Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Τον Οκτώβριο βρέθηκα στην Ρώμη για τέσσερες μέρες. Ήταν τέσσερες ηλιόλουστες, καλοκαιρινές μέρες, την ώρα της επιστροφής έπεσε φοβερό χαλάζι που μας ταλαιπώρησε και μας καθυστέρησε.
Σ’ αυτό το ταξίδι μου φρόντισα να κάνω κάτι που ήθελα από καιρό να κάνω: να εξασφαλίσω, μέρες πριν την αναχώρησή μου, τα απαραίτητα εισιτήρια για να επισκεφτώ το Κυρηνάλιο, σήμερα Προεδρικό Μέγαρο. Περιορισμένες οι θέσεις, όποτε είχα προσπαθήσει στο παρελθόν, δεν είχα μπορέσει να βρω για τις μέρες που θα ήμουνα στην Ρώμη. Η επίσκεψη κράτησε τρεις ώρες, περιελάμβανε τα μεγαλόπρεπα σαλόνια, τις αίθουσες με τις πορσελάνες και τα ασημικά, τους υπέροχους κήπους και τις εντυπωσιακές άμαξες. Άψογοι υπάλληλοι και ξεναγοί της Προεδρίας της Δημοκρατίας εξηγούσαν με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες αυτά που βλέπαμε.
Το Κυρηνάλιο (Palazzo del Quirinale, Παλάτσο ντελ Κουιρινάλε) χτίστηκε το 1583 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ’ και ήταν μέχρι το 1870 η θερινή κατοικία του Ρωμαίου Ποντίφικα. Το 1809 την Ρώμη κατέλαβαν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα και στο Κυρηνάλιο έγιναν πολλά έργα για να φιλοξενηθεί ο Αυτοκράτορας που όμως δεν πήγε ποτέ εκεί! Μετά το 1870 και την προσάρτηση της Ρώμης, οι Βασιλείς της Ιταλίας Βίκτωρ-Εμμανουήλ Β’, Ουμβέρτος Α’, Βίκτωρ-Εμμανουήλ Γ’ και Ουμβέρτος Β’ είχαν την έδρα τους στο Κυρηνάλιο. Από το 1946 και την επικράτηση της Δημοκρατίας είναι Προεδρικό Μέγαρο.
Το γραφείο του Πρόεδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Στις 19 Μαΐου του 1959 παρατάχθηκαν για να τους επιθεωρήσει ο Βασιλεύς Παύλος. Την ημέρα εκείνη άρχιζε η επίσημη επίσκεψη των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης στην Ιταλία. Το βασιλικό ζεύγος φιλοξενήθηκε για τέσσερες ημέρες, μέχρι τις 22 Μαΐου, στο Κυρηνάλιο, στα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, όπου φιλοξενούνται τους τελευταίους αιώνες όλοι οι Αυτοκράτορες και Βασιλείς που επισκέπτονται επίσημα την Ρώμη. Όταν η βασιλική πομπή έκανε την είσοδο της στο Παλάτσο, το βασιλικό σήμα υψώθηκε στο μεγάλο πύργο όπου ήδη κυμάτιζαν οι σημαίες των δύο χωρών.
Ας παρακολουθήσουμε την μεγάλη δεξίωση και το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και η Κυρία Τζοβάνι Γκρόνκι προς τιμήν των φιλοξενουμένων τους κι ας ανέβουμε κι εμείς από την επιβλητική σκάλα στο Piano Nobile του Κυρηνάλιου. Ο Βασιλεύς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη σίγουρα εντυπωσιάσθηκαν από τις πολύτιμες ταπισερί που καλύπτουν τους τοίχους στο Salone dei Corazzieri! Το Κυρηνάλιο έχει την μεγαλύτερη συλλογή ταπισερί στον κόσμο, περισσότερες από κάθε άλλο Ανάκτορο ή Μουσείο!
Η Βασίλισσα ήταν υπέρκομψη. Ο Ιταλικός Τύπος δεν παρέλειψε να σχολιάσει οτι «η Βασίλισσα Φρειδερίκη, από λόγους ίσως εξαιρετικής λεπτότητος, ενεδύθη εις τας δεξιώσεις του Κυρηναλίου και του Παλάτσο Μαντάμα ενδυμασίας κατεσκευασμένας από ιταλικά υφάσματα.»
