Όλοι σίγουρα θυμόμαστε την δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Κρίστις στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2007 στο Λονδίνο. Η δημοπρασία αυτή δημιούργησε πολλές αντιδράσεις. Πουλήθηκαν σπάνια αντικείμενα που προερχόντουσαν από την προσωπική συλλογή του βασιλέως Γεωργίου Α΄. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος δήλωσε πως τα αντικείμενα αυτά δεν του ανήκαν.
Από το 1917 που εξορίστηκε για πρώτη φορά η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος, άρχισαν και οι πρώτες πωλήσεις αντικειμένων. Πουλήθηκαν τα βιβλία του βασιλέως Γεωργίου Α΄έναντι ενός ευτελούς ποσού σύμφωνα με την μαρτυρία του πρίγκιπος Νικολάου στα απομνημονεύματά του. Τα έπιπλα της βασίλισσας Όλγας που υπήρχαν στην οικία «Αναστασία» στην Ρώμη, ιδιοκτησίας του πρίγκιπος Χριστοφόρου, πουλήθηκαν μετά τον θάνατό του, από την δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Φρανσουάζ της Ορλεάνης. Κοσμήματα που ανήκαν στην πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη και στην βασίλισσα Φρειδερίκη έχουν επίσης δημοπρατηθεί στο παρελθόν. Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να κρίνει ή να κατακρίνει τις δημοπρασίες αυτές. Πολλές οικογένειες ευγενών και αριστοκρατών δημοπρατούν ιστορικά κειμήλια. Τα περισσότερα αγοράζονται από ιδιώτες και ελάχιστα από μουσεία. Μοναδικό τεκμήριο της ύπαρξής των κειμηλίων αυτών μετά την πώληση, είναι οι κατάλογοι των οίκων δημοπρασιών, οι οποίοι έπειτα από λίγα χρόνια κοστίζουν πανάκριβα.
Μια «βασιλική» δημοπρασία έγινε τον Νοέμβριο 1957 από τον οίκο Σόθεμπυ στο Λονδίνο. Η δημοπρασία αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί τα αντικείμενα ανήκαν στο βασιλιά Παύλο και στην αδερφή του Ειρήνη, δούκισσα της Αόστης. Πραγματοποιήθηκε ενώ ο Παύλος ήταν εν ενεργεία βασιλιάς. Η βασιλεία του Παύλου ήταν συνεχής και δεν διεκόπη ποτέ από εξορίες , όπως του αδερφού του Γεωργίου Β΄. Εκείνο το έτος δεν συνέβη κανένα οικογενειακό γεγονός που πιθανόν να υποχρέωνε τον βασιλιά Παύλο να έχει προσωπικά έξοδα ώστε να χρειάζεται τα χρήματα αυτά. Προφανώς επιθυμούσε την οικονομική ενίσχυση της αδερφής του Ειρήνης, δούκισσας της Αόστης.
Ο περιοδικός Τύπος της εποχής έγραφε : « Στις 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Σόθεμπυ του Λονδίνου επωλήθησαν αντί 10.620 λιρών τριανταοκτώ τεμάχια μιας θαυμάσιας συλλογής ζώων από πορσελάνη και ημιπολύτιμους λίθους, έργα του Ρώσου χρυσοχόου Πέτρου Καρόλου Φαμπερζέ. Η συλλογή ανήκε στον βασιλέα Παύλο. Ταυτόχρονα, στην ίδια δημοπρασία, επωλήθη αντί 8.630 λιρών μία συλλογή από μινιατούρες Φαμπερζέ , η οποία ανήκε στην αδερφή του βασιλέως, πριγκίπισσα Ειρήνη, δούκισσα της Αόστης.
Η βασιλική συλλογή περιελάμβανε μεταξύ άλλων, έναν υπέροχο σκαλισμένο ρινόκερο από αχάτη με πράσινες αποχρώσεις που μοιάζει έτοιμος να επιτεθεί και ανοίγει άγρια το στόμα του, ενώ το μάτι του από κόκκινο ρουμπίνι λάμπει θυμωμένο. Ένα υπέροχο ελέφαντα από αδιαφανές κρύσταλλο, με την προβοσκίδα σηκωμένη ψηλά και τ΄αυτιά τεντωμένα. Τα μάτια του είναι από ροζ διαμάντια. Περιλαμβάνει ακόμα ένα καθισμένο ελέφαντα και ένα λεπτότατο ελεφαντάκι, καθώς επίσης αρκετούς πιθήκους από αχάτη , γουρουνάκια , λαγούς και άλλα ζώα – μινιατούρες από ημιπολίτιμους λίθους με μάτια από διαμάντια. Όλα είναι σκαλισμένα με μεγάλη τέχνη, τα περισσότερα διακοσμητικά μπιμπελό, εκτός από δύο που είναι στην πραγματικότητα ταμπακιέρα και μελανοδοχείο. Ήσαν όλα δημιουργίες του οίκου Φαμπερζέ.»
Τα έργα του Καρόλου Φαμπερζέ είναι φημισμένα σ΄όλον τον κόσμο και περισσότερο τα πασχαλινά αυγά του οίκου. Όλες οι βασιλικές συλλογές περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό τους. Διασημότερη θεωρείται η συλλογή της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Την δημιούργησε η βασίλισσα Αλεξάνδρα και την εμπλούτησε η βασίλισσα Μαίρη. Η συλλογή της τσαρικής οικογένειας μετά την Ρωσική Επανάσταση περιήλθε στο κράτος. Και η Ελληνική βασιλική οικογένεια είχε μια πλούσια συλλογή. Δυστυχώς πουλήθηκε ή δωρήθηκε ( ο Περικλής Ιωαννίδης προσέφερε αντικείμενα Φαμπερζέ από την συλλογή της συζύγου του, πριγκίπισσας Μαρίας, στις γυναίκες με τις οποίες διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις). Ευχόμασε να υπάρχει μέρος αυτής στα αντικείμενα που παρέμειναν στην Ελλάδα και σύντομα να μπορέσουμε να τα θαυμάσουμε.