Η βασίλισσα Ελισάβετ Β′, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον πλανήτη, φέτος στις 21 Απριλίου γίνεται 90 ετών και αναμφίβολα αυτό θα είναι το μεγάλο γεγονός για το 2016! Άλλοι μονάρχες φθάνοντας σε προχωρημένη ηλικία αφήνουν τον θρόνο στα παιδιά τους. Δεν είναι όμως αυτή η περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο πολιτικός επιστήμονας Άντονι Γκλις από το πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, σε συνέντευξή του στην DW, εξηγεί το γιατί.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Η Ελισάβετ είναι 89 ετών και παρόλα αυτά ακμαιότατη και ικανή να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Από πού αντλεί άραγε αυτή τη δύναμη;
«Εδώ η απάντηση είναι ότι οφείλεται στα γονίδιά της. Η μητέρα της βασίλισσας έφθασε 101 ετών και όλα τα μέλη της οικογένειας από την πλευρά της μητέρα της έζησαν πολλά χρόνια. Από την πλευρά του πατέρα της τα μέλη της οικογένειας δεν έζησαν πολλά χρόνια. Η Ελισάβετ Β′ δεν πίνει και δεν καπνίζει. Πίνει πότε-πότε κανένα ποτηράκι τζιν ή Dubonnet, αλλά μπορεί αυτά να συνέβαλαν στο ότι διατηρείται τόσο ακμαία. Κυρίως όμως είναι τα γονίδια».
Άλλοι Ευρωπαίοι μονάρχες, όπως είναι ο Χουάν Κάρλος ή η Ολλανδή βασίλισσα Βεατρίκη, άφησαν το θρόνο για χάρη των παιδιών τους. Γιατί όχι όμως και η Βρετανίδα βασίλισσα;
«Νομίζω πως η βασίλισσα θεωρεί πως είναι υποχρέωσή της, πως έχει μια αποστολή από τον Θεό. Μην ξεχνάμε ότι είναι και η Προκαθήμενη της Εκκλησίας της Αγγλίας. Θεωρεί πως πρόκειται για ένα θρησκευτικό καθήκον, το οποίο πρέπει να εκπληρώσει μέχρι το τέλος της ζωής της. Παίρνει πολύ σοβαρά τα πράγματα. Δεν είναι φανατική αλλά είναι ένα βαθιά θρησκευόμενο πρόσωπο. Όταν η βασίλισσα Γιουλιάνα αποχώρησε στην Ολλανδία για χάρη της κόρης της Βεατρίκης, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δηλώσει: «Τυπικά ολλανδικό, εγώ δεν πρόκειται να το κάνω».
Πώς όμως μια βασίλισσα στην ηλικία της μπορεί να εκπληρώνει τα καθήκοντα της όσο καλά γονίδια και να διαθέτει;
«Ξέρετε κάτι, εγώ μπορώ να φανταστώ πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μπορώ να φανταστώ πως μέχρι το τέλος της ζωής της θα εκπληρώνει καθήκοντα τα οποία συνδέονται με το βασίλειο. Θα έρθει βεβαίως κάποια στιγμή που ίσως δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τα σημαντικότερα συνταγματικά της καθήκοντα, όπως είναι να εγκαινιάζει τις κοινοβουλευτικές περιόδους και να εκφωνεί την ομιλία του θρόνου. Όταν φτάσει αυτή η στιγμή φυσικά θα αναλάβει ο Κάρολος. Η ζωή είναι όμως γεμάτη εκπλήξεις. Έχω ζήσει και μονάρχες οι οποίοι έζησαν περισσότερο από τους διαδόχους τους».
Ο πρίγκιπας Κάρολος, ωστόσο, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Θα μπορούσε ο θρόνος να μεταβιβαστεί κατευθείαν στον εγγονό της τον Ουίλιαμ;
«Η αλήθεια είναι πως ο Κάρολος εξαιτίας του γάμου του που διαλύθηκε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία ήταν πολύ αγαπητή, είναι πράγματι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ωστόσο, η σύζυγος του Καμίλα ασκεί με μεγάλη αξιοπρέπεια τα καθήκοντά της και στο τέλος θα γίνει βασίλισσα. Νομίζω πως δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί μια γενιά. Κάτι τέτοιο δεν είναι συνυφασμένο με την βρετανική μοναρχία».