Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1965, οι βασιλείς της Ελλάδας, ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, βάπτιζαν χαρούμενοι και υπερήφανοι, το πρώτο τους παιδί, την διάδοχο Αλεξία. Η βάπτιση αυτή έμελλε να είναι η τελευταία επίσημη τελετή της αυλής, με την παρουσία όλης της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Η νεογέννητη Αλεξία βαπτίστηκε στο παρεκκλήσιο των ανακτόρων της Αθήνας και ήταν ηλικίας μόλις 70 ημερών!! Ανάδοχος ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη και συμβολικώς οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το μυστήριο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος και ο Ιερέας των Ανακτόρων, Ιερώνυμος Κοτσώνης, βοηθούμενοι από δύο διακόνους.
Σύμφωνα με την παράδοση των Ρομανώφ, που έφερε η βασίλισσα Όλγα στην Ελλάδα, το νεογέννητο βασιλικό μωρό το μετέφερε στην εκκλησία η τροφός του. Στην βάπτιση της Αλεξίας καταργήθηκε αυτή η παράδοση και η Αλεξία έκανε την είσοδό της στην αίθουσα τελετών των ανακτόρων στην αγκαλιά της γιαγιάς της Φρειδερίκης.
Η νεοφώτιστη έλαβε εκτός από τον παραδοσιακό χρυσό σταυρό, δώρο της γιαγιάς της και αναδόχου, βασίλισσας μητέρας Φρειδερίκης, και πολλά άλλα πολύτιμα δώρα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της.
Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας, της προσέφερε ένα χρυσό βραχιόλι που έφερε 4 πολύτιμους λίθους. Ένα ζαφείρι, ένα ρουμπίνι και δύο διαμάντια. Η σύζυγός του, βασίλισσα Ίνγκριντ, προσέφερε ένα περιδέραιο από μαργαριτάρια.
Παρούσα στην τελετή ήταν και η διάδοχος της Δανίας, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία έφτασε στην Αθήνα την προηγούμενη ημέρα, ενώ οι γονείς της και η αδερφή της, πριγκίπισσα Βενεδίκτη, βρισκόντουσαν στην Αθήνα από ημερών για να παραστούν στην πρώτη επέτειο του γάμου της κόρης τους, Άννας Μαρίας με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Επίσης ήταν και η πριγκίπισσα Αλίκη, τελευταία εκπρόσωπος της βασιλικής γενιάς της, το ζεύγος Δον Χουάν – Σοφία με την δίχρονη κόρη τους Έλενα, και την νεογέννητη κόρη τους, Χριστίνα, που ήταν λίγων μηνών, όπως επίσης και το δεύτερο ζεύγος των νεονύμφων της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Μιχαήλ με την όμορφη σύζυγό του Μαρίνα.
Σε παρεκκλήσιο είχε μετατραπεί η μεγάλη αίθουσα της νέας πτέρυγας των ανακτόρων. Είχε τοποθετηθεί το Τέμπλο και τα εκκλησιαστικά σκεύη που είχαν ληφθεί από το παρεκκλήσιο του παροπλισθέντος ενδόξου θωρηκτού «Αβέρωφ».
Η κολυμβήθρα , τα τέσσερα υψηλά κηροπήγια και τα ιερά σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν στην βάπτιση ήταν ασημένια.
Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ον Αύγουστο του 1868, για την βάπτιση του παππού του βασιλιά Κωνσταντίνου Β′, και ήταν δώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλοι οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Ανώτατους Αξιωματικούς μέχρι τους κληρωτούς, προσέφεραν τότε από μία δραχμή ο καθ′ ένας για την αγορά αυτών των αντικειμένων. Στην ίδια κολυμπήθρα βαπτίστηκε και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β′.
Με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησε το άγνωστο γι΄αυτόν τελετουργικό του μυστηρίου ο βασιλιάς Φρειδερίκος.
Αμέσως μετά το τέλος της θρησκευτικής τελετής η βασίλισσα μητέρα, Φρειδερίκη, παρέδωσε την Αλεξία στην μητέρα της, Άννα Μαρία, ενώ και οι δύο με απόλυτο συγχρονισμό υποκλίθηκαν η μία προς την άλλη. Την ίδια στιγμή ο βασιλιάς Κωνσταντίνος τοποθέτησε πάνω στο βελούδινο μαξιλάρι στο οποίο κοιμόταν η Αλεξία, το πρώτο παράσημο που της απέμεινε και το οποίο ήταν ο Μεγαλόσταυρος του Βασιλικού Τάγματος της Αγίας Σοφίας και Αγίας Όλγας.
Κατόπιν οι βασιλείς εδέχθησαν τα συγχαρητήρια των καλεσμένων. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής έγιναν οι επίσημες φωτογραφίες στον κήπο των Ανακτόρων από Έλληνες και ξένους φωτορεπόρτερ.
Έξω από τα Ανάκτορα είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να δει έστω και από μακριά το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας και να ευχηθεί στους βασιλείς. Μετά το τέλος της τελετής αυτοί κατευθύνθηκαν στην οδό Ηρώδου του Αττικού για να ευχαριστήσουν τον κόσμο που τους επευφημούσε και να του παρουσιάσουν την νεοφώτιστη κόρη τους.
Αφού ολοκληρώθηκε η τελετή της βάπτισης και τέλειωσε η λήψη των επίσημων φωτογραφιών, ακολούθησε δεξίωση και πρόγευμα, στο οποίο παρευρέθηκαν όλοι οι συγγενείς των βασιλέων, τα μέλη της Κυβέρνησης και οι υπόλοιποι προσκαλεσμένοι τους.
Επίλογος: Σαν παραμύθι μακρινό…
Κείμενο από το περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ, τευχος 519.
Στις αίθουσες των Ανακτόρων, οι στολές, τα φράκα, οι μεγαλόσταυροι, οι πολύχρωμες αμφιέσεις των κυριών, οι κορυφές του πνεύματος, οι εντολοδόχοι του λαού, οι αρχηγοί του στρατού, οι διπλωμάτες – άτομα τετρακόσια περίπου – βρίσκονται σε χαρούμενη έξαψη.
Στα κρυστάλλινα ποτήρια, η πορφυρή ευχετήρια σαμπάνια εξατμίζεται με ψιθύρους. Σε μια γωνιά ένα λίκνο ντυμένο με χιονάτες δαντέλες κι ανάμεσά τους η Αλεξία, μόλις βαπτισμένη, ξανθό υγιέστατο βρέφος αναπαύει τους δυόμισι μήνες της υπάρξεώς της. Το πρωινό, φορτωμένο ήδη για τους μεγάλους, ήταν για την μικρή πριγκίπισσα πρωτοφανής εμπειρία. Από την ώρα που η γιαγιά της – και νονά, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις – την έφερε στην αίθουσα των τελετών, ως την στιγμή που οι εύζωνοι παρουσίαζαν όπλα στην μικρή νεοφώτιστη και τους γονείς της, καθώς εγκατέλειπαν την λαμπρή ομήγυρη, τα χαρμόσυνα γεγονότα συνέθεταν τον «μύθο» των μελλοντικών αναμνήσεων. Όλοι θα θυμούνται την πορφυροντυμένη παιδική χορωδία που τραγουδούσε τις θρησκευτικές στιγμές της βαπτίσεως, τον γηραιό αρχιεπίσκοπο με τις τρεμάμενες ευχές. Κανείς δεν θα ξεχάσει την συγκίνηση της Βασιλίσσης Μητρός την ώρα της απαγγελίας του «Πιστεύω». Η ανάμνηση ενός γαλήνιου μωρού εμπρός σε τόσες διατυπώσεις θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη των προσκεκλημένων….
Αν θέλετε να δείτε το βίντεο από την βάπτιση της πριγκίπισσας Αλεξίας , πατήστε εδώ
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.