Σε μια παράδοση που κράτησε για πολλά χρόνια, από την εποχή ακόμη του Γεωργίου Α′, το Μέγα Αυλαρχείο των Ανακτόρων έστελνε εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος ευχετήρια κάρτα εν′ όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Του Ανδρέα Μέγκου
Σας παρουσιάζουμε σπάνιες ευχετήριες κάρτες εποχής, των βασιλέων Παύλου Α′ & Φρειδερίκης καθώς και από τα πρώτα χρόνια βασιλείας του Κωνσταντίνου Β′ & Άννας-Μαρίας. Μπορείτε να πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.
Εορταστικές ευχετήριες κάρτες περιόδου βασιλείας Παύλου Α’ με χρονολογίες 1950, 1951, 1953, 1954, 1961 και 1960. Η κάρτα στο κάτω μέρος είναι του 1960 με φωτογραφία του «ΝΗΡΕΥΣ» και του Χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου.
Η ευχετήρια κάρτα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του έτους 1963 με θέμα την Εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας (1863-1963). Αριστερά η τελετή αποδοχής του Ελληνικού Στέμματος μετά την αναγόρευση του πρίγκιπα Γουλιέλμου ως βασιλιά των Ελλήνων (Γεώργιος Α’) το 1863, και δεξιά οι πέντε βασιλείς των Ελλήνων.
Οι ευχετήριες κάρτες των βασιλέων Κωνσταντίνου & Άννας-Μαρίας, 1964, 1965 και 1966. Επάνω η κάρτα του έτους 1964 με δυο φωτογραφίες από τον γάμο του βασιλικού ζεύγους στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στο κέντρο η κάρτα του έτους 1965 με φωτογραφία, αριστερά, από την βάπτιση της πριγκίπισσας Αλεξίας και δεξιά την βασιλική οικογένεια, και κάτω η κάρτα του 1966 με την μικρή πριγκίπισσα Αλεξία μπροστά στο τζάκι των ανακτόρων Τατοΐου.
Η παράδοση αυτή, της αποστολής ευχετήριων καρτών, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ήδη φτάνει στους παραλήπτες τους η φετινή κάρτα της βασιλικής οικογένειας.
Σημείωση: Στον 3ο τόμο της αυτοβιογραφίας του βασιλέως Κωνσταντίνου, είδαμε και την κάρτα Χριστουγέννων 1967, που ήταν έτοιμη, αλλά δεν εστάλει ποτέ. Στο οικογενειακό σπίτι στο Τατόι, ο βασιλιάς, η βασίλισσα, η πριγκίπισσα Αλεξία, όλοι χαμογελαστοί, και ο λίγο έκπληκτος, μόλις 6 μηνών, διάδοχος Παύλος.