Ο Βασιλεύς ήταν αναγκασμένος να φορά, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα και το βράδυ, σκουρόχρωμα γυαλιά. Η όρασή του είχε σημαντικά μειωθεί, αμέσως μετά το ταξίδι στην Ιταλία πήγε στην Ζυρίχη για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη στο δεξί του μάτι.
Η κυρία Κάρλα Γκρόνκι υποδέχτηκε τους Βασιλείς …μπρος στην ταπισερί που φωτογράφισα!
Ας αφήσουμε την ίδια την Βασίλισσα Φρειδερίκη να μας περιγράψει τις εντυπώσεις της από την επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, από την διαμονή της στο Κυρηνάλιο, και από την κυρία Κάρλα Γκρόνκι:
«Η επίσκεψις στην Ιταλία υπήρξε ίσως η περισσότερο εθιμοτυπική απ’ όλες τις άλλες. Και θα είχε μείνει μάλλον απρόσωπη αν ο σύζυγός μου, κατά την επίσημη προσφώνησί του, δεν αποφάσιζε να μιλήση ιταλικά. Αυτό ηλέκτρισε την φαντασία του ιταλικού λαού κι’ έδωσε στην επίσκεψί μας ένα θερμό προσωπικό τόνο.
Διάφορα μέλη της οικογενείας μου έχουν ζήσει στην Ιταλία, σε ποικίλες περιστάσεις. Υπήρξαμε ευτυχείς που είχαμε τη Βασίλισσα Έλενα ως ανάδοχο της Σοφίας. Ακόμη και μετά την έναρξι του πολέμου συνέχισε να μας στέλνη ένα μήνυμα, καθώς κι’ ένα δώρο στη μικρή αναδεκτή της. Τοσο η χώρα οσο και ο λαός υπήρξαν πάντοτε πολύ φιλόξενοι για μας. Φαίνεται πως υπάρχει μιά φυσική φιλία μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών. Το γεγονός ότι στο παρελθόν βρέθηκε κάτι που να την διαταράξη μου φαίνεται σήμερα σχεδόν απίστευτο και τόσο εξωπραγματικό σαν ένα κακό όνειρο.»
Περνώντας από διάφορα πολυτελή σαλόνια, οι Βασιλείς με τους οικοδεσπότες τους φθάνουν στην Sala degli Ambasciatori όπου τους περιμένουν οι υπουργοί της Ιταλικής Κυβέρνησης με τις συζύγους τους. Όλοι οι υπουργοί φέρουν τον Μεγαλόσταυρο του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου του Α’, με την χαρακτηριστική πορφυρή ταινία. Ο Βασιλεύς Παύλος τους το είχε απονείμει το ίδιο πρωί.
Η παρέλαση στα πολυτελή σαλόνια συνεχίζεται μέχρι το Salone delle Feste όπου παρετέθη το δείπνο. Την Βασίλισσα συνόδευε ο Πρόεδρος, ενώ πίσω τους ο Βασιλιάς συνόδευε την κυρία Γκρόνκι. Το Salone delle Fieste είναι εντυπωσιακό με τις χρυσές λεπτοδουλεμένες διακοσμήσεις του, τους κρυστάλλινους πολυελαίους του, και τον εξώστη για τους μουσικούς.
«Δεν θα ηδυνάμην να ομιλήσω περί της Ιταλίας χωρίς να μνημονεύσω τους δεσμούς οι οποίοι συνδέουν την Οικογένειάν Μου και τον εαυτόν Μου μετά της ευγενούς χώρας σας. Εδώ, εις το Παλέρμο και εις την Φλωρεντίαν, οι σεβαστοί γονείς Μου, χωρισθέντες από τον αγαπητόν λαόν Των, εύρον εν τη πικρία της εξορίας Των όλας τας παρηγορίας τας οποίας ηδύναντο να προσφέρουν η φιλοφροσύνη και η διακριτική ευγένεια της ιταλικής φιλοξενίας. Εις τάφον της γης αυτής εγνώρισαν το πρώτον την αιωνίαν γαλήνην. Αντελήφθην τότε καλώς την μεγάλην χάριν, τον ιπποτισμόν και το ανώτερον ήθος του ιταλικού λαού.»
Σε ένα δεύτερο άρθρο θα γνωρίσουμε και άλλες αίθουσες, και άλλους θησαυρούς και άλλα κομμάτια Ιστορίας του Κυρηνάλιου.
Για να διαβάσετε το Β΄Μέρος πατήστε εδώ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Παπακωνσταντίνου για την συνεργασία.