Η διαμαντένια τιάρα της βασίλισσας Φρειδερίκης, θεωρούταν εξαφανισμένη για περισσότερο από μισό αιώνα. Επρόκειτο για το αγαπημένο διάδημα της βασίλισσας Φρειδερίκης, το οποίο φορούσε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε το διάδημα ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, στολίζοντας την κόμη της βασίλισσα Σοφίας, μητέρας του βασιλιά Παύλου A’. Η βασίλισσα Σόφια συνδύαζε συνήθως το διάδημα με σειρές μαργαριταριών. Μετά το θάνατό της, για μικρό χρονικό διάστημα, το διάδημα ήταν στην κατοχή της κόρης της Ελένης, βασίλισσας της Ρουμανίας και το 1938 ο τότε διάδοχος Παύλος το χάρισε στη σύζυγό του Φρειδερίκη, η οποία το φόρεσε πρώτη φορά την ημέρα του γάμου της με τον Παύλο.
Η τελευταία φορά που η βασίλισσα Φρειδερίκη εθεάθη με το εν λόγω διάδημα, ήταν στους γάμους των βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας το 1964. Έκτοτε, η τιάρα δεν εμφανίστηκε πάλι και για πολλά χρόνια, οι φήμες για την τύχη της έδιναν και έπαιρναν, ενώ όλο και φούντωναν οι διαδόσεις πως η διαμαντένια τιάρα είχε πωληθεί.
Το συγκεκριμένο διάδημα δεν το είχε φορέσει ποτέ η βασίλισσα Άννα- Μαρία. Από την ημέρα του γάμου της με τον Κωνσταντίνο το 1964, η Άννα-Μαρία είχε φορέσει τα περισσότερα κοσμήματα που ανήκαν στην βασιλική οικογένεια, εκτός από αυτό.
Το «μυστήριο» λύθηκε τελικά σχεδόν μισό αιώνα αργότερα. Αυτό συνέβη στις 15 Ιανουαρίου 2012, στο παλάτι του Κρίστιανμποργκ στην Κοπεγχάγη, όπου τα 200 άτομα προσκεκλημένοι της βασίλισσας της Δανίας, για τους εορτασμούς του ρουμπινί ιωβηλαίου της βασίλισσας Μαργκρέτ, είδαν το πολύτιμο διάδημα να στολίζει το κεφάλι της πριγκίπισσας Παύλου, Μαρί Σαντάλ της Ελλάδος.
Όσο για τον λόγο που η τιάρα ήταν για τόσα χρόνια «αγνοούμενη», είναι οι διαφορές που είχε η βασιλική οικογένεια του Ανοβέρου με τη Γερμανική κυβέρνηση, για το σε ποιον ανήκουν περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού αυτού βασιλικού οίκου, ανάμεσα στα οποία ήταν και η τιάρα. Η διαμάχη πήρε τέλος το 2012 κι έτσι η τιάρα επανεμφανίστηκε.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος