Ο ωραιότατος αυτός πίνακας του Βασιλέως Γεωργίου Α′ με διαστάσεις 70cmΧ50cm (λάδι σε καμβά), αποτελεί το μοναδικό πορτραίτο για το οποίο πόζαρε ο Γεώργιος Α′ κατά την διάρκεια της βασιλείας του. Θεωρούταν «χαμένος» από το 1923 και βρίσκεται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης Ελληνοαμερικανού που ζει στη Βοστόνη των Η.Π.Α.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Ο δημιουργός του έργου αυτού, George Burroughs Torrey, δεν ήταν ευρέως γνωστός κατά την εποχή που φιλοτέχνησε τον πίνακα το 1902 καθώς ξεκίνησε την καριέρα του 11 χρόνια νωρίτερα.
Μετά από υπόδειξη της Βασίλισσας Αλεξάνδρας της Αγγλίας, αδελφή του Γεωργίου, ο Βασιλεύς συναντήθηκε με τον Torrey το καλοκαίρι του 1902 κατά την επίσκεψη του στην πόλη Aix-le-Baine της Γαλλίας και πόζαρε τέσσερις φορές για το πορτραίτο ώστε να αποτυπωθούν όλες οι λεπτομέρειες της στολής , των παρασήμων και ούτω καθ εξής.
Όταν ολοκληρώθηκε το πορτραίτο, ο Βασιλεύς έδωσε δείπνο προς τιμήν του Torrey στο Aix-les-Bains απονέμοντας του το Τάγμα του Σωτήρος και ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία του να ταξιδεύσει ο Torrey στην Αθήνα για να φιλοτεχνήσει ένα πορτραίτο της Βασίλισσας Όλγας.
Ο ενθουσιασμός του Βασιλέως για τον ρεαλιστικό και τόσο «ζωντανό» πίνακα ήταν τέτοιος που φρόντισε να μείνει «κρυφός» ώστε να δοθεί δώρο στη σύζυγο του, Βασίλισσα Όλγα, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Έτσι και έγινε. Ο πίνακας στόλιζε την αίθουσα ακροάσεων της Βασίλισσας στα Παλαιά Ανάκτορα Αθηνών.
Δυο χρόνια αργότερα, ο Torrey ζωγράφισε ένα ακόμη πορτραίτο του Γεωργίου Α′, το οποίο δόθηκε από τον ίδιο ως δώρο στην αδερφή του Γεωργίου, Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Αγγλίας. Αυτό το πορτραίτο βρισκόταν στα ιδιωτικά διαμερίσματα της Βασίλισσας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Μετά από σχετική αλληλογραφία που είχαμε με τον ιδιοκτήτη του βασιλικού πορτρέτου, συμφωνήθηκε να μας παραχωρηθεί η άδεια δημοσίευσης έγχρωμης φωτογραφίας του πίνακα αυτού σε υψηλή ανάλυση την οποία και θα σας παρουσιάσουμε στα μέσα Οκτωβρίου με περισσότερες λεπτομέρειες που θα ακολουθήσουν.