Σαν σήμερα γιόρταζε η πριγκίπισσα Ελένη. Ήταν η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄και της βασίλισσας Σοφίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Μαΐου 1896. Έζησε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια μαζί με τα πέντε αδέρφια της και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στις αρχές του εικοστού αιώνα και μετά από 40 σχεδόν συνεχόμενα χρόνια βασιλείας του παππού της, Γεωργίου Α΄, η νέα δυναστεία της Ελλάδος είχε πλέον καλά εδραιωθεί. Η Ελένη είχε μεγάλη αδυναμία στον αδερφό της Αλέξανδρο και ο θάνατός του στιγμάτισε για πάντα την ζωή της. Έλαβε αγγλική ανατροφή από την μητέρα της που επέβαλε σε όλα τα παιδιά της αυστηρή πειθαρχία. Απόλαυσε την αδυναμία που έτρεφε ο πατέρας της προς αυτήν και ευτυχώς πρόλαβε να την καμαρώσει νύφη. Η Ελένη παντρεύτηκε στις 10 Μαρτίου 1921, τον διάδοχο της Ρουμανίας, Κάρολο, και ήταν η πρώτη Ελληνίδα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε στην Aθήνα.
Ο γάμος της, ήταν ο μοναδικός γάμος στον οποίο παρευρέθησαν οι γονείς της, γιατί στους γάμους των άλλων παιδιών τους απουσίαζαν. Η Ελένη ήταν επίσης πολύ αγαπητή στον ελληνικό λαό με τον οποίον μοιράστηκε τις χαρές του γάμου της. Δεν έζησε ευτυχισμένη ζωή κοντά στον Κάρολο με τον οποίο σύντομα χώρισε (1928). Μετά το διαζύγιό της έζησε στην Φλωρεντία στην βίλα «Σπάρτα»μαζί με τα αδέρφια της και την μητέρα τους, βασίλισσα Σοφία.
Δυστυχώς όταν ο Κάρολος έγινε βασιλιάς της Ρουμανίας, της επέτρεπε να είναι με τον γιο της μόνο δύο φορές τον χρόνο. Η Ελένη σε όλη την διάρκεια της ζωής της δεν έδωσε ποτέ αφορμές για αρνητικά σχόλια. Τα αδέρφια της, Γεώργιος και Παύλος, την στήριξαν πολύ, και η παρουσία της ήταν συχνή στην Αθήνα στην διάρκεια της βασιλείας τους.
Η Ελένη, έζησε για μικρό χρονικό διάστημα συνεχόμενα στην Ελλάδα. Είχε δε την ατυχία να γνωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της πορείας της ελληνικής δυναστείας και τα δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, όπως την δολοφονία του παππού της, βασιλιά Γεωργίου Α΄, τις δύο εξορίες του πατέρα της, τον θάνατο των γονέων της, την παλινόρθωση της μοναρχίας το 1935 και 1946, αλλά και την εξορία του ανιψιού της, βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄.
Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Λωζάνη της Ελβετίας, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά περιτριγυρισμένη από τις πέντε χαριτωμένες εγγονές της, τις κόρες του πρίγκιπα Μιχαήλ και της συζύγου του, πριγκίπισσας Άννας των Βουρβόνων – Πάρμα. Πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 1982.
Στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε ως βασιλομήτωρ, στην διάσωση πολλών Εβραίων της Ρουμανίας από τους Γερμανούς Ναζί και για αυτό αργότερα της απέμειναν τον τιμητικό τίτλο του Δικαίου των Εθνών. Όπως ήταν στην Ελλάδα πολύ αγαπητή, ήταν το ίδιο και στην Ρουμανία, αντιθέτως με την οικογένεια του συζύγου της που συχνά της έδινε ειρωνικούς χαρακτηρισμούς. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας και βασίλισσα της Ελλάδος, αδερφή του Καρόλου, ποτέ δεν την συμπάθησε και την ζήλευε υπερβολικά. Όταν αναφερόταν στην Ελένη, την αποκαλούσε ειρωνικά «Ακρόπολις». Αλλά και η βασίλισσα Μαρία της Ρουμανίας και πεθερά της Ελένης, επειδή δυσανασχετούσε με την συχνή παρουσία των πολυπληθών συγγενών της νύφης της στην Ρουμανία, την αποκαλούσε » Ellen and Co».
H πριγκίπισσα Ελένη υπήρξε η μεγάλη Κυρία της ελληνικής δυναστείας που πράγματι άξιζε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.