Αρχές Μαρτίου 1913 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, που μόλις είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα διεξήγαγε έναν πολυμέτωπο αγώνα για την απελευθέρωση των υποδούλων εδαφών στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στο Αρχιπέλαγος με θριαμβευτικές επιτυχίες κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.
του Ιωάννη Καστρινάκη
Εκείνο το μεσημέρι ο Γεώργιος αφού γευμάτισε με οικεία του πρόσωπα, ξεκίνησε περιχαρής από την έπαυλη Χατζηλαζάρου όπου διέμενε για έναν περίπατο κατά μήκος της λεωφόρου των Εξοχών (σημερινή Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου Α’) μέχρι τον Λευκό Πύργο όπως συνήθιζε αλλά και για να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη εθιμοτυπίας στον Γερμανό ναύαρχο Γκόπφεν επί του πολεμικού πλοίου «Γκέμπεν», που ελλιμενιζόταν στο λιμάνι της πόλης. Τον συνόδευε ο υπασπιστής του, αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Φραγκούδης ενώ σε μικρή απόσταση ασφαλείας ακολουθούσαν δύο Κρητικοί βρακοφόροι χωροφύλακες, η μόνη προφύλαξη που δεχόταν να έχει ο βασιλιάς. Κατά την επιστροφή του προς την βασιλική κατοικία του, περί ώρας 16:20, καθώς διερχόταν έξωθεν του καφενείου Πασά Λιμάν, ένας ρακένδυτος που καθόταν εκεί, σηκώθηκε βιαστικά προσπερνώντας τη συνοδεία του βασιλιά και τον πλησίασε. Αμέσως βάζοντας το χέρι του στην τσέπη του έβγαλε ένα μαυροβουνιώτικο πιστόλι και πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς τον πυροβόλησε πισώπλατα από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Η σφαίρα εισήλθε στην αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης του άνακτος όπου διέτρησε την καρδιά του. Ο Γεώργιος σωριάστηκε στο έδαφος δίχως να πει λέξη, δίπλα σε ένα τραπέζι του γωνιακού παντοπωλείου. Ο Φραγκούδης με τους χωροφύλακες κατάφεραν να συλλάβουν το δολοφόνο. Εν συνεχεία μετέφεραν αμέσως τον βασιλιά που ψυχορραγούσε στο Παπάφειο ορφανοτροφείο το οποίο είχε τότε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Ήταν όμως αργά. Ο βασιλεύς Γεώργιος είχε ξεψυχήσει.
Ήταν η 5η Μαρτίου 1913. Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων της δολοφονίας του βασιλέως Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Μαρτίου 2013, εκδόθηκαν δέκα εικονογραφημένοι, φιλοτελικοί, συλλεκτικοί, φάκελοι για το τραγικό αυτό γεγονός. Και οι δέκα εν λόγω φάκελοι, διαφορετικής εικονογράφησης ο καθένας, έχουν επικολλημένο το γραμματόσημο αξίας 0,62 λεπτών της σειράς «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» όπου απεικονίζει την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον βασιλιά Γεώργιο και τον διάδοχο Κωνσταντίνο, με φόντο το Λευκό Πύργο και το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ από λαϊκό έργο εποχής. Το δε γραμματόσημο είναι σφραγισμένο πάνω στο φάκελο με σφραγίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 05.03.13 ΕΛ.ΤΑ». Η συλλεκτική αυτή σειρά των φακέλων έχει εκδοθεί εις πενταπλούν, μια εκ των οποίων έχει δωριθεί σε πολυτελές λεύκωμα στον βασιλιά Κωνσταντίνο, παρουσιάζεται ακολούθως:
Οι φάκελοι προέρχονται από την προσωπική συλλογή του κυρίου Καστρινάκη. Τον ευχαριστούμε για την συνεργασία.