Το επιβλητικό οίκημα της οδού Διαμαντίδου 14, στο Παλαιό Ψυχικό, αποτελούσε προσωπική κατοικία του διαδοχικού ζεύγους Παύλου και της Φρειδερίκης. Αγοράστηκε το 1937 από τον βασιλιά Γεώργιο Β′ για να στεγάσει τους γαλαζοαίματους μελλόνυμφους, οι οποίοι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν και αφού έγιναν βασιλείς. Το ανάκτορο ξεπερνά τα 1.200 τ.μ, έχει δυο ορόφους και αποτελείται από ένα κυρίως κτίσμα και δυο μικρότερα βοηθητικών χώρων.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκαν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στις 02 Ιουνίου 1940, και η αδελφή του βασίλισσα Σοφία στις 02 Νοεμβρίου 1938. Μετά τον θάνατο του βασιλέως Παύλου, αποτέλεσε την μόνιμη κατοικία της βασιλομήτωρ Φρειδερίκης. Στις 21 Απριλίου 1967, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ξύπνησαν εκεί τη νύχτα από τον ήχο των τανκς που είχαν περικυκλώσει το κτίριο νομίζοντας ότι ήταν για την προστασία τους. Το πρωί διαπίστωσαν πως τα τανκς είχαν στρέψει τις κάννες τους προς το σπίτι. Μετά την κατάργηση της βασιλείας το 1974, το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αποφάσισε την εκποίησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Κάπου εδώ η υπόθεση αρχίζει να περιπλέκεται.
Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 1987 και με τη συμμετοχή και του Ισπανικού Δημοσίου, δοθέντος ότι η βασίλισσα Σοφία, που είχε μεγαλώσει εκεί (πήγαινε με τα πόδια στο Αρσάκειο), είχε ενδιαφέρον για την διατήρησή του.
Συμμετοχή δήλωσε και η υπεράκτια εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Χατζηιωάννου (EasyJet). Και οι δύο συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κρατήσουν το οίκημα ως έχει, προβαίνοντας μόνο στις αναγκαίες επισκευές και αποδεχόμενοι τον όρο της μη χρήσεως της περίσσειας του συντελεστή δόμησης, δηλαδή αποκλείοντας μελλοντικές πρόσθετες κατασκευές. Τελικά, η «πλάστιγγα» έγειρε με μικρή διαφορά προς την οικογένεια Χατζηιωάννου και το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε αυτή έναντι 316.000.000 δραχμών. Στη συνέχεια το οίκημα πέρασε σε άλλη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, χωρίς όμως να γίνεται πουθενά μνεία του όρου που επέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη μεταβίβαση.
Για πολλά χρόνια το ανάκτορο του Παλαιού Ψυχικού έστεκε ερειπωμένο, προσφέροντας «άσυλο» σε τοξικομανείς και βανδάλους. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που είχε παραδοθεί στο έλεος του Θεού, το επιχειρηματικό ζεύγος Πόλυ και Ρόζμαρι Χατζηιωάννου αποφάσισε να το αναπαλαιώσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εφοπλιστής σκόπευε να εγκαταστήσει εκεί όπου ήταν τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού μερικά από τα πλέον σύγχρονα συστήματα ναυτιλιακής υποστήριξης, για να παρακολουθεί τα πλοία του σε όλο τον κόσμο και παράλληλα θα έδινε «αέρα» ανανέωσης στο οίκημα, που ρήμαζε και δεν θύμιζε σε τίποτα τις στιγμές πολυτέλειας που είχε ζήσει η ελληνική βασιλική οικογένεια.
Ωστόσο, ο εφοπλιστής διέκοψε τις εργασίες που εκτελούνται στη βίλα, καθώς έχει βγει προσωρινή διαταγή που τις «παγώνει». Αιτία η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Πολεοδομίας που κατέθεσε ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά τη σύνταξη της προκήρυξης και των όρων του διαγωνισμού, είχε προβλεφθεί πριμοδότηση 30% υπέρ του συμμετέχοντος που θα δήλωνε ότι θα σεβόταν την υπάρχουσα μορφή του ανακτόρου. Ο υποψήφιος δηλαδή που θα εξασφάλιζε ότι η ανακαίνιση θα γινόταν χωρίς μεταβολές και προσθήκες θα είχε αυτό το προνόμιο έναντι άλλων υποψήφιων αγοραστών που θα είχαν πρόθεση να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του οικοπέδου χτίζοντας και νέα κτίρια.
Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε άδεια οικοδομής «για την προσθήκη πολλών εκατοντάδων τ.μ. στο ακίνητο, κατά παράβαση της ρητής υποχρέωσης που είχε αναληφθεί από τους αγοραστές του». Σε σχετική ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο σύλλογος τονίζει χαρακτηριστικά: «Εάν είχαν δηλωθεί από την αρχή οι πραγματικές προθέσεις των σημερινών ιδιοκτητών, πλειοδότης θα είχε αναδειχθεί το Ισπανικό Δημόσιο. Διαφορετικά, αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες επιθυμούσαν να τους κατακυρωθεί το ακίνητο, θα έπρεπε να είχαν καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο τίμημα κατά 30% μεγαλύτερο».
Υποστηρίζοντας ότι η προσθήκη πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων θα «αφανίσει» το διατηρητέο, ο Κώστας Βεζυργιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού, επισημαίνει: «Ο σύλλογος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και πέτυχε να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της άδειας οικοδομής, δυνάμει της οποίας είχαν αρχίσει οικοδομικές εργασίες στο ανάκτορο. Έχουμε προσκομίσει όλα τα έγγραφα και το δικαστήριο θα αποφανθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Υπάρχει όρος συμβολαίου κατά τη μεταβίβαση σύμφωνα με τον οποίο αποκλείονται μελλοντικές πρόσθετες κατασκευές»
Ο εφοπλιστής, ο οποίος μέσω των συνεργατών του, έκανε μία λιτή δήλωση. Σε αυτήν ανέφερε ότι η προσφυγή έγινε σε βάρος της Πολεοδομίας και όχι της εταιρείας του, ενώ τόνισε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Άτομο από το στενό περιβάλλον του κ. Χατζηιωάννου, δήλωσε ότι η άδεια οικοδομής βγήκε με ΦΕΚ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πέρασε και από επιτροπή δεκαπέντε ατόμων που την ενέκρινε. Το ίδιο πρόσωπο επανέλαβε ότι η αγωγή έχει κατατεθεί κατά της Πολεοδομίας και αρνήθηκε ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο που να απαγορεύει την προσθήκη κτισμάτων στον χώρο.
Τελικά, το 2013 «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας οι οικοδομικές εργασίες στο Ανάκτορο. Το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ψυχικού και διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας, δυνάμει της οποίας ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου είχε ξεκινήσει εργασίες στο οικόπεδο του ακινήτου. Η εταιρεία που είχε αναλάβει την αναμόρφωση του χώρου δεσμεύτηκε να σταματήσει τις εργασίες στο οικόπεδο της οδού Διαμαντίδου έως ότου γίνει η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης, η οποία όμως μπορεί να πάρει ακόμη και χρόνια!
Αναμένουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης σε αυτή τη δικαστική διαμάχη, και ευχόμαστε να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό κτήριο προτού καταρρεύσει, από την αδιαφορία.
Πηγή: www.espresso.gr