ότι η Βασίλισσα Φρειδερίκη δεν κατάφερε να την εντυπωσιάσει και τόσο!
Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση Κωνσταντίνου – Άννας-Μαρίας …χωρίς τον Κωνσταντίνο. Ο διάδοχος δεν έφθασε με την υπόλοιπη οικογένεια από την Γερμανία, έφθασε αεροπορικώς μερικές ώρες μετά από την Αθήνα, και συνάντησε τους υπόλοιπους ..και για πρώτη φορά την Άννα-Μαρία.
Η επισημότερη λοιπόν δεξίωση ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στην μεγάλη τραπεζαρία του Ανακτόρου του Fredensborg. Η τραπεζαρία αυτή βρίσκεται κάτω από τον κεντρικό θόλο του παλατιού, την περιτριγυρίζει μαρμάρινος εξώστης, και έχει δάπεδο από λευκές και μαύρες μαρμάρινες πλάκες.. Στρογγυλά τραπέζια των οκτώ ατόμων το καθένα στρώθηκαν με ασημένια σκεύη, ωραίες πορσελάνες και πολύχρωμα κρύσταλλα για τους τετρακόσιους προσκεκλημένους. Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία κάθισαν δίπλα-δίπλα σ’ ένα τραπέζι υπερυψωμένο σε εξέδρα και περιτριγυρισμένο από γιρλάντα λουλουδιών. Δίπλα στον Βασιλιά, η Βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας, δίπλα στην Βασίλισσα, ο Μεγάλος Δούκας Ιωάννης του Λουξεμβούργου. Απέναντι τους η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας.
Μία πελώρια ελληνική σημαία με το οικόσημο των Βασιλέων στο κέντρο μαρτυρούσε ότι σ’ αυτό το δανέζικο παλάτι ήταν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα των Ελλήνων που γιόρταζαν. Ήταν λίγοι οι Έλληνες καλεσμένοι στις γιορτές : ο Αλέκος Γουλανδρής με την σύζυγό του, ο κύριος και η κυρία Φιλίππου Νιάρχου, ο κύριος και η κυρία Γεωργίου Λιβανού.
Πολλοί ήταν εκείνοι που σηκώθηκαν από την θέση τους, ανέβηκαν στο βήμα και έκαναν προπόσεις με ευχές, τις πιο πολλές φορές σε χιουμοριστικό τόνο.
Ξαφνικά ένα σούσουρο ακούστηκε απ’ αυτούς που πρώτοι το πήραν είδηση, αμέσως άρχισαν να χειροκροτούν, και όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον εξώστη όπου έκαναν την εμφάνισή τους ένα τσολιαδάκι και μια βλαχοπούλα! Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η πριγκίπισσα Θεοδώρα! Ντροπαλά κατέβηκαν, οι γονείς τους τα ενθάρρυναν να πλησιάσουν, να τα αγκαλιάσουν, να τα φιλήσουν, και να τα ευχαριστήσουν για την έκπληξη. Πόσο τα ήθελαν αυτά τα δυο παιδιά και πόσες θυσίες έκανε η Άννα-Μαρία για να τα αποκτήσει!
Μετά το δείπνο ακολούθησε χορός.
Ήταν υπέροχες γιορτές, τρία πανέμορφα Παλάτια άνοιξαν τις πόρτες τους, και εστεμμένοι απ’ όλες τις χώρες ήρθαν για να τιμήσουν τους Έλληνες Βασιλείς. Παρ’ όλη την χαρούμενη ατμόσφαιρα, όλοι ένοιωθαν την λύπη, την πικρία, την αδικία γιατί να μην μπορούν να γίνουν οι γιορτές στην Ελλάδα. Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας δεν το έκρυψε και είπε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε :
«Ήταν υπέροχοι εορτασμοί. Υπήρχαν συχνά, δάκρυα στα μάτια όλων μας!»
Το κόστος καλύφθηκε αποκλειστικά από το προσωπικό ταμείο της Βασίλισσας Μαργαρίτας και της Βασίλισσας Ίνγκριντ. Παρ’ όλο που ήταν μία ιδιωτική και όχι κρατική υπόθεση, πολλοί κάτοικοι του χωριού Fredensborg στόλισαν τα σπίτια τους με ελληνικές και δανέζικες σημαίες!
Στην άλλη βιτρίνα υπήρχαν μερικές από τις τουαλέτες που φόρεσε σε διάφορες εκδηλώσεις. Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα την τουαλέτα με την μαύρη δαντέλα που φορούσε στο Λονδίνο, στην δεξίωση για τα 50 χρόνια του Βασιλιά, τον Ιούνιο του 1990.
Τις μέρες των γιορτών στην Δανία, το βασιλικό ζεύγος και τα παιδιά τους πόζαραν για μία σειρά φωτογραφιών. Πόζαραν στα σαλόνια, αλλά και στο πάρκο του Fredensborg. Ο Κωνσταντίνος, η Άννα-Μαρία και η οικογένειά τους φιλοξενούντο τότε στην Καγκελαρία. Είναι ένα κτίριο ανεξάρτητο από το κυρίως Ανάκτορο, το οποίο η Βασίλισσα Ίνγκριντ, μετά τον θάνατο του Βασιλιά Φρειδερίκου, διαρρύθμισε και επίπλωσε ώστε να το χρησιμοποιεί σαν ιδιωτική της κατοικία. Το πάρκο του Fredensborg είναι από τα πιο ωραία πάρκα της Ευρώπης, υπόδειγμα μπαρόκ πάρκου της Δανίας.
Την ωραία αυτή οικογενειακή φωτογραφία χρησιμοποίησαν οι Βασιλείς, μερικούς μήνες μετά, για ευχετήρια χριστουγεννιάτικη κάρτα.
Την ίδια μέρα τραβήχτηκε και η φωτογραφία της κάρτας με την οποία οι Βασιλείς μας ευχαριστούσαν για τις ευχές που τους στείλαμε για τους Αργυρούς Γάμους τους.
Οι γιορτές για τα 25 χρόνια γάμου ήταν λαμπρές, και τα παλάτια της Δανίας τόσο μεγαλόπρεπα και εντυπωσιακά! Πόσο όμως έλειπε η Ελλάδα και πόσο παράταιρο φαινότανε να γίνονται εκεί οι γιορτές για το ελληνικό βασιλικό ζεύγος!
Ευτυχώς οι επόμενοι εορτασμοί μπόρεσαν να γίνουν στην Ελλάδα.
Το 2004, τα 40 χρόνια γάμου γιορτάστηκαν για την οικογένεια και φίλους με δεξίωση και δείπνο στην βεράντα του Μουσείου Μπενάκη.
Και το 2014, οι Χρυσοί Γάμοι γιορτάστηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.
Εύχομαι, το 2024, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα να είναι καλά και να γιορτάσουν τα 60 χρόνια γάμου με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και …τα δισέγγονά τους, πάντα στην Ελλάδα που για τόσα χρόνια την στερήθηκαν, πάντα με τον ελληνικό λαό να τους δείχνει την αγάπη του.
Το κείμενο βασίστηκε
στο τεύχος 2148 της 29-9-1989 του Point de Vue – Images du Monde,
στο τεύχος 2355 της 2-10-1989 του HOLA,
στο τεύχος 203 της 14-9-1959 των ΕΙΚΟΝΩΝ,
και σε διάφορα sites που περιγράφουν τα παλάτια της Δανίας.
Οι φωτογραφίες είναι από τις παραπάνω πηγές και από το προσωπικό μου αρχείο.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Παπακωνσταντίνου για την συνεργασία.