Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε τις δηλώσεις του πρίγκιπα Πέτρου στους Έλληνες δημοσιογράφους, μέσω των οποίων τους ενημέρωνε για τις οικογενειακές διαφορές του, πρωτίστως με την βασίλισσα μητέρα Φρειδερίκη.
Οι σχέσεις του Πέτρου με την βασιλική οικογένεια ήταν, επιφανειακώς τουλάχιστον, καλές αφού ήταν παρόν στους αρραβώνες του διαδόχου Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα Άννα – Μαρία της Δανίας τον Ιανουάριο του 1963, αλλά συνόδευε επίσης έφιππος τον βασιλέα Κωνσταντίνο στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1964.
Τι μεσολάβησε από τον Μάρτιο 1964 μέχρι τον Σεπτέμβριο 1964, παρασκηνιακώς, δεν γνωρίζουμε. Αφορμή για τις δηλώσεις του Πέτρου ήταν το γεγονός πως δεν έλαβε πρόσκληση για να παραστεί στους βασιλικούς γάμους του Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Γεωργίου Πεσμαζόγλου: «Το χρονικόν της ζωής μου», ανακαλύπτουμε πως ο πρίγκιπας μελέτησε καλά τις κινήσεις του πριν τις πραγματοποιήσει και αψήφισε την γνώμη ενός έμπειρου πολιτικού που είχε στενές σχέσεις με την βασιλική οικογένεια. Ας δούμε τι γράφει ο Γεώργιος Πεσμαζόγλου για το θέμα αυτό: «Εις τας 20 Σεπτεμβρίου 1964 επήγα εις το Παρίσι με τον αδερφόν μου Στέφανον δια λόγους υγείας. Κατά την εκεί διαμονήν μου ο Γ. Νικολαΐδης – Βούρβαχης με προσεκάλεσε εις πρόγευμα με τον Πρίγκιπα Πέτρον, διότι ο τελευταίος ούτος ήθελε να ζητήση την συμβουλήν μου επί σοβαρού θέματος. Προ του προγεύματος, μου είπε ότι το ζήτημα δια το οποίον ήθελε την γνώμην μου ο Πρίγκιψ ήτο το εξής: Η Βασίλισσα Φρειδερίκη, μένεα πνέουσα εναντίον του Πρίγκιπος Πέτρου, διέδιδεν ότι η σύζυγός του ήτο κομμουνίστρια και τον παρέσυρε εις διαφόρους δολοπλοκίας. Δια των ισχυρισμών αυτών η Βασίλισσα Φρειδερίκη είχε κατορθώσει να τον αποκλείση της διαδοχής του θρόνου, δια διατάγματος το οποίον έδιδε προτεραιότηταν εις τας θυγατέρας του Βασιλέως. Επ΄αυτού ήθελε να έχη μίαν καθαράν εξήγησιν με τον Βασιλέα Κωνσταντίνον.
Τα αυτά μου επανέλαβε και ο ίδιος ο Πρίγκιψ κατά το πρόγευμα. Απάντησα ότι η συνοχή της Βασιλικής Οικογένειας, η οποία συνεχώς εβάλλετο, έπρεπε να διατηρηθή πάση θυσία και ότι τοιαύται αιτιάσεις, εάν εγένοντο δημοσία γνωσταί, θα εκλόνιζον ανεπανορθώτως το κύρος του Στέμματος. Προσέθεσα δε ότι, υπό τας σημερινάς συνθήκας, οιαδήποτε επίθεσις εναντίον της Βασιλίσσης Μητρός, προερχομένη μάλιστα από μέλος της Βασιλικής Οικογένειας, θα καθίστατο εκτάκτως αντιπαθής.
Μαζί μας συνέτρωγε και ο Σκανδάμης, αξιωματικός εν αποστρατεία και γραμματεύς του Πρίγκιπος. Ο Πρίγκιψ έμεινε βαθέως σκεπτικός και μετ΄ολίγον μου είπε: – Καλά, ελάτε αύριον να προγευματίσουμε με την γυναίκα μου δια να τα ξαναπούμε.
Εις εκείνον το δεύτερον πρόγευμα συμπαρεκάθησε και ο Γ. Νικολαΐδης- Βούρβαχης, όχι όμως και ο Σκανδάμης.
