Διαβάζοντας για την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων νεοκλασικών κτηρίων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τα ανάκτορα της χώρας μας, μου κέντρισε το ενδιαφέρον ένα πραγματικό στολίδι για την Κέρκυρα, το Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγ. Γεωργίου λόγω της εξαιρετικής εσωτερικής του διακόσμησης και της πλούσιας πολιτισμικής ιστορίας του.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Παρουσιάζονται παρακάτω οι τέσσερις επιβλητικότερες αίθουσες του ανακτόρου, η αίθουσα του θρόνου, η αίθουσα των συμποσίων, η αίθουσα της Ιόνιου Γερουσίας και Βουλής και η αίθουσα συνεδριάσεων, που διατηρούν την αίγλη και την λάμψη του παρελθόντος.
Η Αίθουσα του Θρόνου, με διαστάσεις 16,46 επί 10,06 μέτρα και ύψος 8,23 μέτρα, είναι η επιβλητικότερη των ανακτόρων. Αποτελούσε την αίθουσα ακροάσεων του Βρετανού Αρμοστή και επίσημων τελετών του Τάγματος. Η αίθουσα του θρόνου χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1967 από τον βασιλιά των Ελλήνων για κρατικές υποχρεώσεις κατά του θερινούς μήνες όταν διέμενε η βασιλική οικογένεια στα ανάκτορα Μον Ρεπό.
Στον ανατολικό τοίχο δεσπόζει, επί βάθρου, ο επίχρυσος αυθεντικός θρόνος των Βρετανών Αρμοστών, που, όπως και η υπόλοιπη επίπλωση, σχεδιάστηκε από το Sir George Whitmore.
Αριστερά της αίθουσας, τα δύο τζάκια, από λευκό μάρμαρο Καράρας, κοσμούνται με ανάγλυφες γυναικείες μορφές που παραπέμπουν στις Καρυάτιδες και είναι φιλοτεχνημένα το 1821-22 από τον Παύλο Προσαλέντη. Πάνω από το τζάκι κρέμονται δύο περίτεχνοι υπερμεγέθεις ελαιογραφίες των Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου, αντίγραφα του 19ου αιώνα.
Δεξιά της αίθουσας, τον τοίχο κοσμούν η προσωπογραφία του ιδρυτή του Τάγματος βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Δ’, επίσης αντίγραφο έργου του 19ου αιώνα, και η προσωπογραφία του βασιλιά Γεωργίου Α’ της Ελλάδος, φιλοτεχνημένη από τον Γεώργιο Συρίγο (1906-1989).
Η Αίθουσα των Συμποσίων, που έχει διαστάσεις ίδιες με της Αίθουσας του Θρόνου
Η Αίθουσα της Ιόνιου Γερουσίας και Βουλής. Διακρίνονται στους τοίχους τα πορτραίτα των Βασιλέων Γεωργίου Α’ και Όλγας
Οι δυο ελαιογραφίες του βασιλιά Γεωργίου Α’ και της βασίλισσας Όλγας του Βικέντιου Μποκατσιάμπη (1905) που κοσμούν την αίθουσα της Ιόνιου Γερουσίας και Βουλής
Η Αίθουσα Συνεδριάσεων
Λίγα λόγια για τα Ανάκτορα
Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας και χτίστηκε κατά την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στο νησί μεταξύ 1814-1824.
Την εντολή για την ανέγερση των ανακτόρων έδωσε ο Ύπατος Βρετανός Αρμοστής Sir Thomas Maitland για να στεγάσουν την πολυτελή προσωπική του κατοικία και το διοικητικό κέντρο της Αρμοστείας, που μέχρι τότε έδρευε στο Παλαιό Φρούριο. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα θα συστεγάζονταν η Ιόνιος Γερουσία και η Ιόνιος Βουλή, τα δύο θεσμικά όργανα που συμβόλιζαν την αυτοδυναμία των Ιόνιων Νησιών, με σκοπό να βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχό του.
Παράλληλα τα ανάκτορα θα αποτελούσαν την έδρα του νέου Τάγματος των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγ. Γεωργίου, που ιδρύθηκε το 1818, με πρωτοβουλία του Maitland και από το οποίο έλαβαν την επίσημη ονομασία «Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου». Ήταν αυτό το ιστορικό γεγονός, που έδωσε το όνομα σε αυτό το πανέμορφο παλάτι το οποίο είναι το δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα.
Το παλάτι σχεδιάστηκε από τον Άγγλο συνταγματάρχη Μηχανικό Sir George Whitmore και είναι νεοκλασικό κτίσμα ρυθμού Αντιβασιλείας (Regency Style). Ακολουθώντας τις αρχές της αρχαίας ελληνικής τέχνης που επικρατούσαν στην Αγγλία, εφάρμοσε ένα συγκερασμό στοιχείων της ρωμαϊκής και αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο χτίστηκε εξολοκλήρου από μαλτέζικο πωρόλιθο, που μεταφέρθηκε μαζί με εξειδικευμένους τεχνίτες από τη Μάλτα.
ο 1864 με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το ελληνικό κράτος προσέθεσε στην κυριότητά του ένα οικοδόμημα του οποίου το μέγεθος ξεπερνούσαν μόνο τα ανάκτορα του Όθωνα (η σημερινή Βουλή των Ελλήνων). Μέχρι το 1913 χρησιμοποιήθηκαν και ως κατοικία της βασιλικής οικογένειας κατά τις σποραδικές επισκέψεις στο νησί.
Στον πρώτο όροφο, ανατολικά και δυτικά από τις μνημειακές αίθουσες, αναπτύσσονταν τα κυρίως διαμερίσματα της βασίλισσας και του βασιλιά αντίστοιχα. Εντυπωσιακά αγγλικά και γαλλικά έπιπλα, περίτεχνα φωτιστικά, ταπετσαρίες, πορσελάνες, αντικείμενα τέχνης και ανατολίτικα χαλιά συνέθεσαν την πολυτελή διακόσμηση τους. Τα δώδεκα δωμάτια του δευτέρου ορόφου προορίζονταν για τη βασιλική φρουρά, ενώ το υπόγειο για το βοηθητικό προσωπικό.
Τη δεκαετία του 1950 το ελληνικό κράτος ήταν σε θέση να αποκαταστήσει μόνο το εσωτερικό του παλατιού και με την βοήθεια ενός ιδιωτικού καταπιστεύματος το οποίο εξασφαλίστηκε από τον Sir Charles Peake , τον τότε Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν τα σωστικά έργα συντήρησης. Επισκευές και κυρίως η αποκατάσταση των μνημειακών αιθουσών, της εξωτερικής τοιχοποιίας και εκσυγχρονισμός των υποδομών υλοποιήθηκαν από το 1992 μέχρι το 1994.
Μετά την πλήρη ανακατασκευή φιλοξένησε την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής το 1994, και σήμερα το παλάτι στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, την Δημοτική Πινακοθήκη, την 5η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς και το δημοτικό καφενείο τέχνης στον κήπο του.
♦ Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή του παρόντος άρθρου ολόκληρου ή μέρους αυτού καθώς και η αναδημοσίευση του με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσω.