Σε χθεσινό άρθρο της η Βρετανική εφημερίδα EXPRESS με τίτλο: «Vladimir Putin ‘wants’ to reinstate Russia’s royal family and bring back the Tsars» ανακοινώνει ότι βάσει νομοσχεδίου που προωθεί το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, προβλέπεται η αποκατάσταση των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας των Ρομανώφ και την απόδοση ενός Ανακτόρου, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Επίσης θα χορηγηθεί ένα ειδικό θεσμικό καθεστώς στα μέλη της αυτοκρατορικής δυναστείας των Ρομανώφ, με σκοπό να επιστρέψουν στη Ρωσία ως σύμβολα εθνικής ενότητας και να αναζωογονήσουν την πνευματική ισχύ του ρωσικού λαού.
Μετάφραση & επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Η κίνηση που προτείνει ο Βλαντιμίρ Πετρόφ, νομοθέτης από το κόμμα του Πούτιν, έχει την άμεση έγκριση του Ρώσου ηγέτη. Ο Πετρόφ σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ένα νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή την ημέρα της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από το τέλος της βασιλείας του τσάρου Νικολάου Β′, και θα «δώσει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας ένα ειδικό καθεστώς» και θα «επισπευσθεί η επιστροφή τους στη Ρωσία». Ο νομοθέτης έχει ήδη στείλει επιστολές στους κληρονόμους της δυναστείας των Ρομανώφ, η οποία κυβέρνησε τη χώρα για δύο αιώνες πριν από την παραίτηση του τελευταίου τσάρου Νικολάου Β′ το 1917.
Ο Πετρόφ, στις επιστολές του προς την Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Βλαντιμίροβνα, επικεφαλής του οίκου των Ρομανόφ (http://www.imperialhouse.ru/eng/) που ζει σήμερα στη Μαδρίτη, και στον πρίγκιπα Ντιμίτρι Ρομανόβιτς ζητάει να επιστρέψουν στη Ρωσία ως πρεσβευτές του εθνικού πολιτισμού, προκειμένου να «αναβιώσει η πνευματική δύναμη του ρωσικού λαού». Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα σημειώνονται τα εξής: «Σε όλη την ιστορία της βασιλείας της, η αυτοκρατορική δυναστεία των Ρομανόφ ήταν ένας από τους πυλώνες της εθνικής κυριαρχίας της Ρωσίας.» Η χώρα τώρα «περνά μέσα από μια δύσκολη διαδικασία για την αποκατάσταση του μεγαλείου της και την επιστροφή της παγκόσμιας επιρροής της» και «τα μέλη του Οίκου των Ρομανώφ δεν μπορούν να μείνουν μακριά από τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία τώρα σε μια τόσο σημαντική ιστορική στιγμή».
Και συνεχίζει: «Είμαι βέβαιος ότι η επιστροφή των απογόνων του τελευταίου Ρώσου ηγεμόνα στην πατρίδα τους θα συμβάλει στην εξομάλυνση των πολιτικών αντιφάσεων που έμειναν από την Οκτωβριανή Επανάσταση, και θα γίνουν ένα σύμβολο της αναγέννησης της πνευματικής δύναμης του ρωσικού λαού. «οι απόγονοι της βασιλικής οικογένειας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό συμβολικό ρόλο στη ρωσική κοινωνία. Όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Ρομανώφ μπορούν να γίνουν ένα σύμβολο για την διατήρηση των παραδόσεων και της εθνικής κουλτούρας.»
Ο Πετρόφ πρόσθεσε ότι η βασιλική οικογένεια θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα από τα παλάτια που ανήκαν σε αυτούς πριν από την επανάσταση τα οποία τώρα παραμένουν άδεια. «Σήμερα πολλά υπέροχα παλάτια του τσάρου κοντά στην Αγία Πετρούπολη είναι είτε άδεια ή χρησιμοποιούνται όχι ανάλογα με τον προορισμό τους. Νομίζω ότι αν ένα από αυτά τα παλάτια χρησιμοποιείται ως επίσημη κατοικία της οικογένειας Ρομανώφ θα είναι μόνο προς όφελος όλων.» και επίσης σημείωσε ότι μια άλλη επιλογή είναι το Ανάκτορο της Λιβαδιάς στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Ο Αλέξανδρος Ζαχάροφ, διευθυντής του Αυτοκρατορικού Οίκου των Ρομανόφ στη Ρωσία, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της δυναστείας είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη Ρωσία και δήλωσε πως: «ο Αυτοκρατορικός Οίκος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη Ρωσία για μόνιμη εγκατάσταση, και τα τα μέλη μας περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στη Ρωσία και αισθάνονται έτοιμοι να επιστρέψουν. Η Δούκισσα Μαρία Βλαντιμιρόβνα θα μπορούσε να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή ως απλός πολίτης, αλλά ως επικεφαλής του αυτοκρατορικού οίκου φέρει την ευθύνη για τους προγόνους μας, και η επιστροφή της θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής.»
Ο κ. Ζαχάροφ είπε ότι δεν ζητεί ένα πολυτελές παλάτι, προσθέτοντας: «Η ίδια δεν θέτει ζήτημα δικαιωμάτων επί των ακινήτων, ούτε επιζητεί πολιτικές δυνάμεις και προνόμια, αλλά θέλει ο Αυτοκρατορικός Οίκος των Ρομανώφ να αποτελεί ιστορικό θεσμό και μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της χώρας.» Ωστόσο, τόνισε ότι η έκπτωτη βασιλική οικογένεια δεν θα πρέπει να παρασυρθεί σε πολιτικά παιχνίδια στη σύγχρονη Ρωσία. «ο Αυτοκρατορικός Οίκος δεν λαμβάνει μέρος σε κανένα πολιτικό αγώνα», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ομάδες που επιδιώκουν να «εκμεταλλευτούν την βασιλική οικογένεια.»
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να παραδειγματίσει και κάποιους εν Ελλάδι …