Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ»
Στις 5 Μαρτίου 1913 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, που μόλις είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, διεξήγαγε έναν πολυμέτωπο αγώνα για την απελευθέρωση υποδούλων εδαφών στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και στο Αρχιπέλαγος, με θριαμβευτικές επιτυχίες κατά τον Α’ βαλκανικό πόλεμο.
του Ιωάννη Καστρινάκη
Το μεσημέρι αυτής της ημέρας, αφού γευμάτισε με τον επίσημό του βιογράφο, τον Δανό λοχαγό Walter Christmas, τον γιο του, πρίγκιπα Νικόλαο, που ήταν στρατιωτικός διοικητής της πόλης, τον στρατηγό Πάλλη, τον κόμη Τσέρνοβιτς, τον ιδιαίτερο γραμματέα του και έναν γιατρό, ξεκίνησε περιχαρής από την έπαυλη Χατζηλαζάρου όπου διέμενε, για έναν περίπατο κατά μήκος της λεωφόρου των Εξοχών (σημερινή Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου) μέχρι τον Λευκό Πύργο. Τον συνόδευε ο υπασπιστής του, αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Φραγκούδης ενώ σε μικρή απόσταση ασφαλείας ακολουθούσαν δύο Κρητικοί βρακοφόροι χωροφύλακες, η μόνη προφύλαξη που είχε δεχθεί να έχει ο βασιλιάς. Αφού έφτασαν στον Λευκό Πύργο όπου η στρατιωτική μπάντα έπαιζε μουσική, ο Γεώργιος αναμείχθηκε με το πλήθος που βρισκόταν εκεί και συζήτησε μαζί τους. Μετά από λίγο πήρε το δρόμο της επιστροφής για την οικία του. Ήταν περίπου 16:20 όταν πέρναγε μπροστά από το καφενείο Πασά Λιμάν. Ξαφνικά ένας κουρελής που καθόταν εκεί, σηκώθηκε βιαστικά, προσπέρασε τη συνοδεία και πλησίασε το βασιλιά. Αμέσως βάζοντας το χέρι του στην τσέπη του έβγαλε μια μαυροβουνιώτικη κουμπούρα και πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς τον πυροβόλησε πισώπλατα από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Η σφαίρα εισήλθε στην αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης διέτρησε την καρδιά και αργότερα βρέθηκε στο ρούχο του. Ο Γεώργιος σωριάστηκε στο έδαφος δίχως να πει λέξη, να βγάλει μια φωνή, δίπλα σε ένα τραπέζι του γωνιακού παντοπωλείου. Ο Φραγκούδης με τους χωροφύλακες κατάφεραν και συνέλαβαν το δολοφόνο και εν συνεχεία μετέφεραν αμέσως τον βασιλιά που ψυχορραγούσε στο Παπάφειο ορφανοτροφείο που είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Ήταν όμως αργά. Ο βασιλεύς Γεώργιος είχε ξεψυχήσει καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο.
Ας δούμε όμως πως πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός την θλιβερή είδηση της δολοφονίας του βασιλέως την επόμενη μέρα από την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» μέσα από τις πρώτες ανταποκρίσεις και τηλεγραφήματα των δημοσιογράφων:
ΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ. ΠΩΣ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ. O ΠΡΙΓΚΗΨ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΩΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝ ΦΟΝΟΝ.
Ο κ. Πρωθυπουργός έλαβε χθες το εσπέρας τα εξής λίαν επείγοντα τηλεγραφήματα: Θεσσαλονίκη, 6.20’: Α. Μεγαλειότης υπέστη δολοφονικήν επίθεσην προ ημισείας ώρας. Προ ολίγων λεπτών εξέπνευσε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Α.Μ. ο Βασιλεύς υπέστη δολοφονικήν επίθεσην. Απεβίωσε 5.30’ μ.μ.
Α. ΠΑΛΛΗΣ, Υποστράτηγος
Ανεκοινώθη ήδη υμίν η στυγερά δολοφονία ημετέρου Βασιλέως. Επιφυλάσσομαι μεταδώσαι υμίν λεπτομερείας ευθύς ως εξακριβωθώσι γεγονότα. Παν μέτρον ελήφθη προς διατήρησιν της τάξεως.
ΡΑΚΤΙΒΑΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5 Μαρτίου 8 μ.μ. Αυτόπται μάρτυρες αφηγούνται ως εξής την δολοφονίαν: Ο δολοφόνος εκρύπτετο εις την γωνίαν της διασταυρώσεως των οδών Αγ. Τριάδος και κεντρικής οδού εξοχής. Ο Βασιλεύς επέστρεφε προς τα Ανάκτορα. Μόλις παρήλθεν την γωνίαν, ο δολοφόνος επυροβόλησεν από αποστάσεως δύο βημάτων δια περιστρόφου μαυροβουνιώτικου. Με τον πρώτον πυροβολισμόν ο υπασπιστής, συμπεριπατών μετά του Βασιλέως, ηθέλησε να εξαγάγη περίστροφον. Ο δολοφόνος έσυρε και κατά του υπασπιστού, αλλά το περίστοφον έπαθεν αφλογιστίαν. Δύο Κρήτες χωροφύλακες, παρακολουθούντες τον Βασιλέα, έσπευσαν και συνέλαβον τον δολοφόνον, μη αντιστάντα σχεδόν, τη βοηθεία ενός λοχίου και ενός στρατιώτου, τυχαίως διερχομένων.
Ο υπασπιστής μόλις είδε συλληφθέντα τον δολοφόνον, εστράφη προς τον Βασιλέα, τον οποίον αφήκε, σπεύσας προς καταδίωξιν, νομίσας ότι ο Βασιλεύς ουδέν έπαθεν. Ο Βασιλεύς όμως, ημιλιποθυμήσας, έπεσε παρά την τράπεζαν γωνιαίου παντοπωλείου, ούτινος ο καταστηματάρχης έσπευσε και τον ημιανήγοιρεν. Ο Βασιλεύς δεν επρόφερεν ούτε λέξιν. Κρατούμενος εις τας αγκάλας στρατιωτών μετεφέρθη εις το Θεαγένειον Νοσοκομείον. Ερεύνης γενομένης επί του δολοφόνου, ευρέθησαν μερικαί σημειώσεις και εις εν των θυλακίων του αρκεταί σφαίραι. Ο δολοφόνος ήτο άνθρωπος κακός ενδεδυμένος, αξύριστος, ηλικίας 45-50 ετών, με πάνινο κατεβαστό υποκάμισον. Ερωτηθείς εκεί προχείρως υπό του λοχίου, διατί προέβη εις το έγκλημα, είπεν: «Έχετε δικασήρια, όταν δικαστώ θα πω γιατί τον σκότωσα». Επειδή δε πάλιν τον ηρώτησαν, απήντησε: «Στην αστυνομία θα είπω» – «Και εδώ αστυνομία είμεθα», είπον οι στρατιώται. Ο δολοφόνος απήντησε «πηγαίνετε με πρώτον εις το τμήμα να μη με κακοποιήση το πλήθος και και εκεί θα σας είπω». Όταν ωδηγήθη εις το τμήμα είπεν ότι ονομάζεται Σχοινάς. Ο δολοφόνος και κατά την σύλληψίν του και κατά την μεταφοράν του εις το τμήμα και κατά την πρόχειρον ανάκρισίν του, εδείκνυε μίαν απάθειαν ανθρώπου μη έχοντος συνείδησιν του τι έπραξεν.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5.19’ Η Α.Μ. ο Βασιλεύς, εξελθών εις περίπατον το απόγευμα μετά του υπασπιστού του κ. Φραγκούδη, υπέστη δολοφονικήν επίθεσιν. Δολοφόνος συνελήφθη. Ονομάζεται Αλέξανδρος Σχοινάς. Ο νεκρός του Άνακτος μεταφέρθη εις Παπάφειον Νοσοκομείον, όπου κατέφθασεν ο Πρίγκηψ Νικόλαος και αι αρχαί. Ο Πρίγκηψ Νικόλαος, κάλεσας αξιωματικούς, είπεν αυτοίς διακοπτόμενος υπό λυγμών. –Με βαθύν πόνον της Ψυχής μου και της καρδίας μου σας αναγγέλω τον θάνατον του πεφιλημένου Βασιλέως μας και σας προσκαλώ να ορκισθήτε πίστιν εις τον νέον Βασιλέα Κωνσταντίνον.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 9 μ.μ. Κατά πληροφορίας συμμαθητού του, ο δολοφόνος παρέμεινεν επ’ αρκετόν χρόνον εις το εξωτερικόν και επέστρεψεν εις την Θεσσαλονίκην μετά την κατάληψιν αυτής.
Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ
Ο πρίγκηψ Νικόλαος, ευρισκόμενος εν Θεσσαλονίκη εισέτι, έσπευσε χθές να τηλεγραφήση την φοβεράν είδησιν εις τον εν Αθήναις πρίγκηπα Ανδρέαν, καταφθάσαντα χθες το απόγευμα μετά του πρίγκηπος Γεωργίου και της Βασιλίσσης διά της «Αλβανίας» εκ Πρεβέζης. Ο πρίγκηψ Ανδρέας υπήρξεν ο πρώτος όστις ανήγγγειλε την είδησιν εις την Βασίλισσαν, η οποία ήκουσε το άγγελμα μετά κεραυνοβόλου καταπλήξεως και της οποίας η συγκίνησις υπήρξεν απερίγραπτος. Η Βασίλισσα, ευθύς ως συνήλθε κάπως εκ του τρομερού αγγέλματος, παρεκάλεσεν όπως ει δυνατόν δοθή εις αυτήν υπό του Κράτους το μέσον όπως αναχωρήση πάραυτα δια Θεσσαλονίκην. Πράγματι, η Βασίλισσα, η πριγκήπισσα Αλίκη, η πριγκήπισσα Μαρία, ο πρίγκηψ Γεώργιος και ο πρίγκηψ Ανδρέας επρόκειτο να αναχωρήσουν δι’ αντιτορπιλλικού χθες μετά το μεσονύκτιον.
Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Ο Διάδοχος θα σπεύση να έλθη εις τας Αθήνας όπως δώση ενώπιων της Βουλής τον νενομισμένον όρκον, κατόπιν τελετής, της οποίας τα καθέκαστα θα καθορίση απόφασις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Διάδοχος θεωρείται, κατά το Σύνταγμα, αυτοδικαίως Βασιλεύς, ευθύς ως εξέλιπε το πρόσωπον του Βασιλέως. Τα της στέψεως θα κανονισθώσιν υπό του Υπουργικού Συμβουλίου βραδύτερον. Δι’ αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου θα ορισθή η διάρκεια του εθνικού πένθους, ο δε νέος Βασιλεύς θα ορίση τα του Αυλικού πένθους.
Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΝ
Η σορός του δολοφονηθέντος Βασιλέως θα μεταφερθή εις την πρωτεύουσαν, θα ορισθή δε ο χρόνος της κηδείας και τα των πρωτολόγων αυτής εν συνεννοήσει της Κυβερνήσεως μετά του νέου Βασιλέως. Ο νεκρός του Βασιλέως θα ταφή οριστικώς εις το μαυσωλείον, το οποίον επί τούτω είχεν ο ίδιος οικοδομήσει εν Τατοίω εις λοφίσκον γραφικώτατον και πευκοβριθή, δεσπόζοντα της όλης θέσεως. Κατά πρόληψιν, το μαυσωλείον τούτο είχε δώσει διαταγήν ο δολοφονηθείς Βασιλεύς να μείνη ασυμπλήρωτον και ημιτελές είνε δε γνωστόν ότι πολλάκις είχε εκφράσει την επιθυμίαν Του εκεί από κάτω από τα πεύκα να τον θάψουν.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Χθες τη νύκταν εδημοσιεύθη εν εκτάκτω φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως η εξής ανακοίνωσις: Συντετριμμένον υπό οδύνης το Υπουργικόν Συμβούλιον, αγγέλλει εις τον λαόν τον θάνατον της Α. Μεγαλειότητος του δημοφιλεστάτου Βασιλέως Γεωργίου Α’. Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν σήμερον εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος ολόκληρον το Έθνος, εν ημέραις αγαλλιάσεως διά την πλήρωσιν των πανελληνίων πόθων. Η δολοφονική επίθεσις εγένετο περί ώραν 5ην μ.μ. της σήμερον εν περιπάτω διά περιστρόφου. Η Α. Μεγαλειότης εξέπνευσε μετά ημίσειαν ώραν. Το Υπουργικόν Συμβούλιον έσπευσε να ανακοινώση αυθωρί το οδυνηρόν άγγελμα εις την Α. Μεγαλειότητα τον Νέον Βασιλέα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΝ. Εν Αθήναις τη 5 Μαρτίου 1913.
Ελευθέριος Βενιζέλος, Λ.Α. Κορομηλάς, Εμμ. Ρέπουλης, Ιωαν. Τσιριμώκος, Αλ. Ν. Διομήδης, Α. Μιχαλακόπουλος, Ν. Στράτος.
ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΣ ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ
Εις τα Ανάκτορα ευρίσκοντο χθες το απόγευμα, ότι ανηγγέλθη η πρώτη είδησις,η Βασίλισσα, οι πρίγκηπες Γεώργιος και Ανδρέας και αι πριγκήπισσαι Μαρία και Αλίκη. Η Βασίλισσα μετά της πριγκηπίσσης Μαρίας και του πρίγκηπος Γεωργίου αφίκοντο χθές περί την 5ην μ.μ. επιβαίνοντες της «Αλβανίας» δια της οποίας επέστρεφον εκ Πρεβέζης, είχον δε ανέλθει επ’ αυτοκινήτου εις Αθήνας και μετέβησαν εις τα Ανάκτορα.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΙΣ
Η πρώτη είδησις ελήφθη εις τα Ανάκτορα την 6ην και 10’ μ.μ. επρόκειτο δε περί τηλεγραφήματος του πρίγκηπος Νικολάου, απευθυνομένου προς τον πρίγκηπαν Ανδρέαν, καθόσον δεν ήτο γνωστόν εν Θεσσαλονίκη αν είχε φθάσει εις Αθάνας ο πρίγκηπας Γεώργιος. Το τηλεγράφημα ανήγγελλε τα εξής «Συντετριμμένος αγγέλλω θάνατον πατρός μας, επισυμβάντα Πέμπτην μεταμεσημβρινήν συνεπεία δολοφονικής επιθέσεως». Του τηλεγραφήματος τούτου είχον προηγηθή άλλα τηλεγραφήματα προδιαθέτοντα τον πρίγκηπαν Ανδρέαν δια την τραγικήν είδησιν.
Βραδύτερον άλλα τηλεγραφήματα προς τον Διευθυντήν του πολιτικού Γραφείου του Βασιλέως κ. Στεφάνου, αγγέλλοντα λεπτομερείας της δολοφονίας. Τα τηλεγραφήματα απεστέλλοντο υπό του υποστρατήγου κ. Πάλλη.
ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΠΕΝΘΟΣ
Όταν ο πρίγκηψ Ανδρέας έλαβε το τηλεγράφημα του αδελφού του Νικολάου και το ανέγνωσεν έγινε κάτωχρος και έμεινεν επί τινά στιγμάς άφωνος. Ανεκοίνωσε το περιεχόμενον του τηλεγραφήματος εις τους περιστοιχούντας αυτόν, τοις συνέστησε να μη είπουν εις ουδένα τίποτε δια να μη το μαθη η Βασίλισσα και μεταβάς παρά τω αδελφώ του πρίγκηπι Γεώργιω του ανήγγηλε το γεγονός, ενώ εν τω μεταξύ η συγκίνησίς του είχεν αρχίσει να εκδηλούται διά δακρύων. Ο πρίγκηψ Γεώργιος κατώρθωσεν επίσης να συγκρατήση την συγκίνησίν του, αμφότεροι δε οι πρίγκηπες ανήγγειλαν την είδησιν προς τας πριγκηπίσσας Μαρίαν και Αλίκην, αι οποίαι ήρχισαν κλαίουσαι.
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Οι πρίγκηπες και αι πριγκήπισσαι μετέβησαν ο εις μετά τον άλλον παρά τη Βασιλίσση προς την οποίαν ανήγγειλαν εν αρχή ότι ο Βασιλεύς ήτο ασθενής. Κατόπιν της ομολόγησαν ότι η ασθένεια του οφείλετο εις τραύμα και ότι ήτο ανάγκη να μεταβούν παρ’ αυτώ, τέλος δε της ανήγγειλαν την είδησιν. Οι πρίγκηπες και αι πριγκήπισσαι ενηγκαλίσθησαν την Βασίλισσαν, της οποίας με κάθε τρόπον προσεπάθουν να μετριάσουν την λύπην. Όλοι έκλαιον. Η Βασίλισσα η οποία εφ’ όσον προυχώρουν οι πρίγκηπες και αι πριγκήπισσαι εις τας ανακοινώσεις των, απηύθυνε προς αυτούς ανήσυχος μυρίας ερωτήσεις δια την κατάστασιν του Βασιλέως και διά τον τρόπον καθ’ ον εξειλίχθησαν τα γεγονότα, όταν της ανηγγέλθη τέλος ότι ο Βασιλεύς είχεν αποθάνει, αφήκεν άναρθρον κραυγήν και ήρχισε κλαίουσα. Οι πρίγκηπες και αι πριγκήπισσαι ησπάζοντο και εξηκολούθουν να παρηγορούν την Βασίλισσαν. Αργότερον, όταν η Βασίλισσα συνήλθεν ολίγον, εζήτησεν αμέσως να αναχωρήση εις Θεσσαλονίκην. Οι πρίγκηπες με εβεβαίωσαν ότι είχον ήδη δώσει τας δεούσας διαταγάς και θ’ ανεχώρουν την νύκτα. Πράγματι δε η υπηρεσία των Ανακτόρων είχεν ήδη διαταχθή να ετοιμάση τα της αναχωρήσεως δια να αναχωρήσουν σιδηροδρομικώς εις Χαλκίδα και εκείθεν, επιβαίνοντες Ρωσσικού πολεμικού, να κατευθυνθώσιν εις Θεσσαλονίκην.
Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΑΝΘΑΝΩΝ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 5 Μαρτίου. Θλιβερόν άγγελμα ήλθεν απόψε προς τον Διάδοχον. Η είδησις διεβιβάσθη ιδιωτικώς εκ’ του τηλεγραφείου Αθηνών προς τον επιθεωρητήν κ. Λαουτάρην. Ούτος ευρών τον αντισυνταγματάρχην κ. Δούσμανην ανεκοίνωσεν αυτώ το θλιβερό άγγελμα. Ο κ. Δούσμανης μεταβάς εις το τηλεγραφείον εκάλεσε την υπηρεσίαν του τηλεγραφείου Αθηνών, ήτις εβεβαίωσε την απαισίαν είδησιν. Πάραυτα μεταβάς παρά τω Διαδόχω εις την οικίαν Σακελλαρίου είπε: -Υψηλότατε. Έχω να σας αναγγείλω σοβαράν και λυπηράν είδησιν. Ο Διάδοχος εταράχθη. Πόθεν, ερωτά, προέρχεται αυτής; Μήπως εκ Θεσσαλονίκης; Ο αντισυνταγματάρχης συγχρόνως δίδει προς ανάγνωσιν το τηλεγράφημα του θλιβερού γεγονότος. Ο Διάδοχος, διατελών εν καταπλήξει, ουδέν ενόησεν. Ο κ. Δούσμανης επανέλαβε την ανάγνωσιν οπότε πλέον η Α.Υ. ενόησε περί τίνος πρόκειται. Ο Διάδοχος τεταραγμένος παρεκάλεσε τον κ. Δούσμανην να αναγγείλη το γεγονός εις την πριγκήπισσαν Μαρία, όπερ και εγένετο. Εις τους λοιπάς πρίγκηπας ανήγγειλε την θλιβεράν είδησιν ο επιθεωρητής κ. Λαουτάρης. Πάντες έκλαιον. Την εσπέραν περί την 8ην ο Διάδοχος συνεργάσθη μετά των μελών του Επιτελείου. Κατήρτισεν ημερησίαν διαταγήν προς τον στρατόν, κοινοποιηθησομένην αύριον (σήμερον). Ο Διάδοχος μετά των πριγκήπων αναχωρούν την 10ην πρωινήν δι΄Αγρίνιον-Κευονέριον, ίνα εκείθεν επιβούν του αντιτορπιλικού «Ιέρακος» δι΄Αθήνας. Ο Διάδοχος αναχωρών άφησεν οδηγίας περί των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑΝ ΜΑΡΙΑΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 5 Μαρτίου. Ο Διάδοχος έμεινε κατάπληκτος εκ της φοβεράς ειδήσεως και εδάκρυσεν. Αμέσως η είδησις ανεκοινώθει εις τους λοιπούς πρίγκηπας. Ο Διάδοχος ακολουθούμενος υπό των κ. Δούσμανην, Καλάρη, Τρουπάκη, Μεταξά, Στρατηγού και των λοιπών αξιωματικών κατήλθεν του Ανακτόρου αμέσως κατευθυνθείς προς την οικίαν όπου παραμένει η πριγκήπισσα Μαρία. Εν τω μεταξύ η πριγκήπισσα μαθούσα το δεινόν άγγελμα ήρχετο μόνη κατευθυνομένη εις το Ανάκτορον Διαδόχου, ον συνήντησεν καθ’ οδόν. Η συνάντησις υπήρξεν τραγική. Ο Διάδοχος έσφιγξε την χείρα της πριγκηπίσσης δακρύων. Ο Διάδοχος είπε: Το γεγονός είνε αφάνταστον, με κρατεί εν καταπλήξει. Την νύκτα ο Διάδοχος ανακτήσας την ψυχραιμίαν του συνειργάσθη μετά του Επιτελείου. Η είδησις της ανακηρύξεως του ανεκοινώθει υπό του Πρωθυπουργού περί ογδόην.
