Στο πανέμορφο διαμέρισμα όπου στεγάζεται το ‘Ιδρυμα Κατακουζηνού, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Αμαλίας 4 στην Αθήνα, παρουσιάζεται ένας εξαιρετικός θεατρικός μονόλογος που αναφέρεται στην βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.
«Ο μύθος λέει πως η Δήμητρα κάθισε κι έκλαψε στην Αγέλαστο Πέτρα, στον Θρόνο των δακρύων, ενώ ο κόσμος γύρω της μεταμορφωνόταν σε έρημο. Ή μπορεί να ήταν από πριν έρημος και η Θεά να έκλαψε επειδή νόμιζε πως ήταν ένα λιβάδι σπαρμένο κρίνα»…
Η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συζύγου της, βασιλιά Χουάν Κάρλος, κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια φωνή της μιλάει. Μια φωνή μέσα στο μυαλό της. Το παρελθόν ξυπνά. Μνήμες θραύσματα την πλημμυρίζουν. Το Τατόι, ο Παύλος, η Φρειδερίκη, ο Χουανίτο, ο Φράνκο, ένα παιδί που πεθαίνει μπροστά στα μάτια της… Ποια είναι; Τι έζησε; Τι δεν έζησε;
Ο Φαίδων Καστρής, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, υποδύεται ένα αλλόκοτο πλάσμα που στοιχειώνει το μυαλό της Σοφίας και μεταμορφώνεται σε όλους όσοι καθόρισαν τη ζωή της. Ποιος είναι; Κάποιος αόρατος φίλος της, η συνείδησή της ή μήπως μια φωνή από το παρελθόν; Ο Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι σπάει τα όρια του ρεαλισμού και μας προσκαλεί σε μια διαδρομή στα όνειρα και τους εφιάλτες της βασίλισσας Σοφίας.
Σημείωμα συγγραφέα
Το έργο Σοφία είναι ένας μονόλογος. Πρωταγωνίστριά του είναι μια γυναίκα. Για πολλά χρόνια, αυτή η γυναίκα ήταν η πιο γνωστή γυναίκα της χώρας. Για πολλά χρόνια, αυτή η γυναίκα, ήταν ταυτόχρονα η πιο άγνωστη. Το παράδοξο αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή θέση που κατείχε, αλλά και στη δουλικότητα ενός συγκεκριμένου κοινωνικού μοντέλου. Προπάντων όμως στον κληρονομικό φόβο των Ισπανών να μιλήσουμε καθαρά, και χωρίς να χρειάζεται να υψώσουμε τη φωνή, για τα πράγματα που έχουν σημασία. Είμαστε πρωταθλητές στο κουτσομπολιό και ιδιόρρυθμοι σε θέματα που αφορούν τη μνήμη· είμαστε, οπωσδήποτε, μετεξεταστέοι στην ιστορία. Όπως έλεγε μια διάσημη παρουσιάστρια της τηλεόρασης: μέχρι εδώ μπορώ να σας πω. – Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι
Σημείωμα σκηνοθέτη
Εικόνες ιστορίας μέσα σε σπασμένους καθρέφτες. Στιγμές μοναξιάς σε δωμάτια της μνήμης. Αέναες περιπλανήσεις αναζητώντας τη σιωπή. Η Σοφία στους λαβύρινθους του μυαλού της… το κοριτσάκι με τη σαλοπέτα, η ερωτευμένη πριγκίπισσα, η βασίλισσα μια ξένης χώρας… Η Σοφία της θλιμμένης αξιοπρέπειας να χαμογελά αινιγματικά για το τέλος μιας εποχής. Όπως σε έναν πίνακα του Antonio López… – Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Η Ειρήνη Αϊβαλιώτου ανέφερε στο άρθρο της στο catisart.gr: «Περιβάλλον αριστοκρατικό, υποβλητικό, ροζ μαρμάρινα πατώματα και σιέλ κουρτίνες, όλα απαλά και κομψά, ευγενικά και φίνα. Ένα λευκό τραπέζι σαλονιού και τριγύρω πίνακες σπουδαίων ζωγράφων. Ένας Τσαρούχης, ένας Σαγκάλ, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Γουναρόπουλος, Κράξτον. Οι θεατές μέσα σε μια εύγλωττη συνένοχη σιωπή, περιμένουν. Ένα ξανθό κοριτσάκι με γαλάζιο φόρεμα διακρίνω να κάθεται στις πρώτες σειρές. Μοιάζει πολύ με μικρή πριγκίπισσα. Μια ιερατική φιγούρα ντυμένη με σκουρόχρωμο κοστούμι, γυρισμένη πλάτη στο κοινό, κάθεται σε ένα λευκό τραπέζι. Μια ολιγόλεπτη ησυχία κι ύστερα ένα θρόισμα. Η φιγούρα κυκλοφορεί στο ευρύχωρο δωμάτιο. Εικόνες ιστορίας ξετυλίγονται μέσα σε σπασμένους καθρέφτες. Στιγμές μοναξιάς περιπλανώνται σε δωμάτια της μνήμης.
Αέναες περιπλανήσεις που αναζητούν καταγραφή. Να μη μείνουν στη λήθη.
Ο ταλαντούχος Φαίδων Καστρής στους λαβύρινθους του μυαλού της Σοφίας… Γίνεται το κοριτσάκι με τη σαλοπέτα, η ερωτευμένη πριγκίπισσα, η βασίλισσα μιας ξένης χώρας… Η Σοφία της υπομονής, της εγκαρτέρησης, του καθήκοντος, της θλιμμένης αξιοπρέπειας που χαμογελά αινιγματικά για το τέλος μιας εποχής, για την ηρεμία, για τη δικαίωση.
Όπως σε έναν πίνακα του του Antonio López… Στο πορτρέτο της Familia real española.»
Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα
Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου
Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής
Παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα τον Οκτώβριο και όλες τις Δευτέρες του Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ (Λεωφ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6934965340
Με την υποστήριξη των www.carnetdevoyage.gr και GG Events Patras
Φωτογραφίες Ιδρύματος Κατακουζηνού: ιστότοπος Iefimerida
πηγή: soloteatro