Η έπαυλη «Αγροικία» ήταν έργο του Άνταμ Μανελάους ή Μένελας (1753-1831), ο οποίος βρέθηκε στη Ρωσία ως μέλος της συνοδείας του διάσημου Σκωτσέζου αρχιτέκτονα Charles Cameron. Βρίσκεται στο συγκρότημα των ανακτόρων του Πέτερχοφ στην Αγ. Πετρούπολη, στη νότια ακτή του Φιννικού κόλπου.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Κτίσθηκε στα 1826-1829, σε αγγλικό νεογοτθικό ρυθμό και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία από τον τσάρο Αλέξανδρο Β′ (αδερφός του πατέρα της βασίλισσας Όλγας).
Στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και η αυθεντική εκ νέου επίπλωση της μετά από μια πυρκαγιά που σχεδόν κατέστρεψε το ιστορικό κτήριο τον Μάρτιο του 2005, και λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο αφιερωμένο στον τσάρο Αλέξανδρο Β′.
Οι εσωτερικοί χώροι έχουν αποκατασταθεί πολύ προσεκτικά. Εκτίθενται πολλά προσωπικά αντικείμενα του τσάρου Αλέξανδρου Β′ μεταξύ αυτών στολές, βιβλία, πορσελάνες, κρύσταλλα, αλληλογραφία, έπιπλα, μια μαρμάρινη μπανιέρα και πολλά ακόμη αντικείμενα ιστορικής αξίας.
Το ανάκτορο Τατοΐου
Το 1880, ο αρχιτέκτονας Σάββας Μπούκης ταξίδευσε στην Αγία Πετρούπολη με εντολή, εκ μέρους του βασιλέως Γεωργίου Α′ και της Όλγας, να αντιγράψει την έπαυλη, και το 1884 ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του ανακτόρου Τατοΐου που διήρκεσαν έως τα τέλη του 1886.

Τατόι, στα τέλη της δεκαετίας 1890
Ωστόσο, οι σημαντικές χωματουργικές εργασίες προς την πλευρά του κήπου, καθώς και η ολοκλήρωση της εσωτερικής διακόσμησης, καθυστέρησαν την εγκατάσταση της βασιλικής οικογενείας στην νέα έπαυλη. Τα εγκαίνια τελικά τελέσθηκαν με απλότητα την Πέμπτη 18 Μαΐου 1889.

Τατόι, το 1965
Δυστυχώς, σε σχέση με το πάρκο του ανακτορικού συγκροτήματος στο Πέτερχοφ και την έπαυλη, η εγκατάλειψη του Κτήματος Τατοΐου από πλευράς της Πολιτείας λόγω της αναποφασιστικότητας, της σύγχυσης και της προχειρότητας που ακολουθείται από το ελληνικό δημόσιο, οδήγησε σε λεηλασίες και καταστροφές, και τέλος οι σεισμοί και οι βαρυχειμωνιές, έφεραν το ανυπεράσπιστο Τατόι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Τατόι, το 2013
Οι θλιβερές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα σε αυτό το στολίδι της Αττικής γης είναι καιρός να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας. Πρέπει σήμερα όλοι που καθορίζουν την τύχη του κτήματος να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
♦ Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή του παρόντος άρθρου ολόκληρου ή μέρους αυτού καθώς και η αναδημοσίευση του με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον!