Πολλοί είναι εκείνοι που απορούν γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ Β′, ενώ έχει επισκεφτεί σχεδόν όλο τον κόσμο τα τελευταία 66 χρόνια, δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Ως βασίλισσα τουλάχιστον, η Ελισάβετ πράγματι δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη χώρα μας επίσημα, κι αυτό για 2 λόγους.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Στην αρχή της βασιλείας της, ήταν το Κυπριακό που δεν επέτρεπε τέτοιες επισκέψεις. Διαδηλώσεις γίνονταν καθημερινά στην Αθήνα υπέρ της Κύπρου, που πολλές φορές είχαν και θύματα στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία. Φυσικά ένας πατριώτης βασιλιάς, όπως ο Παύλος, όφειλε να κρατήσει αποστάσεις από την Αγγλία, την ώρα που τασσόταν στο πλευρό του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, στον αγώνα της Κύπρου για την Ένωση, που οδήγησε τελικά στην Ανεξαρτησία.
Όλοι θυμόμαστε ότι, μόλις αυτό διευθετήθηκε, με την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο επίσημο ταξίδι του Ελληνικού βασιλικού ζεύγους στην Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο του 1963, ένα ταξίδι πολυσυζητημένο. Η βασίλισσα Ελισάβετ όμως, δεν μπόρεσε να ανταποδώσει την επίσκεψη. Δεν είχε έρθει ούτε στους γάμους Κωνσταντίνου & Άννας-Μαρίας το 1964, καθώς τότε ήταν έγκυος. Είχε έρθει μόνο ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της, με τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα.
Αυτός ήταν ο ένας λόγος, αλλά υπάρχει κι ένας άλλος: η συμπεριφορά της Ελλάδας, ή για την ακρίβεια των Ελλήνων πολιτικών, στον πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του Φίλιππου, κατά την διάρκεια του Εθνικού Διχασμού. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρίγκιπας Ανδρέας είχε καταδικαστεί από στρατοδικείο σε θάνατο αρχικά, κατηγορούμενος για ενέργειες του στην Μικρά Ασία, ως επικεφαλής στρατευμάτων. Με την παρέμβαση των συμμάχων τότε, η ποινή μετατράπηκε σε «υπερορία», δηλαδή δια βίου παραμονή εκτός των ορίων της χώρας του, ένα ισχυρό πλήγμα για κάθε άνθρωπο. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, «κουβαλά» αυτό το πλήγμα από τότε, κι αυτός ήταν ο λόγος που «έκοψε» κάθε επαφή με την χώρα στην οποία γεννήθηκε. Σε συνέντευξη του το 2011 όταν γιόρτασε τα 90α του γενέθλια και στο ερώτημα «τι τελικά είναι», απάντησε «well, i’m Greek, but…» χωρίς να δώσει συνέχεια. Είναι κι αυτό κάτι.
Κάποιο λένε ότι ένας 3ος λόγος που δεν έρχεται επίσημα στην Ελλάδα η Ελισάβετ, είναι και το θέμα του βασιλιά Κωνσταντίνου και της αντιμετώπισης του από το Ελληνικό Κράτος. Η βασίλισσα Ελισάβετ αγαπά τον Κωνσταντίνο και έχουν στενές σχέσεις, μη ξεχνάμε ότι είναι νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ και η Ελισάβετ είναι νονά της πριγκίπισσας Θεοδώρας. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι η διακριτική βασίλισσα Ελισάβετ θα έβαζε αυτό το θέμα ως δικαιολογία για να μην επισκεφτεί την Ελλάδα, από τη στιγμή που η χώρα έχει πια άλλο πολίτευμα και οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε καλό επίπεδο.
Η επίσκεψη της διαδόχου Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου στην Ελλάδα…
Στις 08 Δεκεμβρίου του 1950, η τότε πριγκίπισσα, διάδοχος Ελισάβετ η οποία ήδη εκπροσωπούσε σε διάφορες διπλωματικές αποστολές και ταξίδια την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, επισκέφθηκε την Ελλάδα προερχόμενη από την Μάλτα. Το πλοίο που την μετέφερε σταμάτησε στα ανοιχτά του στον Πειραιά, και το μελλοντικό βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας υποδέχθηκαν ο βασιλέας Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη.
Εκτός από τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στην Βουλή των Ελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος – όπου κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου – και επίσκεψη στην Ακρόπολη (που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί) το πριγκιπικό ζεύγος της Αγγλίας, το οποίο διέμενε στα ανάκτορα Τατοΐου, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης τους, στις 9 Δεκεμβρίου 1950, δε παρέλειψαν να επισκεφθούν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια συνοδευόμενοι από την Λαίδη Πάλμερ, τον ανθυποπλοίαρχο Πάρκερ και τον επίσημο ξεναγό, πλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού κ. Ζέππο.
Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή ενώ κατά μήκους των οδών Πέτρου Ράλλη, Παναγή Τσαλδάρη καθώς και επί της πλατείας Μεταξά βρίσκονταν μαθητές και μαθήτριες με σημαίες των δυο κρατών καθώς και πλήθος κόσμου, υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των παρακείμενων ναών.
Ο συγκεκριμένος ναός, ο οποίος έχει οικοδομηθεί υπέρ του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ, αφιερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της Νίκαιας, στην τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου πριγκίπισσα Ελισάβετ και στον τότε μελλοντικό της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδος επ’ ευκαιρίας των αρραβώνων τους.
Στις 11 π.μ., το διαδοχικό ζεύγος έγινε δεκτό από τον τότε Δήμαρχο Νικαίας κ. Κ. Παναγιωτόπουλο, τον πρώην Δήμαρχο κ. Π. Αλμπάνη, επί δημαρχίας του οποίου είχε οικοδομηθεί το ναϊδριο, τους υπόλοιπους δημοτικούς άρχοντες της Νίκαιας, τα μέλη της Επιτροπής Ανεγέρσεως του ναού, τον αρχιμανδρίτη κ. Ειρηναίο και τον τελετάρχη των Ανακτόρων κ. Σταθάτο. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφθηκαν τον ναό για περίπου 15 με 20 λεπτά και εν συνεχεία έλαβε χώρα μια μικρή εθιμοτυπική τελετή, στον προαύλιο ανθόκηπο της εκκλησίας, όπου το πριγκιπικό ζεύγος συν τοις άλλοις είδε τα δυο κυπαρίσσια που είχαν φυτευτεί προ τριετίας προς τιμήν τους καθώς και την βρύση του προσκυνητή. Ο πρώην δήμαρχος κ. Αλμπάνης μάλιστα, δώρισε στο ζεύγος δυο αρχαία σκεύη τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου για τη θεμελίωση του ναού.
Δείτε το βίντεο του BBC από την μια και μοναδική επίσκεψη της Ελισάβετ στην Αθήνα. Απολαύστε το, και μαζί την όμορφη Αθήνα και τον Πειραιά του 1950.
πηγή άρθρου: εδώ