Ο Πρίγκιψ Πέτρος διέμενε μετά της συζύγου του εις ένα θαυμάσιον διαμέρισμα του παρισινού ξενοδοχείου «Georges V» . Η σύζυγος του Πρίγκιπος, την οποίαν συνάντησα τότε δια πρώτην φοράν, ήτο μέσης ηλικίας και διετήρει ακόμη τα χαρακτηριστικά μιας ωραίας γυναικός. Κατά το διάστημα του προγεύματος το πριγκιπικόν ζεύγος μας είπεν ότι η έχθρα της Φρειδερίκης εναντίον του Πρίγκιπος είχε παλαιάς ρίζας. Εχρονολογείτο από της εποχής που προετάθη εις αυτόν να την υπανδρευθή, προτού αύτη γνωρίσει τον τότε Διάδοχον του ελληνικού θρόνου Παύλον. Ο Πέτρος, ως έλεγε, είχε απορρίψει την πρότασιν, διότι ήθελε να νυμφευθή την σημερινήν συζυγόν του. Έκτοτε η Φρειδερίκη προσεπάθησε να τον διαβάλη εις τον Βασιλέα Γεώργιον, χωρίς να το επιτύχη. Μετά τον θάνατον του Γεωργίου όμως, έλεγεν ο Πρίγκιψ Πέτρος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, εκμεταλλευόμενη την αδυναμίαν του Βασιλέως Παύλου, προς αυτήν, κατόρθωσε να μεταβάλη την σειράν διαδοχής εις βάρος του Πέτρου.
Εις απάντησιν όλων αυτών επανέλαβα εις τον Πρίγκιπα όσα του είχον είπει και την προηγουμένην, τονίσας επανειλημμένως ότι, υπό τας παρούσας ότε συνθήκας, τοιούτον διάβημα θα καθίστατο αντιπαθές και ότι, εάν επέμεινε να εκκαθαρίση την θέσιν του απέναντι του Κωνσταντίνου, έπρεπε να αναβάλη την προθεσίν του δι΄ευθετώτερον χρόνον. Δεν τον έπεισα. Μετ΄ολίγας ημέρας η σύζυγος του πρίγκιπος Πέτρου ανεχώρησε δια Hong-Kong αυτός δε είχεν αποφασίσει να έλθη εις τας Αθήνας δια να εξηγηθή μετά του Κωνσταντίνου. Ούτω, την μεθεπομένην, ο Νικολαΐδης-Βούρβαχης μου ετηλεφώνησεν ότι ο Πρίγκιψ Πέτρος επεθύμει να τον συνοδεύσω εις το αεροδρόμιον. Απάντησα: «Λυπούμαι πολύ, αλλά δεν δύναμαι να παραστώ εις την αναχωρησίν του, εφ΄όσον γνωρίζω τον σκοπόν της μεταβάσεώς του εις Αθήνας, προς τον οποίον σαφώς αντιτίθεμαι».
Ο Πρίγκιψ Πέτρος, αφιχθείς εις Αθήνας, έδωσε την γνωστήν συνέντευξίν του, βάλλων εναντίον της Βασιλίσσης Μητρός. Μετ΄ολίγας δε ημέρας, προ της γενικής εναντίον κατακραυγής, ηναγκάσθη να προβή εις νέας δηλώσεις και, υπό μορφήν επεξηγήσεως εζήτησε συγγνώμην.»
Στην δεκαετία του΄50 , ο πρίγκιπας Πέτρος είχε ενημερώσει και την Ελένη Βλάχου, εκδότρια της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, για την πρόταση γάμου από την οικογένεια της Φρειδερίκης. Δεν ήταν τυχαία η εκλογή της Ελένης Βλάχου φυσικά , αλλά δεν ήταν τυχαία και η έλλειψη λεπτότητος του πρίγκιπα Πέτρου, την οποία φανέρωνε κάνοντας δημοσίως αναφορά σε θέματα τόσο προσωπικά σε σχέση με μία γυναίκα, έστω και αν υπήρχε μεταξύ τους αβυσσαλέο μίσος.