Ο ΝΕΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κατά τηλεγραφικάς πληροφορίας προς το Γραφείον του Τύπου, η Α.Μ. ο νέος Βασιλεύς Κωνσταντλινος, αναχωρήσας εξ’ Ιωαννίνων, καταφθάνει οσονούπω ενταύθα. Αργά την νύκτα εγνώσθη ότι η Α.Μ. η Βασίλισσα αναχωρεί σήμερον την 10 π.μ. για Χαλκίδα και εκείθεν δια του Ρωσσικού εις Θεσσαλονίκην.
Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΑΣ
Το έγγραφον, δια του οποίου ανηγγέλθη χθες το εσπέρας εις τα διαφόρους Πρεσβείας η είδησις της στυγεράς δολοφονίας έχει ως εξής: Εξοχώτατε κ. Πρεσβευτά. Μετά βαθείας λύπης σπεύδω να αναγγείλω εις την Υ.Ε. το μέγα δυστύχημα, το οποίον έπληξε το Έθνος μας. Η Α.Μ. ο προσφιλής ημών Βασιλεύς Γεώργιος Α’ απεβίωσεν τας 5 ½ το απόγευμα, θύμα μυσαράς δολοφονίας, διαπραχθείσης εναντίον του σεπτού του προσώπου. Δεχθήτε την έκφρασιν της εξαιρέτου υπολήψεώς μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών Λ. Κορομηλάς.
ΠΟΙΟΣ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
ΒΟΛΟΣ, 5 Μαρτίου. Ο δολοφόνος Σχοινάς τυγχάνει γνωστός του ενταύθα υπαλλήλου της Εθνικής Τραπέζης κ. Οικονομίδου. Κατάγεται από το Ασβεστοχώριον της περιφερείας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Οικονομίδης καταθέτει ότι εγνώρισεν αυτόν ότε μετήρχετο το επάγγελμα του διδασκάλου και ότι είνε ηλικίας 40 ετών. Ήτο υπόπτου πάντοτε συντηρήσεως. Ο Σχοινάς διελθών εντεύθεν προ τριών εβδομάδων, συνήντησε τον παλαιόν του γνώριμον κ. Οικονομίδην και του εζήτησε χρήματα, ο δε κ. Οικονομίδης του έδωσε δύο δραχμάς. Ο Βόλος είνε κατάπληκτος δια την στυγεράν δολοφονίαν.
Ας δούμε όμως εκτός από την πανελληνίου κυκλοφορίας εφημερίδος «ΠΑΤΡΙΣ» πως ανήγγειλε τη δολοφονία του άνακτος, την επόμενη μέρα 6 Μαρτίου 1913, και μία άλλη τοπική εφημερίδα με την ίδια επωνυμία, «ΠΑΤΡΙΣ», που εκδιδόταν και κυκλοφορούσε στον Πύργο Ηλείας:
Το αρχειακό υλικό ανήκει στον Ιωάννη Καστρινάκη.
Υ.Γ. Οι ημερομηνίες είναι σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.