Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ξεκίνησε τις επίσημες επαφές του στην Αθήνα ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψή του στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί στις 10:00 πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση του πρίγκιπα Κάρολου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αφού καλωσόρισε τον πρίγκιπα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, αλλά και τους στενούς δεσμούς που δένουν Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
«Σας καλωσορίζουμε στη γη της καταγωγής κατά το ήμισυ των προγόνων σας, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή με πολύ χαρά. Είναι γνωστό ότι αγαπάτε την πατρίδα μας, σέβεστε την ορθοδοξία μας και αυτό έχει αποδειχθεί από τις συχνές επισκέψεις σας στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρεστε για τις θεολογικές έρευνες, έρευνες που αναφέρονται στον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδεχόμενος τον πρίγκιπα Κάρολο.
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που με δεχτήκατε σε αυτό το χώρο και είναι μεγάλη χαρά για μένα που σας συναντώ. Όπως έχω ήδη αναφέρει έχω επισκεφθεί το Άγιο Όρος σε διάφορες περιστάσεις και πολλές μονές στη Ρουμανία. Και έχοντας κάνει αυτό έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερα εκτίμηση για τις παραδόσεις της ορθόδοξης εκκλησίας. Και γνωρίζω επίσης ότι υπό την ηγεσία σας έχουν γίνει πολλά μέσω της Αποστολής για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή την εποχή το έχουν ανάγκη. Και αν μου επιτρέπεται είμαι πολύ συγκινημένος με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων ανεξάρτητα αν προέρχονται από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έδωσε στον πρίγκιπα Κάρολο δώρο μια εικόνα της Παναγίας ενώ εκείνος ανταπέδωσε με μια φωτογραφία δική του και της συζύγου του υπογεγραμμένη από τον ίδιο.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα περπάτησαν στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στον κόσμο, προκειμένου να μεταβούν στο ναό της Παναγίας Καπνικαρέας στην Ερμού και στη συνέχεια στο ναό της Αγ. Ειρήνης στην οδό Αιόλου.
Καθ’ οδόν αγόρασαν κουλούρι από πλανόδιο πωλητή, ήπιαν καφέ και συνομίλησαν με αρκετούς πολίτες που τους αναγνώριζαν και τους έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας εισήλθε με σεβασμό και κατάνυξη στο ναό της Αγ. Ειρήνης και προσκύνησε την ιερή εικόνα. Στη συνέχεια είχε μία μικρής διάρκειας συνομιλία με τον ιερέα του ναού πριν αποχωρήσει για να συνεχίσει στο αυστηρό πρόγραμμά του στην Αθήνα.
Ακολούθως ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης μετέβησαν στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου μετά τη σύντομη βόλτα που έκαναν στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ο πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των 2.067 πεσόντων στρατιωτών της Κοινοπολιτείας από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1941 και μετά το 1944.
Μετά από επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από γυναίκα ιερέα της αγγλικανικής εκκλησίας, το πριγκιπικό ζεύγος, μαζί με την πρέσβη της Βρετανίας στη χώρα μας, Κέιτ Σμιθ, επισκέφθηκε μνήματα του κοιμητηρίου.
Το στεφάνι ήταν ίδιο με αυτό που κατέθεσε στον Άγνωστο Στρατιώτη, με κόκκινες παπαρούνες και με τα τρία λευκά φτερά, έμβλημα του πρίγκιπα της Ουαλίας στην κορυφή. (Πρίγκιπας της Ουαλίας είναι ο τίτλος που δίνεται στον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου).
Το Πολεμικό κοιμητήριο Φαλήρου βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, στα σύνορα με το Καλαμάκι / Άλιμο, κοντά στην εκβολή του ρέματος της Πικροδάφνης, με πρόσοψη στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Απέναντι από το κοιμητήριο, στην πλευρά της θάλασσας βρίσκεται η μαρίνα Αλίμου.
Εν συνεχεία ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου κατέφθασε λίγο πριν τις 12:30 στο λιμάνι του Πειραιά συνοδευόμενος από τη Βρετανίδα πρέσβη Κέιτ Σμιθ. Τον πρίγκιπα Κάρολο υποδέχθηκαν στο πολεμικό πλοίο «HMS Echo» Βρετανοί αξιωματούχοι οι οποίοι των ενημέρωσαν και τον ξενάγησαν ενώ ο ίδιος επιθεωρώντας το πλοίο συνομίλησε με το πλήρωμα.
Αμέσως μετά επιβιβάστηκε στην ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης «HMC Valiant» απ’ όπου και απέπλευσε με προορισμό το Φάληρο για να επισκεφθεί το θωρηκτό Αβέρωφ και την τριήρη «Ολυμπιάς».
Λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι ο πρίγκιπας της Ουαλίας έφτασε στο Φλοίσβο. Εκεί τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και εν συνεχεία ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε την τριήρη «Ολυμπιάς».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης έγινε αεροπορική επίδειξη με διέλευση 1 αεροσκάφους Μ-2000-5 το οποίο ακολουθούσαν 9 αεροσκάφη BAE HAWKS του ακροβατικού σμήνους των «RED ARROWS» της Βασιλικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας. Η αεροπορική επίδειξη έγινε στην μνήμη του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.
Κατόπιν, ο πρίγκιπας επισκέφθηκε το πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», στο οποίο ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για την ιστορία του πολεμικού πλοίου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρίγκιπα Κάρολου στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης και με την επίσκεψη του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» λίγο πριν τις 16:00, ολοκληρώθηκε το σημερινό του πρόγραμμα στην Αθήνα. Ο Κάρολος παρέστη σε Εκπαιδευτική Διάσκεψη και στη δεξίωση για τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, που συνδιοργάνωσαν το Βρετανικό Συμβούλιο και η Βρετανική Πρεσβεία, για τη διασυνοριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και Βρετανία. Λίγο πριν ξεκινήσει η διάσκεψη ξεναγήθηκε στο κτήριο που σχεδίασε ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο.
Νωρίτερα η δούκισσα της Κουρνουάλης επισκέφθηκε τη Μονή Καισαριανής, όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές από τη σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.
Κύριο θέμα ήταν το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Η δούκισσα της Κορνουάλης διάβασε στους μαθητές από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου (Το ταξίδι από την πλατφόρμα 9 και 3/4 ). Είναι η σκηνή που φεύγει ο Χάρι Πότερ για να πάει στη σχολή μάγων του Χόγκουαρτς. Ακολούθησε η ανάγνωση του ίδιου κεφαλαίου στα ελληνικά, από τη Λυδία Κονιόρδου.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν την αντίστοιχη θεατρική σκηνή. Στο τέλος εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα της δούκισσας, στην οποία δώρισαν έναν πίνακα ζωγραφικής.
Αφορμή για το συγκεκριμένο δρώμενο ήταν η ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018.
H Μονή Καισαριανής είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας και ιδρύθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα στα ερείπια αρχαίου ναού, πιθανότατα της Δήμητρας. Πέριξ του ναού λειτουργούσε φιλοσοφική σχολή, η οποία διαλύθηκε με διάταγμα του Ιουστινιανού το 529 μ. Χ. Ο αρχαίος ναός μετατράπηκε σε χριστιανικό μοναστήρι ορθοδόξων τον 7ο αιώνα.
Ονομάζεται επίσης και Κριός Μονή (Μονή του Κριαριού), από τη μαρμάρινη κεφαλή κριαριού στην κρήνη στο ανατολικό τείχος της μονής. Το πιο γνωστό από τα μετόχια της μονής στην Αττική είναι μες στο κέντρο της Αθήνας, το μετόχι του Ηριδανού ή Μικρό Μοναστήρι, το πολύ γνωστό μας Μοναστηράκι. Αποτελεί δημόσιο μνημείο από τις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα είναι επισκέψιμος, ιστορικά και αρχιτεκτονικά διατηρητέος, χώρος. Ο περιβάλλων χώρος, που ονομάζεται Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, είναι διατηρητέο μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Αργότερα το απόγευμα, η δούκισσα της Κορνουάλλης επισκέφθηκε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Αθηναίων. Τη δούκισσα υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος και την ενημέρωσε διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας της και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.
Επίσης αναφέρθηκε και στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο δήμος Αθηναίων, όπως ότι ενισχύει καθημερινά, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, περίπου 30.000 ανθρώπους που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η δούκισσα της Κορνουάλης κατά τη ξενάγηση της, συζήτησε με φιλοξενούμενες στην κοινωνική δομή.
Στο Ηράκλειο Κρήτης θα βρεθούν αύριο Παρασκευή ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, κατά την τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πριγκιπικό ζεύγος θα φθάσει στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στις 11.45 απ’ όπου και θα αναχωρήσει για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Μαζί τους θα παραβρεθεί η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είναι προσκεκλημένη από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή καθώς έχει κάνει σπουδές πάνω στην Αρχαιολογία, ενώ και η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα την Μινωική Κρήτη. «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» είναι ο τίτλος του διδακτορικού της.
Μετά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα επισκεφθεί τους χώρους της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής ενώ η δούκισσα της Κορνουάλης, περίπου στις 13.45, θα μεταβεί στο Οινοποιείο Λυραράκη.
Περί τις 14.30, θα μεταβούν στις Ανω Αρχάνες Ηρακλείου όπου θα ενημερωθούν για το έργο της ΜΚΟ Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στέγασης και Ομαλής Ένταξης Προσφύγων στην τοπική κοινωνία και θα συνομιλήσουν με μετανάστες, εθελοντές και μέλη της κοινότητας στο Παλαιό Σχολείο.
Τέλος, πριν την αναχώρηση από τη χώρα μας, το πριγκιπικό ζεύγος θα παραστεί σε παραδοσιακή γιορτή στην Πλατεία των Αρχανών με πολιτιστικές δράσεις και παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.
Πηγές:
– iefimerida.gr
– kathimerini.gr