Ο πρίγκιπας Πέτρος επίσης φάνηκε πολύ αφελής, όταν ανέφερε στους δημοσιογράφους, στις 4 Οκτωβρίου 1964, που είχαν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο «King George», πως ουδέποτε προέβη εις οιανδήποτε δήλωσιν προς ξένους δημοσιογράφους σχετικώς με τας «οικογενειακάς δυσκολίας» που αντιμετωπίζει, διότι έκρινεν, ότι το θέμα είναι καθαρώς εσωτερικόν ελληνικόν και δι΄αυτό, άλλως τε, όταν αποφάσισε να το φέρη εις την δημοσιότητα, εκάλεσε προς τούτο τους αντιπροσώπους του ελληνικού Τύπου. Σύμφωνα με τον πρίγκιπα είχε μεγαλύτερη σημασία ο τόπος που θα έκανε τις δηλώσεις του παρά οι ίδιες οι δηλώσεις;
Τις επιπτώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρίγκιπα Πέτρου, αναφέρει στο βιβλίο του «Au bout du quai» ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα (1964-1969), Jacques Baeyens: «Η φωτιά σιγόκαιγε ήδη, όταν στις 4 Οκτωβρίου 1964, λίγες μέρες μετά την τέλεση των βασιλικών γάμων, ο πρίγκιπας Πέτρος έκανε συγκλονιστικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους για να εξηγήσει γιατί δεν ήταν καλεσμένος στους γάμους. Η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη του εκδήλωνε την αντιπάθειά της εδώ και 17 έτη, και δεν του είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία να εξηγηθεί με τον ξάδερφό του, ο οποίος βρισκόταν σε ένα απομονωμένο νησί, όπου περνούσε τον μήνα του μέλιτος με την εξαίσια Άννα Μαρία και απ΄όπου κατέφθασε εσπευσμένως στην Αθήνα. Επιπλέον ο Πέτρος με μεγάλη ικανοποίηση αναφερόταν στους δυνατούς – συγγενικούς – δεσμούς που είχε με την βασιλική οικογένεια της Δανίας και επισήμανε πως στην Κοπεγχάγη τον υποδεχόντουσαν ως ένα δικό τους μέλος. Κατηγόρησε τον βασιλέα πως προτίμησε να περάσει τον μήνα του μέλιτος, φιλοξενούμενος ενός υπηκόου του, του εφοπλιστή Νιάρχου, ενώ θα ήταν πιο ορθό να χρησιμοποιήσει, καλύπτοντας ο ίδιος τα έξοδα, μία από τις βασιλικές κατοικίες . Τέλος ολοκλήρωσε την «διατριβή» του με την εξής διαπίστωση, που θα είχε μεγάλη απήχηση σε αυτήν την φτωχή χώρα: «Η Μοναρχία κόστιζε υπερβολικά ακριβά στον λαό της Ελλάδας».
Οι εφημερίδες δημοσίευσαν με μεγάλους τίτλους τις δηλώσεις του πρίγκιπα στις πρώτες σελίδες τους, κάνοντας σχόλια καθόλου κολακευτικά για την βασιλική οικογένεια. Ο Πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, προσπάθησε θαρραλέα να στιγματίσει αυτές τις κατηγορίες, διαψεύδοντας τις, όμως το κακό είχε επέλθει. Η Φρειδερίκη δεν μπόρεσε ποτέ πια να αλλάξει την αρνητική κοινή γνώμη που είχε δημιουργηθεί , ούτε να να πείσει πως δεν συμμετείχε στα συμβούλια του Στέμματος.
Η σύζυγος του πρίγκιπα Πέτρου με μεγάλη ικανοποίηση πληροφόρησε έναν συνάδελφό μου πως προέβλεπε ότι θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, ενώ ο σύζυγός της είχε αρνηθεί την θέση του Πρέσβη στο Παρίσι και πως θα αποδεχόταν τον θρόνο της Ελλάδας, αν του τον προσέφεραν, μετά από μια ενδεχόμενη παραίτηση του βασιλέως.»
Και ενώ ο απόηχος όλων αυτών των αρνητικών γεγονότων συνέχιζε, σε κάποια μικρή γωνία των πρώτων σελίδων των εφημερίδων της χώρας, οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για ένα πριγκιπικό ειδύλλιο που σύντομα θα κατέληγε σε γάμο. Εννοούσαν τον ξάδερφο του πρίγκιπα Πέτρου. Αθόρυβα και διακριτικά, ετοίμαζε τους γάμους του με μια ξεχωριστή Ελληνίδα. Για τον πρίγκιπα Μιχαήλ θα αναφερθούμε σε άλλο μας άρθρο….
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.