Του Ιωάννη Καστρινάκη
Ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου.
Κυκλοφόρησε και φέτος η ευχετήρια κάρτα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου. Ενός συλλόγου, που στα επτά χρόνια επίσημης παρουσίας και δράσης του, έχει αγωνιστεί και συμβάλλει επιτυχώς στην ανάδειξη, προστασία και αποκατάσταση του πρώην Βασιλικού κτήματος Τατοΐου ως μνημείου ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ευχετήρια κάρτα έχει θεματολογία σχετική με το κτήμα. Συγκεκριμένα απεικονίζει ένα σκίτσο του Ανακτόρου Τατοΐου, όπως αυτό ζωγραφίστηκε για την ευχετήρια κάρτα της ελληνικής βασιλικής οικογένειας (Παύλου και Φρειδερίκης) του έτους 1950. Η κάρτα αυτή ήταν δίπτυχη όπου στην εξωτερική πλευρά υπήρχε το εν λόγω σκίτσο ενώ εσωτερικά υπήρχε επικολλημένη ασπρόμαυρη φωτογραφία της βασιλικής οικογένειας, με επίσημη στολή και ενδυμασία, στον καναπέ του σαλονιού των ανακτόρων. Επιπλέον εσωτερικά αναγράφονταν και οι ευχές των βασιλέων καθώς υπήρχαν και οι υπογραφές τους.
To 2012 εκδόθηκαν για πρώτη φορά οι εορταστικές κάρτες του Συλλόγου οι οποίες απεικονίζουν τη βασιλική έπαυλη από φωτογραφία του 1908. Ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1886 από τον αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη, πιστό αντίγραφο από μία έπαυλη του πάρκου του ανακτόρου Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη, η οποία αποκαλείτο «ferme» (αγροικία). Το ανάκτορο αυτό στο Τατόι αποτέλεσε τη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας από το 1889 έως το 1948 όπου από εκείνη τη χρονική περίοδο και μέχρι το Δεκέμβριο του 1967 το χρησιμοποίησε πλέον ως μόνιμη.
Οι κάρτες του 2013 απεικονίζουν το Βουτυροκομείο του κτήματος, κτίριο που κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1880. Ένα παραμυθένιο οίκημα που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο εργασίας και ένα πολύ μικρό διαμέρισμα όπου διέμενε η βουτυροκόμος. Λειτούργησε έως το 1944 και αποτελεί το παλαιότερο βουτυροκομείο στην Ελλάδα που σώζεται. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου αυτό έχει αποκατασταθεί και σωθεί από την φθορά του χρόνου, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από την αρχιτεκτονική μελέτη που κάλυψε με έξοδά του ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.
Το 2014 οι κάρτες παρουσιάζουν μία φωτογραφία της επίσημης εισόδου της ανακτορικής ενότητας στο Τατόι, με χιόνι. Είναι η είσοδος που ουσιαστικά οριοθετεί το συγκρότημα της παλατιανής ενότητας από το υπόλοιπο κτήμα.
Οι κάρτες που κυκλοφόρησαν το 2015 απεικονίζουν ένα σχέδιο της βασιλικής έπαυλης το οποίο προέρχεται από ένα τμήμα καταλόγου εδεσμάτων του γεύματος που παρέθεσε ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ στις 23 Απριλίου 1899 στο Τατόι.
Το 2016 εκδόθηκαν δύο διαφορετικές κάρτες που εικονογραφούσαν ζωγραφικά έργα δύο μελών του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου. Το ένα έργο είναι ο πίνακας της κ. Ειρήνης Βογιατζή που απεικονίζει την κεντρική είσοδο του ανακτόρου. Το δε άλλο είναι ο πίνακας της κ. Γεύσως Παπαδάκη όπου απεικονίζει το μεγάλο λιβάδι του κτήματος με τους στάβλους και το ιστορικό ξενοδοχείο “Τατόϊον”.
Τα επόμενα δύο έτη δεν εκδόθηκαν εορταστικές κάρτες. Όλες οι κάρτες διακρίνονται για την καλαισθησία της εκτύπωσης σε πολυτελές χαρτί ενώ το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, τις καθιστά συλλεκτικές. Τα δε έσοδα από την πώληση τους διατίθενται στο ταμείο του συλλόγου για την ανάθεση μελετών αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του κτήματος. Τις ευχετήριες κάρτες δύναται να προμηθευτούν όσοι ενδιαφέρονται από το «Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ -Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ», Πλουτάρχου 22 Κολωνάκι. Στους κατοίκους εκτός Αθηνών και εξωτερικού μπορούν να σταλούν κατόπιν συνεννοήσεως με τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου.